Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Αυγ-2018 14:17

  Γιατί η Google πρέπει να μείνει εκτός της Κίνας

  Γιατί η Google πρέπει να μείνει εκτός της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael Posner

  Πριν από μία δεκαετία, μια ομάδα διαδικτυακών εταιρειών, οργανισμών προστασίας των δικαιωμάτων, ακαδημαϊκών και επενδυτών ίδρυσαν την Πρωτοβουλία για το Παγκόσμιο Δίκτυο (Global Network Initiative - GNI), μια συνεργατική προσπάθεια με στόχο την προώθηση της ελεύθερης έκφρασης και της προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Η Google εντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια. Το 2010, η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Κίνα. Και αυτό γιατί αναγνώρισε την αντίθεση που υπήρχε μεταξύ της κινεζικής απαγόρευσης στο ίντερνετ και του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης που πρέσβευε η πρωτοβουλία GNI. Ως εκ τούτου, ήταν αρκετά ανησυχητικές οι πρόσφατες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Google σκέφτεται να επιστρέψει στην κινεζική αγορά, υποκύπτοντας στην κινεζική λογοκρισία, για να μη χάσει τις εμπορικές ευκαιρίες.

  Οι αυστηρές κυβερνητικές ρυθμίσεις της Κίνας στο διαδίκτυο δεν είναι κάτι καινούργιο. Με αυτό που είναι γνωστό ως Great Firewall (Μεγάλο Τείχος Προστασίας), η κυβέρνηση επιλέγει τι μπορούν να διαβάσουν και να συζητήσουν οι Κινέζοι πολίτες που μπαίνουν στην μπλογκόσφαιρα. Παραδείγματα αυτής της λογοκρισίας είναι η αποσιώπηση των γεγονότων της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, καθώς και το μπλοκάρισμα διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως οι Wall Street Journal και New York Times. Η κυβέρνηση απασχολεί περίπου 30.000 υπαλλήλους για να διατηρούν αυτό το οργουελιανής έμπνευσης διαδικτυακό σύστημα ελέγχου. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον πλανήτη που να έχει επενδύσει τόσο χρόνο και τόσους πόρους για τον έλεγχο της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο. 

  Και το χειρότερο είναι πως η κινεζική λογοκρισία συνεχώς γιγαντώνεται. Στο πρώτο μισό του 2018, το εν λόγω σύστημα ανέστειλε τη λειτουργία περισσοτέρων από 3.000 ιστοσελίδων. Επίσης, με αυστηρή νομοθεσία και οργανισμούς που απευθύνονται άμεσα στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρόσβαση και τη συμπεριφορά των πολιτών στο διαδίκτυο. Εκτός αυτών, δεκάδες δημοσιογράφοι, μπλόγκερ, νομικοί και ακτιβιστές που υποστηρίζουν την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.

  Παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Κίνα, η Google τώρα σκέφτεται την επιστροφή της και βρίσκεται σε συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη για τους όρους της εισόδου της στη χώρα. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ, η Google έχει αναπτύξει ένα νέο πρότζεκτ, ονόματι Dragonfly, που θα συμμορφώνεται με τους κανόνες και τη νομοθεσία της Κίνας περί διαδικτύου.

  Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου, η Google, δεν πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις των Κινέζων λογοκριτών, παραδίδοντας την τεχνογνωσία της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $