Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2018 13:08

  Πέντε χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της φοροδιαφυγής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πέντε χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της φοροδιαφυγής

  της Kelly Phillips Erb

  Αντιλαμβανόμενοι ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καταπολεμηθεί το παγκόσμιο έγκλημα, οι επικεφαλής των φορολογικών αρχών πέντε χωρών, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας ενιαίας επιχειρησιακής συμμαχίας, της Ένωσης των επικεφαλής της Παγκόσμιας Φορολογικής Αρχής γνωστή ως J5.  Η J5 αποτελείται από υπηρεσίες πληροφοριών από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του διεθνούς και του διακρατικού φορολογικού εγκλήματος και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 

  Στα μέλη της J5, συγκαταλέγονται οι επικεφαλής των αρχών καταπολέμησης του φορολογικού εγκλήματος και ανώτατα στελέχη των φορολογικών αρχών, όπως η Αυστραλιανή Ποινική Επιτροπή Πληροφοριών (ACIC) και η Αυστραλιανή Φορολογική υπηρεσία (ATO), η Υπηρεσία Εσόδων του Καναδά, η ολλανδική Υπηρεσία Φορολογικής Έρευνας και Πληροφοριών (FIOD), η βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων και το τμήμα εγκληματικών ερευνών της αμερικανικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS-CI). 

  Ο σκοπός της συμμαχίας είναι να ενισχυθεί η διεθνής καταπολέμηση του εγκλήματος με την ανταλλαγή πληροφοριών, να αναπτυχθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες με την εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων, προκειμένου να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους όσοι επιτρέπουν και διευκολύνουν την διάπραξη υπεράκτιων φορολογικών εγκλημάτων. 

  Ειδικότερα αναφέρουν: 

  "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι υπεράκτιες δομές και τα χρηματοπιστωτικά μέσα, όταν χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη φορολογικών εγκλημάτων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είναι επιζήμιες για τα οικονομικά, φορολογικά και κοινωνικά συμφέροντα των χωρών μας. Θα εργαστούμε από κοινού για να διερευνήσουμε όσους επιτρέπουν τη διάπραξη διακρατικών φορολογικών εγκλημάτων και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και όσους επωφελούνται από αυτό. Θα συνεργαστούμε επίσης διεθνώς για να μειώσουμε την αυξανόμενη απειλή για τις φορολογικές διοικήσεις που προβάλουν τα κρυπτονομίσματα και το κυβερνο-έγκλημα και θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα δεδομένα και την τεχνολογία".

  H J5 σχηματίστηκε μετά την έκκληση του ΟΟΣΑ προς τα κράτη μέλη του, για ανάληψη δράσης κατά όσων διευκολύνουν τα φορολογικά εγκλήματα. Η J5 θα συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ και άλλες χώρες και οργανισμούς. Αρχικά θα εστιάσει στις επιχειρησιακές πτυχές της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής καλών πρακτικών και πληροφοριών, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών ερευνών. Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει επίσης νέες μεθόδους για τον εντοπισμό κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για την διάπραξη εγκλήματος. Τέλος, η ομάδα θα εφαρμόσει πρακτικές, ώστε αν υπάρξει νέα διαρροή δεδομένων ή αποκαλυφθεί ένα σύνολο σχετικών εγγράφων, να υπάρχουν ήδη δομές για την αντιμετώπιση του περιστατικού. 

  Γιατί τώρα; Ο επικεφαλής της IRS-CI Don Fort δήλωσε: 

  "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον να λειτουργούμε όπως στο παρελθόν, απομονώνοντας τις πληροφορίες μας από τον υπόλοιπο κόσμο, τη στιγμή που τα μέλη οργανωμένων εγκληματικών δικτύων και οι φορολογικοί απατεώνες χειραγωγούν το σύστημα και εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία για το προσωπικό τους κέρδος. Η J5 στοχεύει να σπάσει αυτούς τους τοίχους, να οικοδομήσει πάνω σε μεμονωμένες βέλτιστες πρακτικές και να γίνει μια επιχειρησιακή ομάδα η οποία σκέφτεται ένα βήμα παρακάτω και μπορεί να ασκήσει πίεση στην παγκόσμια εγκληματική κοινότητα με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε μόνοι μας".

  Η πρώτη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη συνάντηση η ομάδα ανέπτυξε την τακτική της και ταυτοποίησε "παράθυρα" για την δίωξη των κυβερνο-εγκληματιών και αυτών που επιτρέπουν τα διακρατικά φορολογικά εγκλήματα. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της J5 αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη του έτους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  146,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,4 δισ. $

  +3,5 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  86,3 δισ. $

  +1.272,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,3 δισ. $

  +837,0 εκ. $