Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Σεπ-2018 08:38

  Ιαπωνική εταιρεία-γίγαντας κάνει "επανάσταση" στο Bitcoin

  Ιαπωνική εταιρεία-γίγαντας κάνει "επανάσταση" στο Bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael del Castillo

  Ο ιαπωνικός κολοσσός μεταφοράς χρημάτων SBI Remit τώρα επιτρέπει σε σχεδόν μισό εκατομμύριο πελάτες να στείλουν χρήματα στην Αφρική χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain του bitcoin.

  Σχεδιασμένες να αποτελούν τον ταχύτερο και πιο αξιόπιστο τρόπο για να στείλει κανείς χρήματα στις αγορές της Αφρικής, οι νέες υπηρεσίες παρέχονται από τη BitPesa που υποστηρίζεται από την επιχείρηση, η οποία άντλησε 10 εκατ. δολάρια από την Greycroft Partners και άλλες εταιρείες για να μετατρέψει την τεχνολογία blockchain σε ένα μέσο πληρωμής επιχειρήσεων.

  Αντί να βασιστεί σε αρκετές τράπεζες και άλλους μεσάζοντες για να μετατρέψει γεν σε δολάρια ΗΠΑ ή σε ευρώ και στη συνέχεια σε αφρικανικά νομίσματα όπως το νιγηριανό νάιρα, η BitPesa χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό της τεχνολογίας blockchain και άλλων υπηρεσιών για να δημιουργήσει νέα ζεύγη νομισμάτων.

  Εκτός από τη διευθέτηση των εμβασμάτων σε μόλις λίγες ώρες χάρη στους γρήγορους χρόνους διευθέτησης του blockchain, ο διευθυντής της SBI Remit Nobuo Ando πιστεύει ότι οι πολλαπλές διεθνείς άδειες της BitPesa θα βοηθήσουν να ξεκινήσει το αφρικανικό εμπόριο με την Ιαπωνία σε μεγαλύτερη κλίμακα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια.

  "Πολλές εταιρείες κάνουν εμπόριο με τις αφρικανικές χώρες και υποφέρουν από το υψηλό κόστος και τη χαμηλή ταχύτητα συναλλαγών", λέει ο Ando. "Έτσι, αυτή είναι η αγορά στην οποία θα θέλαμε να διεισδύσουμε, μαζί με την Bitpesa".

  Η εταιρική σχέση στοχεύει στη χρήση των προσαρμοσμένων εργαλείων χρηματοδότησης της BitPesa, που βρίσκονται στην κορυφή του blockchain για την παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η εν λόγω συνεργασία ακολουθεί μια πορεία που έχει θέσει η BitPesa, στοχεύοντας εταιρείες καλλυντικών, εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών και την κερδοφόρα αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μεταξύ Ιαπωνίας και Αφρικής.

  Ακόμη, η συνεργασία επιτρέπει τη δημιουργία άμεσων ζευγών νομισμάτων μεταξύ του γεν Ιαπωνίας και των νομισμάτων της Γκάνας, της Κένυας, του Μαρόκου, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, της Τανζανίας, της Ουγκάντα και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

  Ιστορικά, τα άτομα και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συναλλάσσονται με την Ιαπωνία και των χωρών που εξυπηρετεί η BitPesa έπρεπε να μεταφέρουν γιεν Ιαπωνίας μέσω πολλαπλών τραπεζών. Κατά τη μεταφορά του γιέν, συχνά σε πιο ρευστά μεσολαβητικά νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ, υπήρχαν χρεώσεις σε κάθε βήμα.

  Τα μέσα τέλη εμβασμάτων για αυτή τη διαδικασία μπορούν να φτάσουν περίπου το 7% του ποσού που μεταφέρθηκε σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο. Χωρίς τις τράπεζες και τις δευτερεύουσες ανταλλαγές νομισμάτων, η Bitpesa είναι σε θέση να παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες με κόστος περίπου στο 3% της συνολικής συναλλαγής.

  Για να αποφευχθούν διακυμάνσεις στην τιμή τόσο του παραστατικού νομίσματος όσο και του bitcoin, η ιδρυτής της BitPesa Elizabeth Rossiello αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγεται το ρίσκο για τους πελάτες της SBI από κάθε πλευρά.

  Ενώ η εταιρική σχέση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η SBI χρησιμοποιεί το bitcoin για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της στην Αφρική, δεν αποτελεί ούτε την πρώτη της δραστηριότητα στην ήπειρο, ούτε την πρώτη της συνεργασία με μια εταιρεία blockchain.

  Η SBI Remit, η οποία ιδρύθηκε το 2010, έχει 450.000 πελάτες, εκ των οποίων το 90% είναι ξένοι που στέλνουν χρήματα εκτός των συνόρων της Ιαπωνίας. Συνολικά, η θυγατρική της SBI Holdings έχει στείλει 500 δισ. γεν στο εξωτερικό από τον Σεπτέμβριο του 2018, πολλά από τα οποία εισέρρευσαν στην Αφρική με παραδοσιακές πληρωμές.

  Αλλά το Μάιο του 2016, η SBI Holdings άρχισε να διερευνά τις εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Ripple -με έδρα το Σαν Φρανσίσκο- για να ιδρύσει την SBI Ripple Asia, μια θυγατρική που αναζητά ταχύτερους, φθηνότερους τρόπους για τη μεταφορά χρημάτων.

  Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2018, η SBI Investing ξεκίνησε ένα fund blockchain  και τεχνητής νοημοσύνης με 50 δισ. γιεν (περίπου 444 εκατ. δολάρια με βάση τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία) για να επενδύσει σε startups τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν δοθεί στο Forbes, η μητρική εταιρεία SBI Group έχει επενδύσει σε 20 εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι Veem, bitFlyer, Templum, R3, coolBitX και SBI Virtual Currencies.

  Ενώ η αγορά εμβασμάτων στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 7%, στα 41 δισ. δολάρια, η ηπειρωτική χώρα αντιπροσωπεύει μόλις το 6,4% της παγκόσμιας αγοράς εμβασμάτων αξίας 642 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά με σχετικά μικρό ανταγωνισμό για τις αφρικανικές επιχειρήσεις, ο Rossiello είναι πεπεισμένος ότι η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαμηλότερο κόστος του blockcoin για να βοηθήσει στην καταλυτική κίνηση του εμπορίου ανάμεσα στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο.

  Εκτός από την εξυπηρέτηση οκτώ αφρικανικών κρατών, η εταιρεία διαθέτει άδεια από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Μεγάλης Βρετανίας (FCA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία των ασυνήθιστων ζευγών νομισμάτων που απαιτούσαν προηγουμένως δαπανηρές μεταβατικές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

  Ενώ η BitPesa απασχολεί ήδη 70 άτομα και τον τελευταίο μήνα πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 35 εκατ. δολαρίων, είναι έτοιμη να διεισδύσει ακόμη πιο βαθιά στις αφρικανικές αγορές με τέσσερις εκκρεμείς αιτήσεις αδειών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:53 20/01

  Ο Άλαν Ντέρσοβιτς θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν πρέπει να αποπεμφθεί γιατί δεν έκανε κάποιο έγκλημα

  Θα υποστηρίξει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να αποπεμφθεί από το αξίωμα, επειδή οι δημιουργοί του Συντάγματος, είχαν ως στόχο, η αποπέμψιμη συμπεριφορά να περιλαμβάνει συμπεριφορές που να ομοιάζουν με...

  08:38 20/01

  Η Louis Vuitton αγόρασε το 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο

  Πριν από δύο μήνες εξαγόρασε την Tiffany έναντι $16,2 δισ., ενώ πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι στον κόσμο. Στόχος της να μπει στο top-five της αγοράς κοσμημάτων.

  09:58 19/01

  Megxit: Τέλος η βασιλική ιδιότητα για τον Χάρι και τη Μέγκαν

  "Πρέπει να απεμπολήσουν τους βασιλικούς τίτλους. Πλέον δεν θα λαμβάνουν δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα".

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...

  00:09 14/01

  Forbes - The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2018, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte. Οι πρωταγωνιστές και οι δυναμικοί παίκτες της αγοράς.

  14:00 13/01

  Ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Alphabet αποχωρεί από την εταιρεία

  Σε μια αποχώρηση με "οσμή" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.

  09:13 13/01

  Ο πρώην βετεράνος του EBay που βγάζει εκατομμύρια από τις "επιστροφές προϊόντων", μια αγορά $369 δισ.

  Ο Χ. Ρόζενμπεργκ διέβλεψε νωρίς την ευκαιρία που προσφέρει η αγορά "επιστρεφόμενων προϊόντων", η οποία λόγω έκρηξης του e-commerce υπολογίζεται σε δισ. δολάρια.

  10:04 12/01

  Εάν ο Πρίγκιπας Χάρι μπορεί να πάρει "διαζύγιο" από την οικογένειά του, μπορείς και εσύ

  Ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χάρι πήρε την ευθύνη να αποφασίσει για τη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί τον πατέρα ή τη γιαγιά του.