Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Ιουλ-2018 12:53

  Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να αντιγράψει η Κίνα από την Αμερική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να αντιγράψει η Κίνα από την Αμερική

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα μπορεί να αντιγράψει πολλά από τις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι μπορούν να αντιγράψουν τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις επιχειρηματικές στρατηγικές, για αρχή. Ένα πράγμα όμως που δεν μπορούν με τίποτα να αντιγράψουν είναι ο συνδυασμός κυβέρνησης και αγορών που αποτελεί την καρδιά του αμερικανικού οικονομικού συστήματος.

  Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ένα σημαντικό -αν όχι ιδανικό- μείγμα διακυβέρνησης και ελεύθερης αγοράς. Κάθε θεσμός της χώρας αναπτύσσεται στον τομέα της κοινωνίας που υπερέχει. Οι ελεύθερες αγορές χρησιμοποιούν πόρους για τη δημιουργία ιδιωτικών αγαθών και υπηρεσιών και η κυβέρνηση δημιουργεί ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

  Η αμερικανική κυβέρνηση προστατεύει τις πολιτικές ελευθερίες και τις οικονομικές ελευθερίες του λαού της, παρέχοντας δημόσια και ημικρατικά αγαθά που διασφαλίζουν ότι ο λαός προστατεύεται από κινδύνους για την υγεία, την εργασία, την κυκλοφορία και το περιβάλλον.

  Ανεξαρτήτως του πλήθους των ανθρώπων που βρίσκονται στην Αμερική, όλοι απολαμβάνουν τις οικονομικές ευκαιρίες που προωθεί η ελεύθερη αγορά. Απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που εγγυάται μια δίκαιη, αποτελεσματική και διαφανής κυβέρνηση.

  Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν δημιουργήσει έναν ενάρετο κύκλο καινοτομίας και προόδου στη χώρα. Όπως οι Acemoglu και Robinson σημειώνουν στο "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη", οι πολίτες χρειάζονται θεσμούς που θα δημιουργούν ενάρετους κύκλους καινοτομίας, καλύτερη κατανομή του πλούτου και οικονομική ανάπτυξη για να ευημερήσουν πραγματικά.

  Αυτός ο συνδυασμός ελεύθερης αγοράς και διακυβέρνησης αποτελεί τον πυρήνα της προόδου που απουσιάζει από το κινεζικό οικονομικό σύστημα.

  Η Κίνα έχει αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να αναπτύξει και να διατηρήσει αυτόν τον υγιή συνδυασμό ελεύθερης αγοράς και διακυβέρνησης. Αναπτύσσουν αυτά τα θεσμικά όργανα σε λάθος τομείς της κοινωνίας, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Η κινεζική κυβέρνηση χορηγεί οικονομικούς πόρους για τη δημιουργία ιδιωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Οι κυβερνήσεις του Πεκίνου λειτουργούν ως ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες, διευθυντικά στελέχη και ρυθμιστικές αρχές, ελέγχοντας σχεδόν κάθε μεγάλη τράπεζα.

  Επίσης, η Κίνα ακόμη δεν έχει αναπτύξει ένα σύστημα διακυβέρνησης που να προστατεύει τα δικαιώματα και τις οικονομικές ελευθερίες των πολιτών. Τουναντίον, το Πεκίνο ακολουθεί έναν συνδυασμό θεσμών που αποστρέφονται το ανοιχτό οικονομικό σύστημα και ενός κλειστού πολιτικού συστήματος. Σημειωτέον πως η Κίνα συμπεριλαμβάνεται στις δέκα κορυφαίες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων και περιβαλλοντικής μόλυνσης. Όσον αφορά τις οικονομικές ελευθερίες, βρίσκεται κοντά στον πάτο της λίστας.

  Το συμπέρασμα είναι πως το καθεστώς της Κίνας μετά το 1978 κατάφερε να δώσει στη χώρα την ανάπτυξη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δημιουργήσει τους κατάλληλους θεσμούς που θα διατηρήσουν αυτή την ανάπτυξη. Δηλαδή δεν έχει δημιουργήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα επέτρεπε στους πολίτες να ζουν ποιοτικά, υπό την προστασία μιας δίκαιης και αποτελεσματικής κυβέρνησης. Μέχρι η Κίνα να δημιουργήσει αυτό το σύστημα, οι πλούσιοι και οι φτωχοί πολίτες της θα το αναζητούν στις ΗΠΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  149,6 δισ. $

  +1.733,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  99,1 δισ. $

  +556,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,3 δισ. $

  -117,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,3 δισ. $

  +436,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,4 δισ. $

  +398,6 εκ. $