Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 10:47

  Οι μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης το 2018 - McDonald's και Starbucks στην κορυφή της λίστας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης το 2018 - McDonald's και Starbucks στην κορυφή της λίστας

  Της Maggie McGrath

  Από την καθιέρωση πρωινού όλες τις ώρες της ημέρας και "πιο καθαρών" τροφίμων, έως τις παραγγελίες φαγητού μέσω κινητού τηλεφώνου, οι εταιρείες εστίασης κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στις επιθυμίες των καταναλωτών. Και για μια επιλεγμένη ομάδα αλυσίδων εστίασης, αυτές οι αλλαγές έχουν μεταφραστεί σε οικονομικές επιδόσεις που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας.

  Σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες το 2018, η McDonald's, η Starbucks και η Burger King, που διατηρεί τo brand Restaurant Brands International (RBI), είναι οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης στον κόσμο.

  Και οι τρεις εταιρείες έχουν προχωρήσει σε επιθετικές επενδύσεις για το μέλλον (η Starbucks συνεχίζει τις προσφορές στον καφέ με μία νέα "ξανθιά” ποικιλία, ενώ η RBI δαπάνησε 1,8 δισ. δολ. για να αγοράσει την Popeyes το 2017), αλλά είναι η McDonald's που έχει καταφέρει από τα πιο εντυπωσιακά κέρδη στον κλάδο. Το 2015, οι συγκρίσιμες πωλήσεις της εταιρείας φαίνονταν να βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς υποχώρησης. Σήμερα, οι αλλαγές που έκανε η εταιρεία, τη βοήθησαν να βρεθεί στη θέση 241 της ετήσιας λίστας Global 2000, ξεπερνώντας εταιρείες γίγαντες όπως η Target, η Diageo και η Kroger.

  "Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η McDonald's για να βελτιώσει την ποιότητα των τροφίμων (φρέσκο ​​βόειο κρέας), την προσέγγιση των καταναλωτών (παραγγελία από κινητό) και την αξία των προϊόντων (με μενού των $1, $2, $3) έχει απήχηση στους καταναλωτές", γράφει ο αναλυτής της BTIG Peter Saleh. "Η McDonald's σημείωσε το πέμπτο συνεχές τρίμηνο υπεραπόδοσης".

  Στη δεύτερη θέση στον τομέα των εστιατορίων και στη θέση 370 στη συνολική λίστα Global 2000 (για δεύτερη συνεχή χρονιά) είναι η Starbucks. Η εταιρεία καφέ έχει απασχολήσει την επικαιρότητα πρόσφατα για άλλους λόγους (πχ. με το περιστατικό φυλετικής προκατάληψης σε καφέ της Φιλαδέλφειας που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο 8.000 αμερικανικών καταστημάτων, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αποκτήσουν εκπαίδευση φυλετικής ευαισθησίας) και το πόσο αυτοί θα επηρεάσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη της Starbucks τα επόμενα τρίμηνα μένει να φανεί. Για τη λίστα Global 2000, που εξετάζει τα οικονομικά αποτελέσματα για τους δώδεκα μήνες μέχρι την 11 Μαΐου, η Starbucks κατέγραψε πωλήσεις 23 δισ. δολ., κέρδη 4,3 δισ. δολ. και είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς στα 79 δισ. δολ..

  Τα εστιατόρια αντιπροσωπεύουν εννέα εταιρείες στη λίστα Global 2000. Συνολικά είχαν 121,6 δισ. δολ. πωλήσεις και 16 δισ. δολ. κέρδη, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται στα 340 δισ. δολ..
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  146,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,4 δισ. $

  -9,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,9 δισ. $

  +821,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  66,9 δισ. $

  +476,5 εκ. $