Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Σεπ-2018 15:09

  Νέος στόχος του εμπορικού πολέμου του Τραμπ η Ιαπωνία

  Νέος στόχος του εμπορικού πολέμου του Τραμπ η Ιαπωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του John Brinkley

  Δεν θα θέλατε να είστε στη θέση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος αυτή τη στιγμή. 

  Με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εμπορίου εξετάζουν τον βαθμό στον οποίο οι εισαγωγές αυτοκινήτων απειλούν την εθνική ασφάλεια. Φυσικά και δεν την απειλούν, αλλά ο Τραμπ στηρίζεται στο να διαπιστωθεί το αντίθετο, ώστε να πραγματοποιήσει τις απειλές του και να επιβάλει δασμούς 25% σε αυτές. 

  Aν το υπουργείο Εμπορίου δεν βρει την αιτιολόγηση που ο Τραμπ θέλει, ο υπουργός Εμπορίου Ρος είναι πιθανό να πέσει σε δυσμένεια, κάτι που έχει ήδη συμβεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. 

  Νομοθεσία του 1962 επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να μπλοκάρει τις εισαγωγές αγαθών που απειλούν την εθνική ασφάλεια, όμως προϋποτίθεται η θετική απάντηση του υπουργείου Εμπορίου. 

  Το αρμόδιο υπουργείο πέρασε αυτή τη δοκιμασία σε σχέση με τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει απειλή για την εθνική ασφάλεια, παρ’  όλο που ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είπε ότι δεν υπάρχει. O Τραμπ επέβαλε δασμούς σε αυτές τις εισαγωγές τον Μάρτιο. 

  Το υπουργείο Εμπορίου αναμενόταν να δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τις εισαγωγές αυτοκινήτων τον Αύγουστο, αλλά ο Ρος ανακοίνωσε κοντά στα τέλη του μήνα ότι αυτό θα καθυστερήσει απροσδιόριστα. 

  Η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα ήταν ιδιαίτερα σκληρή για την Ιαπωνία, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά της οποίας αποτελούν περίπου το 47% της αμερικανικής αγοράς, σύμφωνα με το Statista.

  Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

  O Τραμπ χρησιμοποιεί την προαναφερθείσα νομοθεσία προκειμένου να εκφοβίσει άλλες χώρες ώστε να διαπραγματευτούν εμπορικούς όρους που είναι πιο ευνοϊκοί για τις ΗΠΑ. Αυτό που θέλει από τον Άμπε είναι μια συμφωνία ώστε να διαπραγματευτεί μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο Άμπε φαίνεται πως δεν το θέλει αυτό. Ιαπωνία, ΗΠΑ και άλλες 10 χώρες κατέληξαν στους όρους για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, της Διατλαντικής Συμμαχίας, αλλά ο Τραμπ την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ.

  Η επιβολή δασμών ύψους 25% δεν θα αυξήσει απλώς την τιμή των εισαγωγών αυτοκινήτων από την Ιαπωνία. Θα αυξήσει επίσης την τιμή και αυτών που έρχονται από το Μεξικό και τον Καναδά, όπου ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια που εξυπηρετούν την αμερικανική αγορά. Περίπου 75% των ιαπωνικών αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική και περίπου τα μισά φτιάχνονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιαπωνική ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων. 

  Είναι γνωστό πως ο Τραμπ μισεί τα εμπορικά ελλείμματα και οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα σε σχέση με την Ιαπωνία – 68,9 δισ. δολ. το 2017.

  Ο Τραμπ πιστεύει ότι τα εμπορικά ελλείμματα είναι αποτέλεσμα άδικης μεταχείρισης των ΗΠΑ από τους εμπορικούς τους εταίρους. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, δύο γεγονότα είναι  αξιοσημείωτα: 

  Πρώτον, η Ιαπωνία δεν επιβάλλει δασμούς στα αυτοκίνητα. 

  Δεύτερον, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες φτιάχνουν καλύτερα αυτοκίνητα από τις αμερικανικές. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν όλοι, αλλά κανένας Αμερικανός πολιτικός ή στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθεί.

  Ο Άμπε έχει τρεις επιλογές: 

  1. Να σταματήσει για λίγο τον Τραμπ την Τετάρτη και να ελπίζει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων δεν συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

  2. Να ακολουθήσει την τακτική της Κίνας και να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα απέναντι στους δασμούς που τυχόν επιβάλει ο Τραμπ. 

  3. Να δελεάσει τον Τραμπ, συμφωνώντας η Ιαπωνία να αγοράζει πιο πολλά αμερικανικά προϊόντα. Η σόγια θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή, γιατί η Κίνα επέβαλε δασμό 25% στην αμερικανική σόγια τον Ιούλιο, σε απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 50 δισ. δολ. Πριν το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου, η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικής σόγιας. Μια τέτοια κίνηση από ιαπωνικής πλευράς θα βοηθούσε οικονομικά τους Αμερικανούς αγρότες και τον Τραμπ πολιτικά. Θα του έδινε επίσης την ευκαιρία να επαινέσει τον εαυτό του, πράγμα που του αρέσει πολύ.

  Αν ο Τραμπ προχωρήσει με τους δασμούς 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, η Ιαπωνία θα προστεθεί στη λίστα των χωρών μαζί με την Κίνα, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ινδία που ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί ότι εκμεταλλεύονται τις φτωχές, μικρές ΗΠΑ. 

  Ποια θα είναι η επόμενη χώρα; Το Λουξεμβούργο; 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,1 δισ. $

  -1.148,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  -311,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,3 δισ. $

  -833,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,1 δισ. $

  -222,6 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,7 δισ. $

  -1.091,8 εκ. $