Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Σεπ-2018 09:49

  Η Κίνα έχει τα μέσα να πολεμήσει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

  Η Κίνα έχει τα μέσα να πολεμήσει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το Πεκίνο διαθέτει τα μέσα για να καταπολεμήσει το ολοένα αυξανόμενο δασμολογικό βάρος που επιβάλλεται στις εξαγωγές του από την Ουάσιγκτον.

  Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον Renee Mu, έναν αναλυτή συναλλάγματος για τη DailyFX.

  Ένα από τα μέσα που διαθέτει είναι ο "έλεγχος ζημιών", με τη μείωση των εγχώριων φόρων εξαγωγής. Αυτό σημαίνει υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις για τους εξαγωγείς. "Οι κινεζικές εταιρείες εξαγωγής πρέπει να πληρώσουν φόρους εξαγωγής, αλλά μπορούν να λάβουν επιστροφή όταν τα προϊόντα πωληθούν στο εξωτερικό", λέει ο Mu.

  Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι, από τις 15 Σεπτεμβρίου, θα αυξήσει τα ποσοστά έκπτωσης φόρου επί των εξαγωγών σε 397 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, των μηχανημάτων κ.λπ.

  "Η Κίνα μπορεί επίσης να αντιδράσει με την αύξηση των δασμών στα υπάρχοντα αγαθά ή να ενισχύσει τη βιομηχανική πολιτική του για τα αμερικανικά προϊόντα", λέει ο Mu.

  Ωστόσο, οποιοδήποτε από τα μέτρα αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και στις δύο πλευρές.

  Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει το Πεκίνο. Το ένα είναι να καταθέσει πρόσθετες καταγγελίες κατά των αμερικανικών δασμών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει καταγγελία στον ΠΟΕ, επιδιώκοντας να επιβάλει ετησίως κυρώσεις ύψους 7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. "Αυτό θα μπορούσε να καλύψει ορισμένες ζημιές εάν η απειλή της Ουάσινγκτον για τα κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων γίνει πραγματικότητα", λέει ο Mu. "Αν υποθέσουμε ότι ο δασμός είναι 15%, τότε η απόλυτη αξία θα είναι 40 δισ. δολάρια”.

  Εξάλλου, ο ΠΟΕ είναι μια αμερικανική δημιουργία. Είναι ο απόγονος της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (ΓΕΣΔΕ), μια εμπορική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αμερική από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 για τη μείωση των δασμών και των ποσοστώσεων ανά τον κόσμο και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.

  Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο μπορεί να πολεμήσει στον εμπορικό πόλεμο είναι να αποδυναμώσει περαιτέρω το γουάν, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των δασμών.

  Και τέλος, μπορεί να κάνει τη ζωή των αμερικανικών εταιρειών που λειτουργούν στην Κίνα αρκετά δύσκολη, για να αλλάξει γνώμη στην Ουάσιγκτον.

  Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές; Οι μετοχές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με το τι πρέπει να προσέξουν, σύμφωνα με τον Mu. "Οι κινεζικές μετοχές είναι ήδη αδύναμες. Οι δασμοί έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις κινεζικές εταιρείες (με βάση τα στοιχεία και ό,τι έμαθα απευθείας από μερικούς κινέζους παραγωγούς) και αυτό τελικά θα αντικατοπτριστεί στην τιμή των μετοχών”.

  Στη συνέχεια, στη λίστα υπάρχουν οι παγκόσμιες μετοχές, κυρίως αυτές των εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ με μεγάλη παρουσία στην Κίνα. "Ο NASDAQ 100 δείχνει ήδη κάποια σημάδια", λέει ο Mu.

  Και υπάρχει και η ισοτιμία γουάν-δολαρίου, που είναι σταθερή για τώρα, με την υποστήριξη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC). Ωστόσο, αυτή η σταθερότητα δεν μπορεί να διαρκέσει, εάν η Κίνα αποφασίσει να την χρησιμοποιήσει ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:27 18/01

  Γνωρίστε την καλύτερη μετοχή των τελευταίων 30 ετών με απόδοση 47.500%

  Η Heico κρατά "κλειδωμένες" τις τιμές των προϊόντων της και σταθερό το περιθώριο κέρδους στο 15%.

  17:03 17/01

  Η καινοτομία για την Canon αποτελεί μέρος μιας εξελικτικής διαδικασίας

  Με τον συνδυασμό τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού, η Canon έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά.

  08:05 17/01

  Γιατί η μετοχή του Facebook είναι άφθαρτη

  Παρά τα σκάνδαλα και τους ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, η μετοχή βρίσκεται κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

  19:15 16/01

  Το Bitcoin είναι ο νέος χρυσός, σύμφωνα με μελέτη

  Το Bitcoin, αντίστοιχα όπως ο χρυσός, είναι ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων όπως οι εμπορικοί πόλεμοι.

  08:24 16/01

  Η μετοχή της Tesla εκτινάσσεται και ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εισπράξει 346 εκατ. δολάρια

  Εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα ανταμειφθεί με μετοχές ύψους 346 εκατ. δολαρίων. Εάν δε αγγίξει τα 650 δισ., τότε η "αμοιβή" του θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο...

  18:23 15/01

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο Google-Amazon από Τραμπ, Όπρα και Τομ Χανκς

  Αν και η δημοσκόπηση της Morning Consult έδειξε ότι η γενιά Z και οι Millennials έχουν στην προτεραιότητα την ιδιωτικότητα και την ισχυρή δεοντολογία στις επιχειρήσεις, η Google βρέθηκε στη πρώτη...

  08:39 15/01

  Οι CFOs της Αμερικής προειδοποιούν για ύφεση - Γιατί δεν πρέπει να τους αγνοήσει η χρηματαγορά

  Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο επικείμενου sell-off στην χρηματιστηριακή αγορά.

  14:45 14/01

  Γιατί η Visa εξαγοράζει τη fintech startup Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων

  Μέσω της Plaid, η Visa αποκτά πρόσβαση σε μια σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη βάση πελατών, στην οποία μπορεί να προωθήσει πρόσθετες υπηρεσίες πληρωμών, ενώ παράλληλα χάρη στο διεθνές δίκτυό της...

  08:37 14/01

  Αυξάνονται τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εκτέλεση Σουλεϊμανί

  Οι αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το εάν υπήρχαν ή όχι πληροφορίες ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμερικανικών πρεσβειών ενισχύουν τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της απόφασης Τραμπ να ...

  00:09 14/01

  Forbes - The Greek List 100+: Η δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας

  Ποιες είναι οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2018, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Deloitte. Οι πρωταγωνιστές και οι δυναμικοί παίκτες της αγοράς.

  14:00 13/01

  Ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Alphabet αποχωρεί από την εταιρεία

  Σε μια αποχώρηση με "οσμή" σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.

  09:13 13/01

  Ο πρώην βετεράνος του EBay που βγάζει εκατομμύρια από τις "επιστροφές προϊόντων", μια αγορά $369 δισ.

  Ο Χ. Ρόζενμπεργκ διέβλεψε νωρίς την ευκαιρία που προσφέρει η αγορά "επιστρεφόμενων προϊόντων", η οποία λόγω έκρηξης του e-commerce υπολογίζεται σε δισ. δολάρια.

  10:04 12/01

  Εάν ο Πρίγκιπας Χάρι μπορεί να πάρει "διαζύγιο" από την οικογένειά του, μπορείς και εσύ

  Ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Χάρι πήρε την ευθύνη να αποφασίσει για τη ζωή του χωρίς να συμβουλευτεί τον πατέρα ή τη γιαγιά του.

  09:43 11/01

  Η Tesla έγινε η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και ο Musk πλουσιότερος κατά 2,1 δισ. δολ.

  Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 9%, κάνοντας πλουσιότερο τον Musk κατά 2,1 δισ. δολ., στα 28,8 δισ. δολ. συνολικά. Στα 85,8 δισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Tesla.

  18:05 10/01

  H Facebook θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε πόσες πολιτικές διαφημίσεις βλέπουμε, όχι όμως και το πολιτικό ψεύδος

  Σε μια από τις μεγαλύτερες "στροφές" στη διαφημιστική πολιτική της.

  14:30 10/01

  Η ιστορία της Carole Ghosn: Νομικά μαθήματα για τη θέση μιας συζύγου

  Ποια είναι λοιπόν τα δικαιώματα και οι ευθύνες των συζύγων - από νομική, ηθική και φιλοσοφική άποψη - όταν πρόκειται για περιπτώσεις όπως εκείνη του ζεύγους Ghosn;