Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Σεπ-2018 19:41

  Τρεις έξυπνοι τρόποι για μια γενιά κρυπτονομισμάτων σταθερής αξίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τρεις έξυπνοι τρόποι για μια γενιά κρυπτονομισμάτων σταθερής αξίας

  Του Michael del Castillo

  Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν τι ακριβώς συμβαίνει με τα stablecoins. Μετά την έκδοση δύο αδειών από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για την έκδοση tokens βασισμένων σε blockchain, πολλοί τα έχουν χαιρετίσει ως την νέα εξέλιξη στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι πρόκειται για την απόδειξη ότι τα κρυπτονομίσματα της πρώτης γενεάς δεν ήταν ουσιαστικά χρήσιμα.

  Σε πρώτο επίπεδο, ένα stablecoin είναι ένα token το οποίο διαθέτει μηχανισμό ο οποίος αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις της αξίας του. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το ether, τα οποία είναι έρμαια των αυξομειώσεων της ζήτησής τους, ένα stablecoin επαφίεται σε τέσσερις μεθόδους για να "συγκρατεί" τη διακύμανση.

  Ο πρώτος και πλέον δημοφιλής τρόπος για την επίτευξη σταθερότητας είναι να "δέσει" κανείς την τιμή του token σε κάποιο πιο σταθερό asset, όπως για παράδειγμα το δολάριο ΗΠΑ. Γι’ αυτήν ακριβώς την κίνηση έλαβαν άδεια οι εταιρείες του χώρου των κρυπτονομισμάτων Gemini και Paxos  από το υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αντίθεση με το bitcoin και το ethereum, η δημιουργία των οποίων γίνεται μέσω της διαδικασίας του "mining", η οποία εξασφαλίζει και την ακρίβεια του blockchain, τα συγκεκριμένα stablecoins δημιουργούνται μόνον εάν κάποιος τα αγοράσει με δολάρια ΗΠΑ.

  Η Gemini και η Paxos έχουν ήδη αναπτύξει σχέσεις με παραδοσιακούς τραπεζικούς παίκτες στις ΗΠΑ που διατηρούν τα δολάρια, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες, που έχουν λάβει άδειες να λειτουργούν ως τραστ, είναι υπεύθυνες για τα ίδια τα tokens. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιούν υπολογιστικά μέσα για να ελέγξουν το blockchain μέσω της διαδικασίας εξόρυξης, ανεξάρτητοι ελεγκτές προσλαμβάνονται για να εξακριβώνουν την ακριβή αναλογία μεταξύ δολαρίων και token.

  To πλεονέκτημα των συγκεκριμένων token είναι ότι, ενώ η τιμή του bitcoin έχει άγριες διακυμάνσεις (έφτασε κάποια στιγμή τα $20.000 και σήμερα βρίσκεται στα $6.480), κάνοντας σχεδόν αδύνατη τη χρήση του σε συναλλαγές, το δολάριο των ΗΠΑ χάνει σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από 2% της αξίας του, κάνοντάς το μια πολύ πιο αξιόπιστη ανταλλακτική μονάδα. Από την άλλη πλευρά, ενώ το δολάριο είναι σχετικά σταθερό, είναι απελπιστικά αργή η διαδικασία μεταβίβασής του σε μεγάλες ποσότητες, σε αντίθεση με το πόσο γρήγορα μπορεία να σταλεί ένα e-mail (ή ένα bitcoin).

  Από επενδυτικής πλευράς, το σημαντικό στοιχείο είναι τα βασιζόμενα στο δολάριο stablecoins είναι πάντα σε σπάνη ανάλογη με εκείνη του δολαρίου. Σαν αποτέλεσμα, το να κατέχει κανείς ένα από τα συγκεκριμένα tokens δεν θα είναι σχεδόν ποτέ καλύτερα επένδυση από το να διαθέτει απευθείας δολάρια, ενώ ορισμένοι τονίζουν ότι τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα. Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία των βασιζόμενων στο δολάριο stablecoins δεν είναι πάντως το να αποτελέσουν αντικείμενο επένδυσης, αλλά να διευκολύνουν τις συναλλαγές εκτός ωρών λειτουργίας των αγορών και να διευρύνουν το όγκο συναλλαγών στο πεδίο του blockchain.

  Υπάρχουν ωστόσο  - τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο - και άλλοι τρόποι για την επίτευξη σταθερότητας τιμών. Ο πιο δημοφιλής είναι η εισαγωγή μέσω κωδικά ορισμένων από τις θεωρητικές βάσεις που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες στο DNA του blockchain. Το πλέον ισχυρό οικονομικά από τα συγκεκριμένα blockchain που ελέγχουν την τιμή χρησιμοποιώντας αλγόριθμο είναι το Basis, το οποίο έχει συγκεντρώσει $133 εκατομμύρια από γνωστούς επενδυτές, μεταξύ άλλων την Andreessen Horowitz, με τελικό στόχο τη δημιουργία κεντρικής τράπεζας έκδοσης κρυπτονομισμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, όταν η τιμή τους αρχίσει να αυξάνεται, το blockchain θα αυξάνει αυτόματα τον ρυθμό με τον οποίο "κόβει χρήμα”, δημιουργώντας πληθωρισμό στην αγορά και άρα περιορίζοντας την άνοδο. Όταν η τιμή θα αρχίζει να πέφττει, το blockchain Basis θα επαναγοράζει τα ίδια του τα tokens, μειώνοντας την προσφορά και οδηγώντας την τιμή ψηλότερα. Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών, της οποίας τα 12 μέλη αντικαθίστανται από έναν… αλγόριθμο.

  Εάν αυτό το προϊόν λανσαριστεί σύμφωνα με το σχέδιο, θα συνδυάσει την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του κρυπτονομίσματος με τη σταθερότητα ενός αξιόπιστου κλασσικού νομίσματος, έχοντας όμως πίσω του στην πραγματικότητα μόνον μαθηματικά και ηλεκτρισμό. Ενώ οι εργασίες επί του συγκεκριμένου project βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ακόμη μία εναλλακτική εξετάζεται για την επίτευξη σταθερότητας τιμής: ονομάζεται "futures-backed token" (σ.σ. Token βασισμένο σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης). Με βάση ιδιαίτερα λεπτομερή έρευνα του James Zdralek της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP, τα κρυπτονομίσματα τα οποία βασίζονται σε futures θα είναι στην πραγματικότητα τρία διαφορετικά tokens τα οποία θα κινούνται σαν ένα. 

  Το μοντέλο του Zdralek είναι η στήριξη των στηριζόμενων σε futures κρυπτονομισμάτων σε ένα παραδοσιακό κρυπτονόμισμα το οποίο με τη σειρά του θα στηρίζεται στην βιομηχανική παραγωγή μιας δοσμένης χώρας. Το πρώτο token του σχήματος θα στηρίζεται σε τιτλοποιημένες μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία ενός εργοστασίου. Το δεύτερο token θα υποστηρίζεται στην απογραφή των εμπορευμάτων μιας εταιρείας και θα δίνει στους ιδιοκτήτες μερίδιο επ’ αυτών. Το τρίτο token στο μοντέλο του Zdralek θα ενοποιεί τα άλλα δύο. 

  Δεδομένης της περιπλοκότητάς του μοντέλο, δεν μπορεί κανείς να μην θυμηθεί πόσους κινδύνους έκρυβαν τα παράγωγα, όπως φάνηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

  Τελικώς, υπάρχει ένας πιο κλασσικός τρόπος για την επίτευξη σταθερότητας στην τιμή του κρυπτονομίσματος. Ας τον αποκαλέσουμε τον παλιομοδίτικο τρόπο: να το ξοδέψει κάποιος. Το παράδοξο στοιχείο της επένδυσης σε κρυπτονόμισμα είναι το γεγονός ότι η αρχική υπόσχεση πίσω από τη δημιουργία του συγκεκριμένου asset ήταν ένα νόμισμα για ταχείες και χωρίς σύνορα συναλλαγές, χωρίς την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και των περιορισμών ρευστότητάς τους, χωρίς τις διασώσεις τραπεζών. Με το να διακρατεί κανείς αυτό το asset, υπονομεύει τους ίδιους τους αρχικούς λόγους δημιουργίας του και τα πλεονεκτήματά του.

  Και, όπως θα έλεγε και ο Bono των U2: "Μπορεί να κρατάς κάτι τόσο σφιχτά, που τελικά να το έχεις ήδη χάσει".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  152,9 δισ. $

  -106,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,6 δισ. $

  +532,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,0 δισ. $

  +1.576,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,5 δισ. $

  -587,9 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,7 δισ. $

  +2.025,5 εκ. $