Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Αυγ-2018 19:01

  Ενθυμούμενοι την ατζέντα ΜακΚέιν στο φορολογικό

  Ενθυμούμενοι την ατζέντα ΜακΚέιν στο φορολογικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Len Burman

  Κατά τη διάρκεια της μάχης για το χρίσμα εν όψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2000, προσέγγισα τον διευθυντή μου - γνωστών Δημοκρατικών φρονημάτων - διαβάζοντάς του το σχέδιο του Τζον ΜακΚέιν για τη φορολογική πολιτική. "Είναι πολύ καλό", μου δήλωσε, πολύ καλύτερο από τις προτάσεις των υπόλοιπων διεκδικητών του προεδρικού θώκου, Τζορτζ Ου. Μπους από τη Ρεπουμπλικανική πλευρά και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ, που αναμενόταν - όπως και έγινε τελικώς - να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

  Το σχέδιο ΜακΚέιν ήταν δημοσιονομικά υπεύθυνο και θα έκλεινε πολλές "τρύπες" τόσο στη φορολογία φυσικών, όσο και νομικών προσώπων, ώστε να υπάρξει σημαντική φοροελάφρυνση για τη μεσαία τάξη. Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν ήταν περήφανος που το σχέδιό του θα είχε πολύ λιγότερες διατάξεις ελάφρυνσης των εκατομμυριούχων σε σχέση με την πρόταση Μπους.

  Αντιθέτως, το σχέδιο του Τζ. Μπους του νεότερου ήταν είχε συνολικό προσανατολισμό φοροαπαλλαγών κυρίως προς όφελος των πλουσίων. Ο Γκορ ανακύκλωνε δε πολλές από τις προτάσεις τις οποίες το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης του προέδρου Κλίντον είχε απορρίψει. Εάν ο ΜακΚέιν ήταν τότε τελικώς ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα το σκεφτόμουν δύο φορές πριν ψηφίσω υπέρ του αντιπροέδρου Γκορ. Και αν τελικώς ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είχε κερδίσει τη μάχη για την προεδρία, θα είχε αποδειχθεί ότι μια ολόκληρη ζωή υπηρεσιών προς το έθνος τον έκανε άξιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

  Μολονότι το 2008 ως υποψήφιος πρόεδρος ο ΜακΚέιν πήρε αποστάσεις από μια δημοσιονομικά ισορροπημένη φορολογική μεταρρύθμιση, πρότεινε ωστόσο ένα σύστημα επιβολής ανώτατου ορίου και εμπορίας ρύπων, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μετά τις εκλογές, ο αντίπαλός του και τελικός νικητής Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε την ιδέα, ωστόσο τελικώς το Κογκρέσο δεν την ενέκρινε.

  Οι επικριτές του συνηθίζουν να στέκονται στις φορές που ο ΜακΚέιν έλαβε πολιτικές θέσεις που δεν προσιδίαζαν στις αντιλήψεις που τον καθόριζαν ως πολιτικό, ωστόσο είναι δύσκολο να βρει κανείς επιτυχημένο πολιτικό οποιουδήποτε από τα δύο μεγάλα κόμματα στις ΗΠΑ ο οποίος ποτέ να μην συμβιβάστηκε και να έμεινε πάντα αμετακίνητος σε ακλόνητα σταθερές αρχές σε όλα τα ζητήματα. Ακόμη κι έτσι, ο ΜακΚέιν είχε αξίες τις οποίες ποτέ δεν παραβίαζε, ενώ ταυτόχρονα ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με πολιτικούς του αντιπάλους για την προαγωγή θετικών μέτρων. Και τα δύο στοιχεία τον ξεχώριζαν από μια σειρά σημερινών πολιτικών ηγετών στις ΗΠΑ.

  Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν ήταν ένας Αμερικανός ήρωας και ένας αληθινά αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Αναπαύσου εν ειρήνη, John McCain.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,5 δισ. $

  +263,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,3 δισ. $

  -123,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,4 δισ. $

  +259,4 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,0 δισ. $

  -176,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,9 δισ. $

  -326,3 εκ. $