Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Σεπ-2018 17:15

  Πώς η ασταμάτητη Adobe "κερδίζει" την Wall Street

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς η ασταμάτητη Adobe "κερδίζει" την Wall Street

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Adobe είναι πραγματικά ασταμάτητη σε ό,τι αφορά την πορεία της στη Wall Street.

  Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μετοχή της βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές του παιχνιδιού στις αγορές. Έχει υπερβεί δε σε ανοδική κίνηση τις μετοχές τεχνολογικών γιγάντων όπως η Microsoft and Cisco Systems και μάλιστα με διαφορά.

  Υπάρχει λόγος γι΄αυτό: η εταιρεία παρουσιάζει ισχυρά κέρδη και αύξηση εσόδων, υπερβαίνοντας σταθερά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Η Adobe χρωστά την υποδειγματική πορεία της σε δύο παράγοντες: ένας εξ αυτών είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου χρηματικής αποτίμησης των προϊόντων της. Το μοντέλο ονομάζεται "software as a service (SaaS)".

  Η Adobe "δημιούργησε στην ουσία το εγχειρίδιο του SaaS", εξηγεί ο Tien Tzuo. Πίσω στο 2012, η εταιρεία κατήργησε τους αποθηκευτικούς σκληρούς δίσκους λογισμικού και τις αναβαθμίσεις, αποθηκεύοντας το λογισμισμό Creative Suite στο cloud και χρεώνοντας τους πελάτες της μία μηνιαία συνδρομή για την πρόσβαση.

  Το SaaS έφερε στην Adobe ένα σταθερό ρεύμα εσόδων από την πώληση του λογισμικού της, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος των συναλλαγών και της παρακολούθησής τους.

  "Σε τρία χρόνια, το Adobe Creative Cloud πέρασε από σχεδόν μηδενικό εισόδημα από συνδρομές σε ένα μοντέλο όπου οι συνδρομές αγγίζουν το 100% των πελατών", σύμφωνα με τον Tzuo.

  Αυτος είναι και ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία κατάφερε να υπερκεράσει τη Microsoft και την Cisco Systems σε καθαρό περιθώριο κέρδους.

  Υπάρχει ωστόσο και άλλος ένας παράγοντας που αποδείχθηκε κλειδί για την πορεία της εταιρείας: η αφοσίωση των εργαζομένων και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, που βοήθησαν την επιχείρηση να φέρει εις πέρας την επιχειρηματική της στρατηγική.


  Η αφοσίωση του εργαζόμενου δυναμικού είναι τομέας στον οποίο η Adobe βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του Drucker’s Institute για τις πλέον αποτελεσματικά διοικούμενες αμερικανικές επιχειρήσεις για το 2017.

  Το μοντέλο του Drucker Institute κατατάσσει επιχειρήσεις υψηλής κεφαλαιοποίησης με βάση τις πέντε αρχές αποτελεσματικότητας, όπως τις έχει ορίσει ο Peter Drucker: ικανοποίηση πελατών, αφοσίωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων, καινοτομία, εταιρική κοινωνική ευθύνη και οικονομική δύναμη. 

  Η αρχη της Αφοσίωσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων των Εργαζόμενων εμπεριέχει τον βαθμό της ικανοποίησης των πελατών, το πακέτο αμοιβών και benefits, καθώς και τις ευκαιρίες ανέλιξης, όπως αυτά καταγράφονται από διάφορες πηγές.

  Μία από τις πηγές είναι το Glassdoor (σ.σ. Ιστότοπος στον οποίο νυν και πρώην εργαζόμενοι σχολιάζουν ανώνυμα τις συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες επιχειρήσεις). Εκεί μπορεί κανείς να διαπιστώσει πόσο ευέλικτα και με φιλελεύθερο πνεύμα κινείται η Adobe στο ζήτημα των αδειών για τη φροντίδα των παιδιών και για άλλα σημαντικά ζητήματα της ζωής του εργαζόμενου, στη χορήγηση sabbatical τεσσάρων εβδομάδων μετά την συμπλήρωση πέντε ετών στην εργασία, στην έκπτωση 15% για την αγορά μετοχών της εταιρείας και σε άλλα ευεργετήματα προς τους υπαλλήλους της.

  Εν κατακλείδι, η Adobe ακολουθεί την ορθότερη στρατηγική για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζόμενων, δίνοντάς τους κίνητρα για την παραγωγή λογισμικού και το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο για το εμπορικό του "πλασάρισμα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  155,0 δισ. $

  +1.912,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +515,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,2 δισ. $

  -924,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $