Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Αυγ-2018 13:36

  Η λάθος επανάσταση του Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η λάθος επανάσταση του Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες

  Του Panos Mourdoukoutas

  Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κάνει λάθος επανάσταση. Οι πολιτικές του διχάζουν και αποδυναμώνουν τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, αλλά και προκαλούν αμφιβολίες στους επενδυτές.

  Η αγορά των Φιλιππίνων δεν καταγράφει θετικές επιδόσεις.

  Οι περισσότερες επαναστάσεις κινούνται από ευγενή κίνητρα, στη θεωρία τουλάχιστον. Συνήθως έχουν στόχο να ενώσουν τους ανθρώπους και να τους απελευθερώσουν από τις παθογένειες. Αυτό το χαρακτηριστικό τις κάνει "σωστές".

  Το πρόβλημα είναι πως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταλήγουν να προδίδουν τις αγαθές προθέσεις τους. Από σωστές επαναστάσεις μετατρέπονται σε λάθος επαναστάσεις.

  Αυτό συνέβη και με την "επανάσταση" του Ντουτέρτε. Ξεκίνησε με ευγενείς στόχους, όπως η αποδέσμευση της χώρας και του λαού από τα ναρκωτικά, τη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανισότητα, αιτίες που έχουν σταθεί εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας.

  Στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά δεν έχει επιτευχθεί. Οι Φιλιππίνες παραμένουν τόσο διεφθαρμένες όσο και στην προ Ντουτέρτε εποχή. Μάλιστα, η διαφθορά επί Ντουτέρτε έχει επιδεινωθεί, όπως φαίνεται από την κατάταξη της χώρας στον Πίνακα Διαφθοράς του 2017 (έπεσε 13 θέσεις).

  Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος του Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών δεν αποκατέστησε το αίσθημα ασφάλειας. Οι Φιλιππινέζοι, το 2017, νιώθουν το ίδιο ασφαλείς να περπατήσουν το βράδυ όπως ένιωθαν και το 2016.

  Αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα της Gallup για την παγκόσμια τάξη, σύμφωνα με την οποία οι Φιλιππίνες καταγράφουν σκορ 82 μονάδων. Μια προσεκτική ματιά σε αυτό το σκορ δείχνει ότι δεν έχει γίνει καμιά σημαντική αλλαγή στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της χώρας. 

  Επιπλέον, οι τακτικές του Ντουτέρτε για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών έχουν προκαλέσει την κριτική διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ.

  Μετά, είναι οι παλινωδίες του Φιλιππινέζου προέδρου στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς οι υποθαλάσσιοι πόροι της χώρας έχουν περιέλθει στον έλεγχο του Πεκίνου. Κατ' επέκταση, η Μανίλα ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

  Πράγματι, ο Ντουτέρτε κάνει λάθος επανάσταση. Ωστόσο, παραμένει δημοφιλής. Όπως σημειώνεται σε έρευνα της Pulse Asia, που διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα, ο Ντουτέρτε απολαύει μεγαλύτερης έγκρισης (88%) και εμπιστοσύνης (87%), σε σχέση με τα 80% και 82% αντιστοίχως του Ιανουαρίου.

  Μένει να δούμε λοιπόν αν η δημοτικότητα του Ντουτέρτε θα βοηθήσει στο να καταφέρουν οι Φιλιππίνες να προλάβουν την πρόοδο των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  100,2 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  89,1 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,2 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  67,3 δισ. $