Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Αυγ-2018 19:40

  Tesla: Παράπλευρη απώλεια μιας συμφωνίας η αποζημίωση - μαμούθ του Musk

  Tesla: Παράπλευρη απώλεια μιας συμφωνίας η αποζημίωση - μαμούθ του Musk
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν πρόκειται για την Tesla και τον Elon Musk, ο χρονικός ορίζοντας ακόμη και μερικών μηνών μοιάζει με αιωνιότητα.
   
  Ήταν μόλις πριν από έξι μήνες όταν ο Musk μονοπωλούσε τους τίτλους των οικονομικών ιστοσελίδων, αποκαλύπτοντας το πιο φιλόδοξο σχέδιο για πακέτο αποζημίωσης, ύψους 100 δισ. δολαρίων εάν η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων έφτανε σε κεφαλαιοποίηση τα 650 δισ. δολάρια εντός μιας δεκαετίας. Πλέον, στον ατελείωτο κύκλο εξελίξεων που "παράγει" η Tesla, το συγκεκριμένο πλάνο έχει καταστεί δευτερεύουσα παράμετρος. Χωρίς να σημαίνει ωστόσο ότι έχει χάσει τη σημασία της.
   
  Την Τρίτη, ο Elon Musk ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο, με τιμή 420 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
   
  Η συγκεκριμένη κίνηση, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει μία εξαγορά ύψους 71 δισ. δολαρίων (80 δισ. και πλέον εάν συνυπολογιστoύν οι δανειακές υποχρεώσεις), γεγονός που θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη στην ιστορία, υπερδιπλάσια σε σχέση με την δεύτερη στη λίστα.
   
  Με μια σειρά συμπληρωματικών tweets, o Musk εμφανίστηκε να ξεκαθαρίζει το τοπίο, παρουσιάζοντας ένα πλάνο το οποίο θα επέτρεπε στους μετόχους να διατηρήσουν τα ποσοστά τους και μετά την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, εφ’ όσον θα το επιθυμούσαν.
   
  Παράλληλα με τη λήξη των συναλλαγών στη Wall Street, την Τρίτη, ο Musk απηύθυνε επιστολή προς τους υπαλλήλους της εταιρείας. "Ο λόγος που κάνω ό,τι κάνω συνδέεται με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη λειτουργία της Tesla. Ως εισηγμένη, υποκείμεθα σε απότομες στροφές ως προς την τιμή της μετοχής μας, πράγμα που αποτελεί πηγή διάθλασης της προσοχής για όσους εργάζονται στην εταιρεία, καθώς όλοι τους είναι ταυτόχρονα και μέτοχοί της".

  Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία; Η απόφαση του δισεκατομμυριούχου Michael Dell να βγάλει από το χρηματιστήριο την εταιρεία υπολογιστών που ίδρυσε θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο, αναφέρει ο Robert Willens, ανεξάρτητος φορολογικός εμπειρογνώμονας.

  "Φαίνεται να λέει [ο Musk] πως θα προχωρήσει σε "ανακεφαλαιοποίηση" αντί για μια πιο παραδοσιακή διαδικασία εξαγοράς", σημειώνει ο Willens. "Στην ανακεφαλαιοποίηση, προσφέρεται στους μετόχους της επιχείρησης, εκτός του Musk φυσικά, ένας συνδυασμός νέων μετοχών μαζί με μετρητά για τις υφιστάμενες μετοχές τους. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έχουν εξαργυρώσει ένα μέρος της συμμετοχής τους, διατηρώντας την ισορροπία. Αναμένεται επίσης να φέρει κάποια εταιρεία private equity, όπως έκανε ο Dell με την Silver Lake, για να επενδύσει στην εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, θα αντικαταστήσει το ευρύ κοινό, τουλάχιστον εν μέρει, με την εταιρεία private equity", προσθέτει και καταλήγει: "το μοντέλο του Michael Dell  θα δουλέψει εδώ κατά την άποψη μου".

  Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι ο Elon Musk θεωρήθηκε πρόσφατα ότι είναι μέτοχος που ασκεί έλεγχο σε δικαστήριο του Delaware. Αυτό σύμφωνα με τον Brian Quinn, ειδικό στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στο Boston College Law School, σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι διαφορετική απ’ ό,τι του Dell. "Ο Michael Dell δεν ήταν μέτοχος που ασκεί έλεγχο πριν την εν λόγω συναλλαγή και έτσι η συμφωνία έγινε σεβαστή. Ο Musk θα ξεκινήσει από πολύ διαφορετική θέση και εκτός και αν καταλήξει σε συμφωνία με την Tesla και το Δ.Σ. για τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά, η συναλλαγή θα υποβληθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου", αναφέρει ο Quinn.

  Δυστυχώς για τον Musk, ενώ η έξοδος από το χρηματιστήριο θα ελαχιστοποιήσει τον έλεγχο στο προσωπικό του στυλ διοίκησης και τις επιχειρησιακές επιδόσεις, θα σημαίνει επίσης ότι δεν κατάφερε να πετύχει το πρώτο βήμα στο αστρονομικό πακέτο αποζημίωσης του.

  Σύμφωνα με ενημέρωση της Tesla στις 23 Ιανουαρίου, το πακέτο δικαιωμάτων προαίρεσης των $100 δισ. του Musk για την επόμενη δεκαετία θα ξεκινήσει να υλοποιείται σε 12 δόσεις όταν η Tesla φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα $100 δισ. Για να ενεργοποιείται η κάθε επόμενη δόση η κεφαλαιοποίηση της Tesla θα πρέπει να αυξάνεται κατά $50 δισ. Συνολικά, το πακέτο ορίζει την καταβολή $100 δισ. εάν η αξία της εταιρείας φτάσει τα $650 δισ. Ωστόσο, η εξαγορά στα $420 ανά μετοχή δεν πετυχαίνει ούτε τη γραμμή εκκίνησης.

  Έτσι, στον τρελό κόσμο του Elon Musk, η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία σημαίνει ότι το εκπληκτικό πακέτο αποζημίωσης του Musk δεν θα βγει καν εκτός τροχιάς πριν σιωπηλά καταρρεύσει. Η Tesla ανακοίνωσε τα εξής όταν ανακοινώθηκε το πακέτο: "Η αποζημίωση του Elon είναι 100% 'at-risk performance' κάτι που σημαίνει ότι θα αποζημιωθεί μόνο εάν η Tesla και όλοι οι μέτοχοι της εμφανίσουν εξαιρετικές επιδόσεις… για κάθε μία από τις 12 δόσεις, ο Elon θα κατοχυρώνει δικαιώματα προαίρεσης που αντιπροσωπεύουν το 1% των μετοχών σε κυκλοφορία της Tesla (το 1% είναι περίπου 1,69 εκατ. μετοχές). Εφόσον δεν πετύχει καμία από τις 12 δόσεις, ο Elon δεν θα λάβει αποζημίωση".

  Το tweet του Musk και το δημοσίευμα των Financial Times ότι το δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει αγοράσει το 3% με 5% των μετοχών της Tesla στην ελεύθερη αγορά, οδήγησαν τις μετοχές της εταιρείας να κλείσουν με άνοδο πάνω από 10% στα $379 ανά μετοχή, κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό.

  Η αξία του 47χρονου Musk εκτιμάται ότι φτάνει τα $21,3 δισ. σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes. Περίπου η μισή του περιουσία προέρχεται από το πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία αεροδιαστημικής SpaceX, η οποία άντλησε κεφάλαια τον Απρίλιο και η κεφαλαιοποίηση της φτάνει τα $25 δισ. Ουσιαστικά όλο το υπόλοιπο έρχεται από το μερίδιο του 20% που διατηρεί στην Tesla.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  110,8 δισ. $

  +365,8 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,9 δισ. $

  -102,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  106,6 δισ. $

  +30,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,0 δισ. $

  +29,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  72,1 δισ. $

  +1.765,8 εκ. $