Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Σεπ-2018 14:50

  Η Κίνα κατηγορεί την πολιτική κουλτούρα των Φιλιππίνων για τα προβλήματα του Ντουτέρτε, αλλά δεν κάνει κάτι γι' αυτό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα κατηγορεί την πολιτική κουλτούρα των Φιλιππίνων για τα προβλήματα του Ντουτέρτε, αλλά δεν κάνει κάτι γι' αυτό

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, προκάλεσε πολλά προβλήματα στην πατρίδα του τελευταία, και η Κίνα κατηγορεί γι' αυτά την πολιτική κουλτούρα της χώρας.

  Αυτό υποστηρίζει η Globaltimes, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα του Ντουτέρτε πηγάζουν από μια "ευμετάβλητη πολιτική κουλτούρα".

  Αυτό, πράγματι, ισχύει μέχρι ενός σημείου. Τα πραξικοπήματα και οι δολοφονίες εδώ και δεκαετίες αποτελούν σύνηθες θέμα στις Φιλιππίνες. Επίσης, υπάρχει η διαφθορά, η οποία εμποδίζει τους Φιλιππινέζους να αποδράσουν από τη φτώχεια και να αναπτυχθούν.

  Οι επενδυτές τα έχουν παρατηρήσει όλα αυτά. Η φιλιππινέζικη αγορά σημειώνει αρνητικές επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.

  Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν έχει κάνει τίποτα για να βοηθήσει τις Φιλιππίνες στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Όπως σημειώνει η Διεθνής Έκθεση Διαφάνειας, το Πεκίνο δεν έχει μειώσει τα περιστατικά δωροδοκίας στις χώρες με τις οποίες διατηρεί εμπορικές σχέσεις - όπως οι Φιλιππίνες.

  Γιατί διατηρείται η διαφθορά στις Φιλιππίνες; Ο λόγος είναι πως κάθε "επανάσταση" υπόσχεται να καταπολεμήσει τους μηχανισμούς που προκαλούν ή στηρίζουν τη διαφθορά. Μόλις όμως η νέα πολιτική ομάδα αναλάβει την εξουσία, χρησιμοποιεί αυτούς τους μηχανισμούς για να κυβερνήσει.

  Η κυβέρνηση του Ντουτέρτε δεν αποτελεί την εξαίρεση. Ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τα ναρκωτικά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Σύμφωνα με τον δείκτη Διαφθοράς της Διεθνούς Έκθεσης Διαφάνειας, οι Φιλιππίνες είναι πιο διεφθαρμένες απ' ό,τι ήταν πριν από τον Ντουτέρτε. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, οι Φιλιππινέζοι δεν νιώθουν ασφαλείς όταν κυκλοφορούν το βράδυ στους δρόμους της χώρας τους. Τέλος, είναι οι σκληρές τακτικές που έχει εφαρμόσει ο Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα ο λαός και η κοινωνία να έχουν διχαστεί, αλλά και οι παλινωδίες του στη Νότια Σινική Θάλασσα.

  Η ανικανότητα του Ντουτέρτε να διοικήσει σωστά τις Φιλιππίνες δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους παρακολουθούν στενά τις αναδυόμενες χώρες. Ούτε ξαφνιάζει το γεγονός ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της τις ένδοξες ημέρες της δεκαετίας του '60, και ακόμη παραμείνει φτωχή, παρά τα πολιτικά κινήματα που υπόσχονται καταπολέμηση της διαφθοράς, των ναρκωτικών και της ανέχειας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  156,7 δισ. $

  +610,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  101,1 δισ. $

  +418,4 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  92,1 δισ. $

  -782,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,4 δισ. $

  +719,0 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  72,0 δισ. $

  +4.087,5 εκ. $