Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Αυγ-2018 15:50

  Dfinity: H startup που θα "χτυπήσει" με αξιώσεις Amazon και Google στον τομέα του cloud

  Dfinity: H startup που θα "χτυπήσει" με αξιώσεις Amazon και Google στον τομέα του cloud
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jeff Kauflin

  Η Dfinity, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία "χτισίματος" νέας πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, συγκέντρωσε 102 εκατομμύρια από επενδυτές, με κύριους "αιμοδότες" την Andreessen Horowitz και το fund επενδύσεων σε τεχνολογία κρυπτονομισμάτων Polychain Capital. Το μεγαλεπήβολο όραμά της είναι η δημιουργία μιας νέας τεχνολογικής αρχιτεκτονικής ως βάσης για μελλοντικές εφαρμογές και εταιρείες software.

  Ο στόχος, μάλιστα, είναι αυτή να είναι πιο ασφαλής και προσβάσιμη από τα σημερινά προϊόντα cloud-computing όπως οι Amazon Web Services.

  Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Dfinity έχει συλλέξει 190 εκατομμύρια δολάρια από ιδιωτική χρηματοδότηση, μολονότι δεν έχει λανσάρει παρά μόνο μία δοκιμαστική μορφή του προϊόντος της. Και άλλοι επενδυτές οι οποίοι δίνουν έμφαση στην τεχνολογία κρυπτονομισμάτων, όπως το  Multicoin Capital και Scalar Capital αγόρασαν επίσης tokens της Dfinity, "εκτοξεύοντας" την εκτιμώμενη αξία της εταιρείας σε 1,9 δισ. δολάρια.

  Ο Dominic Williams είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το σχέδιο και δεν του λείπει καθόλου η πίστη στην επιτυχία. "Έχω ένα αρκετά ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο", αναφέρει στο Forbes. "Πριν από αρκετό καιρό, αποφοίτησα ως πρώτος στην τάξη μου στις επιστήμες υπολογιστών στο King’s College του Λονδίνου".

  Μετά την αποφοίτησή του το 1995, εισήλθε αμέσως στον χώρο των επιχειρήσεων τεχνολογίας. Τελικώς λάνσαρε ένα online game για άνω του ενός παίκτες, το "Fight My Monster”, το οποίο κέρδισε εκατομμύρια χρήστες. Το 2014, άρχισε να εργάζεται πάνω σε αλγόριθμους για πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και, τον επόμενο χρόνο, συνέλαβε την τεχνολογική θεωρία επάνω στην οποία βασίζεται η Dfinity. Δημιούργησε την εταιρεία ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Ζυρίχη, το 2016 και αργότερα άνοιξε γραφεία στο Palo Alto, όπου βρίσκονται πια και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της.

  Ποιο επιχειρηματικό πρόβλημα επιχειρεί να λύσει η Dfinity; Ο Williams λέει ότι οι τεχνολογικές εταιρείες της Silicon Valley έχουν γίνει τόσο μεγάλες και δυνατές που "πνίγουν" την καινοτομία των startups. Αναφέρει παραδείγματα όπως εκείνο της Zynga, δημιουργού του παιχνιδιού Farmville, που κάποτε είχε περί τους 200 εκατομμύρια χρήστες. Έχασε ωστόσο τη δυναμική της όταν το Facebook άλλαξε τον αλγόριθμο του news feed της, "πνίγοντας" την ανάπτυξή της.

  "Γνωρίζω ορισμένες startups που έχουν βασιστεί στο Salesforce και τώρα έχουν τεράστια λειτουργικά κόστη, τα οποία τους στερούν την δυνατότητα από το να είναι κερδοφόρες", προσθέτει ο Williams.

  Δεδομένου ότι η πλατφόρμα της Dfinity δεν θα ελέγχει από έναν και μόνο οργανισμό, αλλά από ένα διεσπαρμένο δίκτυο υπολογιστών, θεωρητικά θα παραμείνει ουδέτερο και αμερόληπτο.

  Ο στόχος είναι να γίνει πλατφόρμα γενικής χρήσης για υπολογιστές έναντι σημερινών προϊόντων  όπως το Amazon Web Services και το Google Cloud. Ο Williams σημειώνει ότι η αρχιτεκτονική της Dfinity την κάνει ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική για τους τεχνικούς που εργάζονται στην ανάπτυξή τους, σε μεγάλο βαθμό επειδή μειώνει τον χρόνο για τον συντονισμό διαφορετικών τμημάτων μιας εφαρμογής.

  Γιατί ωστόσο μια startup ενός 43χρονου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, χρειάζεται τόσα πολλά χρήματα; Η Dfinity εκτιμά ότι τα 102 εκατομμύριά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της για "μερικά χρόνια". Ο Williams θεωρεί ότι το προσωπικό της εταιρείας θα πλησιάσει τα 200 άτομα εντός των επόμενων 12 μηνών και πληρώνει πολύ ανταγωνιστικά για ταλέντα σε τομείς όπως η κρυπτογράφηση, οι γλώσσες προγραμματισμού και τα αποκεντρωμένα συστήματα υπολογιστών.

  Οι μισθοί βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εκείνους, για παράδειγμα, σε εταιρείες όπως η Google, οι οποίες επίσης κυνηγούν μεγάλα ταλέντα.

  Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που οι επενδυτές στηρίζουν την Dfinity είναι η τεχνολογική καινοτομία του "threshold relay”. Δημιούργημα του Williams, επεξεργάζεται συναλλαγές σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με πλατφόρμες όπως το Ethereum. Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια να διατηρεί ένα ασφαλές, σύστημα διαμοιρασμένο σε χιλιάδες υπολογιστές, το οποίο δεν χρειάζεται την έγκριση μιας μοναδικής, συγκεντρωμένης εξουσίας.

  Οι επενδυτές που πιστεύουν στην Dfinity δικαιολογούν την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας στα 2 δισ. υποδεικνύοντας το παγκόσμιας κλίμακας κομμάτι της αγοράς στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί, το οποίο αντιστοιχεί σε τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον partner στην Dixon and Multicoin Capital, Kyle Samani.

  Μέχρι ωστόσο το προϊόν να κυκλοφορήσει και να τεσταριστεί στην πραγματική χρήση, τίποτα - ειδικά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων - δεν είναι εγγυημένο. Τα σχέδια της Dfinity είναι η πλατφόρμα να κάνει το ντεμπούτο της στα τέλη του 2018 ή το πολύ στις αρχές του 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $