Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Σεπ-2018 13:01

  Η Κίνα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη της Σρι Λάνκα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Κίνα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη της Σρι Λάνκα

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Σρι Λάνκα βρίσκεται ξανά στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του  McKinsey Global Institute (MGI), σύμφωνα με το οποίο η Σρι Λάνκα συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι καλά προετοιμασμένες προκειμένου να ανακάμψουν την επόμενη δεκαετία - με την προϋπόθεση ότι η Κίνα δεν θα της σταθεί εμπόδιο.

  Στα δυνατά σημεία της χώρας περιλαμβάνεται το ανθρώπινο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μεταξύ του 1990 και του 2015 ο δείκτης που αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της Σρι Λάνκα αυξήθηκε από 0,626 σε 0,766 - μια αύξηση της τάξης του 22,4%.

  Υπήρχε μια εποχή που η Σρι Λάνκα ήταν έτοιμη να αδράξει το ασιατικό όνειρο της ανάπτυξης. Αυτό συνέβη τρεις δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Μετά ακολούθησε η επανάσταση, που οδήγησε τη χώρα στο χάος, γκρεμίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

  "Στη δεκαετία του '60 η Σρι Λάνκα χαρακτηριζόταν ως το επόμενο ασιατικό θαύμα, αλλά ο σοσιαλισμός οδήγησε στην έξαρση του εμφυλίου πολέμου", σημειώνει ο Ruchir Sharma, συγγραφέας του Breakout Nations. "Μετά την ανεξαρτησία του 1948, οι νέοι ηγέτες ανέλαβαν την εξουσία προκειμένου να αποκαταστήσουν τις αδικίες της βρετανικής κατοχής".

  "Μετά όμως ακολούθησε η εξέγερση της μειονότητας των Ταμίλ", εξηγεί ο Sharma. "Ξεκίνησε το 1977, από τους αντάρτες Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ, των οποίων οι βίαιες μέθοδοι όπως η χρήση παιδιών ως βομβιστών αυτοκτονίας θα εκτροχίαζαν την πορεία της χώρας για 30 ολόκληρα χρόνια. Η κυβέρνηση όμως κατάφερε τελικά να αποκόψει την περιοχή των ανταρτών τόσο από την υπόλοιπη χώρα όσο και από τον κόσμο".

  Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, και πλέον η χώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία. "Ο εμφύλιος έχει τελειώσει και η Σρι Λάνκα έχει ξανά τη δυνατότητα να αναπτυχθεί", σχολιάζει ο Sharma. 

  Όχι όμως τόσο γρήγορα όσο φανταζόμαστε, αφού η Κίνα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη της χώρας. Η Σρι Λάνκα παραχωρεί τον έλεγχο των μεγάλων λιμανιών της στο Πεκίνο, προσπαθώντας να αποπληρώσει το χρέος που οφείλει στην Κίνα. Η αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στη Σρι Λάνκα ξεκίνησε το 2007, όταν το Πεκίνο παρείχε στον Πρόεδρο Rajapaksa τόσο στρατιωτική όσο και διπλωματική υποστήριξη για τη συντριβή των ανταρτών Ταμίλ. Στη συνέχεια ακολούθησαν έργα υψηλού προφίλ κατασκευής και δάνεια υψηλού επιτοκίου που άφησαν τη Σρι Λάνκα βαριά χρεωμένη στην Κίνα.

  Σημειωτέον πως το κρατικό χρέος της Σρι Λάνκα αντιπροσωπεύει το 77,6% του εγχώριου ΑΕΠ το 2017, πολύ πιο πάνω από το 69,69% της περιόδου 1950-2017. 

  Η άνοδος του χρέους της Σρι Λάνκα, λοιπόν, έρχεται τη λάθος στιγμή, καθώς αυτή η αδυναμία της θα μπορούσε να δυναμιτίσει την πορεία ανάπτυξής της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $