Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2018 17:25

  Γιατί μετακινήθηκε στη Αφρική η Σύνοδος του Blockchain

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί μετακινήθηκε στη Αφρική η Σύνοδος του Blockchain

  Του Michael del Castillo

  Στον απόηχο του τυφώνα Ίρμα, οι ηγέτες που συμμετέχουν στην ετήσια Σύνοδο Blockchain που συνήθως λαμβάνει χώρα στο Νέκερ, το ιδιωτικό νησί του Richard Branson, είδαν μια ευκαιρία. Ο τυφώνας κατηγορίας 5 ανάγκασε τους οργανωτές της Συνόδου να επαναπροσδιορίσουν τον τόπο διεξαγωγής της και να της προσδώσουν μια αίσθηση σκοπού αφού μέχρι σήμερα είχε γίνει εύκολος στόχος των social media που μιλούσαν για ευκαιρία ορισμένων προνομιούχων να κάνουν... διακοπές.

  Οπότε στη φετινή, τέταρτη Σύνοδο Blockchain ο εμπνευστής της ιδέας, επενδυτής Bill Tai, ήθελε να δώσει ένα νέο νόημα προκειμένου να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η σχετική τεχνολογία που έγινε διάσημη μέσω του bitcoin για να υπάρξουν νέες διευκολύνσεις σε μια ευρεία γκάμα κλάδων.

  Εκτός από τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο συνιδρυτής της Google Sergey Brin και ο Κενυάτης υπουργός Joseph Mucheru, ο Tai κάλεσε περίπου 30 ομιλητές στην εξοχική κατοικία του Branson στο Μαρόκο, προκειμένου να συζητήσουν για τη χρήση του blockchain στην Αφρική. 

  "Όλη η ήπειρος είναι κάπως άγνωστη σε πολλούς γιατί δεν έχουν και πολλή έκθεση σε αυτήν" λέει ο Tai, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής της ΜΚΟ Actai Group, που έχει στόχο να φέρνει κοντά ομάδες ηγετών για το κοινωνικό καλό. "Θεωρώ πως το να φέρνεις πολλούς ανθρώπους σε επαφή που είναι ενημερωμένοι, με επιρροή και υψηλό προφίλ και που συλλογικά μπορούν να διαμορφώσουν μια άποψη για το ποιες είναι οι ορατές ευκαιρίες, μπορεί να υπηρετήσει τόσο φιλανθρωπικούς όσο και εμπορικούς σκοπούς".

  Ο Tai αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρότζεκτ, που αποκαλείται Barking Dog, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν υποδομές κτηματολογίου να χρησιμοποιούν εύκολα την τεχνολογία blockchain για να αναγνωρίζουν τη γη που κατέχουν οι πολίτες τους και να μετατρέψει σε tokens τους υποκείμενους τίτλους ιδιοκτησίας. Εμπνευσμένη από τον οικονομολόγο Hernando De Soto, η πρωτοβουλία Barking Dog είναι μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για την καταγραφή γης στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο. 

  Ήδη, η Bitland, που βρίσκεται στην Γκάνα, και η Land Layby στην Κένυα, εργάζονται προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσουν επισήμως αναγνωρισμένες υποδομές για την απόδειξη της ιδιοκτησίας γης. Αν και το πρόβλημα της απόδειξης κατοχής ιδιοκτησίας γης μπορεί να είναι ξένο σε πολλούς στη Δύση, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι το 90% της γης στην Αφρική δεν καταγράφεται πουθενά επίσημα. Ο Tai τονίζει πως, δεν πρόκειται απλώς για ένα θέμα real estate. Όπως λέει, το να ενισχύονται οι άνθρωποι με ιδιοκτησία γης, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την οικονομική ανεξαρτησία και την ευρύτερη διάδοση του blockchain.

  "Όταν έχεις ένα καταπατητή έναντι κάποιου που διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας, ο καταπατητής απλώς θέλει να αρπάξει ό,τι μπορεί και να ξεφύγει όταν θα έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο" εξηγεί ο Tai. "Αν κατέχεις τη γη με έναν ξεκάθαρο τίτλο, τότε θέλεις να την κάνεις καλύτερη, να τη βελτιώσεις".

  Αυτό που επίσης θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο είναι ένα παιχνίδι φροντίδας ψηφιακών γατών στο blockchain του Ethereum, το CryptoKitty, που θα πωληθεί σε όποιον καταβάλει το μεγαλύτερο χρηματικό αντίτιμο. Ο Tai αυτή τη στιγμή δουλεύει με έναν μικρό αριθμό προγραμματιστών τεχνολογίας blockchain για να διερευνήσει πώς το γενετικό υλικό ζώων υπό εξαφάνιση που βρίσκονται στην Αφρική και αλλού στον κόσμο θα μπορούσε να συνδεθεί με παρόμοια πάγια που συνδέονται με το blockchain. Με τη σειρά τους, τα πάγια αυτά θα μπορούν να αγοραστούν από ενδιαφερόμενους που υποβάλουν προσφορά ή στην ανοιχτή αγορά, ως ένας τρόπος να αποζημιωθούν οι ντόπιοι που εναλλακτικά θα στηρίζονταν στα ζώα για την επιβίωσή τους.

  Επίσης, η εταιρεία του Tai, Bitfury, αναμένεται να αποκαλύψει ένα project ονόματι Bitfury Educational Blockchain Initiative for Good σε συνεργασία με την Coin Center, που θα μεταφράσει τη Λευκή Βίβλο του bitcoin σε άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της σουαχίλι, που ομιλείται από 140 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κένυα, τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα και τη Σομαλία.

  Πέρα από τα δυνάμει ανθρωπιστικά οφέλη της χρήσης blockchain για τη σύνδεση των κατοίκων της Αφρικής που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες με την παγκόσμια οικονομία, ο Tai πιστεύει πως τα επιχειρηματικά οφέλη για την παγκόσμια κοινότητα θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο που είχε η Κίνα την περασμένη δεκαετία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,1 δισ. $

  +1.552,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,7 δισ. $

  -163,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,9 δισ. $

  +853,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  -570,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  68,0 δισ. $

  +817,1 εκ. $