Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Αυγ-2018 16:29

  Η Aramco υπογραμμίζει την "αναπτυξιακή της δυναμική", παρά την καθυστέρηση στην IPO

  Η Aramco υπογραμμίζει την "αναπτυξιακή της δυναμική", παρά την καθυστέρηση στην IPO
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ellen R. Wald

  Αρχικά το Reuters μετέδωσε ότι η εδώ και καιρό αναμενόμενη δημόσια προσφορά της Σαουδαραβικής Aramco μπήκε στο ράφι. Στη συνέχεια ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε τις πληροφορίες και επιμένοντας ότι τα σχέδια για εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο εξακολουθούν να ισχύουν. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας και η πετρελαϊκή εταιρεία προχώρησαν σε μακροπρόθεσμη επέκταση του συμβολαίου που δίνει στην Aramco αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής πετρελαίου και αερίου στη χώρα -που συνιστά ένα βήμα πιο κοντά στη δημόσια προσφορά.

  Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε εκ νέου τις αγορές ότι η δημόσια προσφορά της Aramco θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά αυτό είναι κάτι που είπε και την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Η Σαουδαραβική Aramco παίρνει θέση για μια δημόσια προσφορά και παρουσιάζει τον εαυτό της ως την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο και επίσης σαν αναπτυξιακή ευκαιρία. Αυτό φαίνεται καθαρά από την ετήσια επισκόπηση της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αν η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει μια δημόσια προσφορά στο κοντινό μέλλον, παρουσιάζει τον εαυτό της σαν μια μηχανή που παράγει χρήμα σήμερα, με ακόμη πιο λαμπρές προοπτικές για αύριο.

  Ενώ η πιθανή δημόσια προσφορά αρχικά προτάθηκε δημοσίως τον Ιανουάριο του 2016, η έλλειψη συγκεκριμένων νέων ή εμφανούς προόδου σχετικά με το θέμα δημιούργησε σε πολλούς αμφιβολίες για το αν αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά την ετήσια επισκόπηση της εταιρείας, η IPO αναφέρεται ελάχιστα, αλλά το έγγραφο μιλά για την αξία της Aramco.

  Υπάρχουν δύο βασικοί δείκτες για την αξία μιας εισηγμένης εταιρείας: Η κερδοφορία και οι δυνατότητες για την ανάπτυξή της. Η Aramco πιστεύεται ευρέως ότι είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Φέτος στόχος της εταιρείας στην επισκόπησή της είναι να παρουσιάσει τη δυναμική για την ανάπτυξή της.

  Επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη 

  Στην επιστολή του, που συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια επισκόπηση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην διευθύνων σύμβουλος Khalid Al-Falih κάνει μεγάλη προσπάθεια να αντιπαραβάλει τη συνεχή προσήλωση της Aramco στις επενδύσεις στην ενέργεια και στην πετροχημική βιομηχανία με τη μείωση των επενδύσεων των ανταγωνιστών της. Με τις σχετικές αναφορές του υπονοεί σαφώς πως η Aramco επενδύει για να αναπτυχθεί στο μέλλον, ενώ οι ανταγωνιστές της δεν το κάνουν. 

  Η δημόσια προσφορά

  Όπως έκανε και την προηγούμενη χρονιά, ο Al-Falih αναφέρεται ευθέως στο ζήτημα της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Γράφει: "Η εταιρεία συνέχισε να προετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο, ένας γεγονός-ορόσημο, που η εταιρεία και το διοικητικό της συμβούλιο περιμένουν με ενθουσιασμό". Αν και κάποιοι διεθνείς παρατηρητές αμφιβάλλουν για το αν θα γίνει ποτέ τελικά η δημόσια προσφορά, ο Al-Falih, που τώρα είναι υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ποτέ δεν αμφισβήτησε δημοσίως τα σχέδια αυτά. Ούτε η ίδια η Aramco ή το προσωπικό της. 

  Δυναμική για ανάπτυξη

  Παρομοίως, ο Amin Nasser, διευθύνων σύμβουλος της Aramco, γράφει στη δική του επιστολή για τις πετρελαιοπηγές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και για νέες εγκαταστάσεις που αναμένονται στο εγγύς μέλλον. Υπογραμμίζει ότι η Aramco, διατήρησε την ανάπτυξη παράλληλα με την ισχυρή πειθαρχία σε ό,τι αφορά τα κόστη. Εξηγεί πως σχετικά με το downstream (δηλαδή τις δραστηριότητες διύλισης) ο βασικός στόχος της Αramco είναι η ενίσχυση αυτής της δραστηριότητας στο πρωταγωνιστικό επίπεδο, που, όπως γράφει, η εταιρεία έχει στο upstream.” Αυτή τη στιγμή η Aramco διαθέτει το πιο κερδοφόρο στον κόσμο upstream (εξόρυξη υδρογοναθράκων από τη Γη), όμως υστερεί στις δραστηριότητες downstream. Έτσι, η αναφορά του Nasser ισοδυναμεί με δέσμευση για ανάπτυξη της Aramco έως ότου κυριαρχήσει, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή πειθαρχία σε ό,τι αφορά τα κόστη.

  Upstream

  To μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Aramco είναι η αποκλειστική συμφωνία παραχώρησης που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων. 

  Κάποιοι έχουν αμφισβητήσει το μέγεθος και την "υγεία" αυτών των αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου και άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η Aramco είναι απλώς μια εταιρεία άντλησης πετρελαίου. Αν τα αποθέματα ήταν περιορισμένα ή δεν συντηρούνταν σωστά ή αν η Aramco είχε αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητες άντλησης πετρελαίου, η αναπτυξιακή της δυναμική θα περιοριζόταν σημαντικά. Η ετήσια επισκόπηση αναφέρεται λεπτομερώς στη στρατηγική της Aramco να διατηρήσει τους πόρους της μακροπρόθεσμα, να δεσμευτεί σε νέες έρευνες και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα μέσω της τεχνολογίας. 

  Downstream

  Σε ό,τι αφορά το downstream, οι φιλοδοξίες της Aramco είναι ακόμη πιο μεγάλες. Η ετήσια επισκόπηση αναφέρει πως δίνεται έμφαση σε αυτές τις δραστηριότητες για τη μελλοντική ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές, ωστόσο θα θέλουν να δουν και νούμερα. 

  Έρευνα και Ανάπτυξη

  Άλλη μία προσπάθεια στην οποία η Aramco δίνει έμφαση στην επισκόπησή της είναι οι διεθνείς δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις σχετικές εγκαταστάσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη σε 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων τριών στις ΗΠΑ, τριών στις ΗΠΑ και δύο στην ανατολική Ασία. 

  Η έμφαση που δίνεται φέτος στην ετήσια επισκόπηση της Aramco στη φιλόδοξη αναπτυξιακή δυναμική της μπορεί να ιδωθεί σαν νεύμα στους πιθανούς μελλοντικούς επενδυτές. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,9 δισ. $

  -950,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,0 δισ. $

  +159,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,0 δισ. $

  -386,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,6 δισ. $

  -441,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  71,7 δισ. $

  -417,8 εκ. $