Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Σεπ-2018 07:40

  Οι μετοχές της κάνναβης θα κάνουν πολλούς πλούσιους πριν κατρακυλήσουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι μετοχές της κάνναβης θα κάνουν πολλούς πλούσιους πριν κατρακυλήσουν

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι μετοχές της κάνναβης ενισχύθηκαν πρόσφατα, καθιστώντας πολλούς επενδυτές πλούσιους - επενδυτές που αγόρασαν αυτές τις μετοχές όταν διαπραγματεύονταν σε ένα μικρό ποσοστό της τρέχουσας τιμής τους. Και θα κάνουν περισσότερους επενδυτές πλούσιους, καθώς θα μπορούσαν να φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα πριν τελικά καταρρεύσουν. Για έναν απλό λόγο: Η φούσκα των μετοχών της κάνναβης θα πρέπει να μετατραπεί σε μανία πριν σκάσει.

  Κάθε φούσκα περιουσιακών στοιχείων είναι διαφορετική. Μπορεί κανείς εύκολα να την μπερδέψει με μία υγιή αγορά ταύρων. Όλες όμως ακολουθούν ένα σαφές μοτίβο. Ξεκινούν με την επενδυτική "έξαψη” για ένα δημοφιλές θέμα - μια αναδυόμενη βιομηχανία ή ένα εξωτικό προϊόν που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο και να κάνει πολλούς ανθρώπους πλούσιους στη διαδικασία.

  Σε κάποιο σημείο, η Wall Street αναπτύσσει τους μηχανισμούς που διευκολύνουν την ευρεία συμμετοχή των επενδυτών. Όπως ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ή ένα ETF που μετατρέπει την επενδυτική έξαψη σε μετάδοση της κρίσης (contagion) στην αγορά, καθώς το "me too” πλήθος, μπαίνει στο παιχνίδι.

  Το εύκολο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες προσθέτει ενθουσιασμό στο πλήθος. Παρέχει "τον αέρα" - τη χρηματοδότηση - στη φούσκα για να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Οι αισιόδοξες προβλέψεις από τους γκουρού της αγοράς και η αυξανόμενη διαμάχη στα μαζικά και κοινωνικά μέσα μεγεθύνουν τη νέα τάση. Οι τιμές διπλασιάζονται ή ακόμη και τετραπλασιάζονται σε λίγες μέρες, ακόμα και ώρες - μετατρέποντας την εμπορική μετάδοση σε μανία. Η επένδυση φτάνει σε ένα τέλμα. Κανένας επενδυτής δεν θέλει να μείνει πίσω.

  Τέλος, η φούσκα σκάει με τον συνήθη τρόπο: οι πρώιμοι επενδυτές έχουν ήδη ρευστοποιήσει τη συμμετοχή τους και δεν υπάρχουν περισσότεροι επενδυτές για να συμμετάσχουν στο "πάρτι”.

  Προφανώς, η συνεχιζόμενη ενίσχυση των μετοχών κάνναβης έχει τα περισσότερα από τα στοιχεία μιας φούσκας.

  Υπάρχει επενδυτική έξαψη γύρω από τη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι οι εκτιμήσεις από επιχειρήσεις όπως η Euromonitor, οι οποίες προβλέπουν ότι η αμερικανική αγορά για τα νόμιμα προϊόντα μαριχουάνας θα φτάσει τα 20 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, τέσσερις φορές το μέγεθος του 2015.

  Ένας άλλος είναι οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη νόμιμη μαριχουάνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

  Και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών ποτού, που επενδύουν στη νόμιμη μαριχουάνα.

  Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που λείπει ακόμα προτού μετατραπεί η φούσκα σε μανία: η ευρεία συμμετοχή ανθρώπων στις μετοχές της κάνναβης, πέρα από τους "πρωτοπόρους" και τους "πρώτους υιοθετούντες".

  Τότε η ζήτηση για τις μετοχές κάνναβης θα μετατραπεί σε μανία. Το σημείο όπου μια κρίσιμη μάζα επενδυτών βιάζεται να αγοράσει "καυτές" μετοχές κάνναβης για αυτό που "υπόσχονται” οι μετοχές - και όχι για τα θεμελιώδη στοιχεία τους.

  Η ηγέτιδα στην αγορά των μετοχών κάνναβης, Tilray, Inc., για παράδειγμα, έχει αρνητικά περιθώρια κέρδους, αλλά η μετοχή διαπραγματεύεται σε τριψήφιες τιμές.

  Οι "παλιοί” της Wall Street γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει όταν τα χρήματα μειώνονται και οι επενδυτικές υποσχέσεις δεν πληρούνται. Οι φούσκες και οι μανίες τελειώνουν. Και τα εκατομμύρια που κερδήθηκαν, χάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι δημιουργήθηκαν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  149,8 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,7 δισ. $

  +2,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,9 δισ. $

  +196,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  63,5 δισ. $

  -492,2 εκ. $