Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 07:50

  Οκτώ παίκτες του Μουντιάλ που.... προσπάθησαν να κλέψουν την εφορία

  Οκτώ παίκτες του Μουντιάλ που.... προσπάθησαν να κλέψουν την εφορία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kelly Phillips Erb

  Στις 14 Ιουνίου 2018, ξεκίνησε το πιο διάσημο γεγονός του ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο διαθέτει 32 ομάδες που ανταγωνίζονται σε 64 παιχνίδια σε 32 ημέρες. Αυτές οι 32 ομάδες διαθέτουν ομάδες 23 παικτών, με το σύνολο των παικτών να φτάνουν τους 736. Ιδού οκτώ παίκτες ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 2018 στη Ρωσία που έχουν εμπλακεί σε φορολογικά σκάνδαλα:

  Lionel Messi (Αργεντινή). Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αστέρια του ποδοσφαίρου στον κόσμο - παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Messi κατηγορήθηκε αρχικά για φοροδιαφυγή το 2013. Ειδικότερα, οι ισπανικές φορολογικές αρχές ισχυρίστηκαν τότε ότι ο πατέρας του Messi χρησιμοποίησε μια σειρά εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους για να προστατεύσει τα έσοδά του από φόρους. Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι τα έσοδα από συμβόλαια με εταιρείες όπως η Pepsi-Cola, η Procter & Gamble και η Adidas διοχετεύονταν σε offshore εταιρείες, ώστε ο Messi και ο πατέρας του να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος στην Ισπανία ήδη από το 2005.

  Ο Messi υποστήριζε ότι ήταν αθώος καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το 2015, οι ισπανικές φορολογικές αρχές διέταξαν την εκδίκαση της υπόθεσης του ποδοσφαιριστή.

  Στη δίκη, ο Μέσι κατέθεσε: "έπαιζα ποδόσφαιρο. Δεν είχα ιδέα για τίποτα". Ο Messi είπε επίσης στο δικαστήριο ότι δεν συμμετείχε ενεργά στη διαχείριση των οικονομικών του. "Έχω εμπιστοσύνη στον πατέρα μου και στους δικηγόρους μου", εξήγησε, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε διαβάσει καν τα έγγραφα που υπέγραψε. Το 2016 ο Messi και ο πατέρας του, Jorge Messi, κρίθηκαν ένοχοι για φορολογική απάτη και καταδικάστηκαν σε 21 μήνες φυλάκισης. 

  Ο Messi είναι στη δεύτερη θέση στη λίστα με τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές του Forbes. Τα έσοδα του Messi υπολογίζονται σε 111 εκατ. δολάρια.

  Neymar (Βραζιλία). Ο Neymar da Silva Santos Júnior, γνωστός απλά ως Neymar, έχει επίσης κριθεί ένοχος φορολογικής απάτης επειδή δεν δήλωσε τα κέρδη του. Ωστόσο, η περίπτωση του Neymar είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η FC Barcelona προσέγγισε τον Neymar ενώ ήταν σε άλλη ομάδα και κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για το ποσό του συμβολαίου στην πρώην ομάδα του Neymar. Η διαφορά στην τιμή του συμβολαίου και του καταβληθέντος ποσού υποτίθεται ότι κατευθύνθηκε σε μια εταιρεία της Βραζιλίας που ελέγχεται από τον πατέρα του Neymar. 

  Αρχικά, ο Neymar και ο πατέρας του αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράβαση, υποδηλώνοντας ότι οι προκύπτουσες φορολογικές συνέπειες θα αντιμετωπιστούν στη Βραζιλία. Αυτό ακριβώς συνέβη: Το 2015, ο Βραζιλιάνος δικαστής Carlos Muta έκρινε ένοχο τον Neymar για παράλειψη δήλωσης πηγών εισοδήματος από το εξωτερικό από το 2011 έως το 2013, με αποτέλεσμα τη φορολογική ζημία στην κυβέρνηση ύψους σχεδόν 20 εκατ. δολαρίων. 

  Το 2017, ο δικηγόρος του Neymar δήλωσε ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν πρόθυμος να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,49 εκατ. δολάρια. 

  Ο Neymar κατατάσσεται στην πέμπτη θέση της λίστας του Forbes με τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές του κόσμου, με εκτιμώμενη περιουσία 90 εκατ. δολαρίων.

  Javier Mascherano (Αργεντινή). Ένας ακόμη παίκτης της Barcelona στη λίστα. Σε μια ακρόαση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από δέκα λεπτά, ο Javier Mascherano παραδέχθηκε ότι δεν πλήρωσε τους φόρους επί των κερδών για τα έτη 2011 και 2012. Όπως και στην περίπτωση του Messi, οι φορολογικές παραβάσεις του Mascherano αφορούν εταιρείες που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.

  Αφού καταδικάστηκε, επιβλήθηκε στον Mascherano πρόστιμο ύψους 815.000 ευρώ και καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης.

  Filipe Luis (Βραζιλία). Το 2014, οι ισπανικές φορολογικές αρχές ασχολήθηκαν με μια άλλη ποδοσφαιρική συναλλαγή: τη μετακίνηση του Luis από τη Deportivo La Coruña στην Atletico. Η μετακίνηση υπόκειται σε φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Οι φορολογικές αρχές δεν ήταν τόσο σίγουρες ότι ο φόρος είχε καταβληθεί. 

  Diego Costa (Ισπανία). Ο Diego Costa μπορεί να ήταν ήρωας στην Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά το 2018 δεν ήταν η χρονιά του στο φορολογικό μέτωπο. Λέγεται ότι είναι υπό έρευνα σχετικά με μη καταβληθέντες φόρους από μια προσοδοφόρα συμφωνία για αθλητικά παπούτσια.

  Σύμφωνα με την El Mundo, ο Costa υπέγραψε συμφωνία με την Adidas αξίας περίπου 800.000 ευρώ. Οι ισπανικές φορολογικές αρχές ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού αυτού δεν είχε δηλωθεί ως έσοδα για φορολογικούς σκοπούς. 

  Όπως πολλοί από τους άλλους ποδοσφαιριστές που κατηγορήθηκαν για φορολογική απάτη, ο Costa δημιούργησε μια offshore. Ωστόσο, δεν έχει κατηγορηθεί για τη χρήση της offshore για φορολογικούς σκοπούς.

  Radamel Falcao (Κολομβία). Το 2018, ο Falcao κρίθηκε ένοχος φορολογικής απάτης. Είχε κατηγορηθεί ότι απέκρυψε από τις φορολογικές αρχές το ποσό των 822.609 ευρώ το 2012 και 4.839.253 ευρώ το 2013, χρησιμοποιώντας - όπως καλά υποθέσατε - μια σειρά εταιρειών offshore. 

  Το 2017, ο Falcao κατέβαλε πληρωμές ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές. Αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Falcao καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών και πρόστιμο ύψους 9 εκατ. ευρώ από ισπανικό δικαστήριο για φορολογική απάτη. Όπως και με τον Messi, η ποινή δεν θα τον οδηγήσει σε πραγματικό χρόνο φυλάκισης λόγω της διάρκειάς της και του είδους του εγκλήματος.

  James Rodriguez (Κολομβία). Τι κοινό έχει ο James Rodriguez με τους Luis, Ronaldo και Falcao; Τον ατζέντη του, Jorge Mendes της Gestifute International. Ο Mendes έχει κληθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει σε φορολογικές δίκες που αφορούν τον Ronaldo και τον Falcao. Είχε πει ότι "δεν συμβούλευσε ποτέ παίκτες σε φορολογικά θέματα". Έχει επίσης αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο στη δημιουργία offshore εταιρειών για τους πελάτες του.

  Ο Rodriguez δεν κατηγορήθηκε για αδίκημα, αλλά σύμφωνα με διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Der Spiegel, έχει ειδοποιηθεί ότι βρίσκεται υπό έρευνα. 

  Ο Rodriguez κατατάσσεται στη θέση 91 στη λίστα του Forbes με τους υψηλότερα αμειβόμενους αθλητές του κόσμου.

  Cristiano Ronaldo (Πορτογαλία). Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Ronaldo κατηγορήθηκε ότι δεν κατέβαλε 14,7 εκατ. ευρώ σε φόρους από εισοδήματα που διοχέτευσε σε offshore εταιρείες.

  Ο Ronaldo φαινόταν να έχει ανοσία στους φορολογικούς ισχυρισμούς που επηρέασαν άλλους διάσημους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, οι υποψίες εναντίον του Ronaldo αναζωπυρώθηκαν μετά τα "Football Leaks", που έλεγαν ότι ο Ronaldo δεν έχει δηλώσει εισόδηματά του.

  Αυτό το μήνα, ο Ronaldo φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία με τις ισπανικές φορολογικές αρχές. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα καταβάλει 18,8 εκατ. ευρώ σε φόρους, πρόστιμα και τόκους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Ronaldo συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή του σε τέσσερις κατηγορίες φορολογικής απάτης.  Θα καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκισης για κάθε αδίκημα, για συνολικά δύο χρόνια φυλάκισης. 

  Ο Ronaldo είναι στην τρίτη θέση της λίστας του Forbes με τους υψηλότερα αμειβόμενους αθλητές του κόσμου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.

  14:50 14/09

  Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές το 2020: Ο Μέσι ηγείται, ο Εμπαπέ ανεβαίνει

  Ίσως έχει φτάσει ο καιρός οι δύο ογκόλιθοι, Μέσι και Ρονάλντο, να υποδεχθούν και έναν "τρίτο" στην παρέα τους.

  09:48 14/09

  Ποιες μετοχές των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς εάν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με την Stifel.

  07:42 11/09

  Amy Novogratz: Έχτισε το μεγαλύτερο fund επενδύσεων σε ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

  Το Aqua-Spark έχει προσελκύσει 148 εκατ. δολάρια από 190 επενδυτές σε 29 χώρες.

  07:46 10/09

  Γιατί η Tiffany μηνύει την Louis Vuitton

  Τι έχει αλλάξει από την εποχή της συμφωνίας εξαγοράς και τι επικαλούνται οι δύο πλευρές.

  15:00 09/09

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες

  Μόνον 11 από τις 56 γυναίκες στο Forbes 400 είναι αυτοδημιούργητες. Οι άλλες 45 κληρονόμησαν τον πλούτο τους από τις οικογένειές τους ή τους θανόντες συζύγους τους ή, όπως η η MacKenzie Scott, ως...

  08:20 09/09

  12 κάτω των 40 ετών: Οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes 400 για το 2020

  Μερικοί από τους νεότερους της λίστας έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους ωστόσο οι περισσότεροι κέρδισαν δισεκατομμύρια ιδρύοντας μια εταιρεία τεχνολογίας ή κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

  14:54 08/09

  Ο Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς

  Υποχώρησε στην κατάταξη ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πανδημίας.

  07:48 08/09

  H HTC για να σωθεί επαναφέρει στη θέση της την εκατομμυριούχο πρώην CEO της

  Προσπάθησε να σώσει την επιχείρηση έχοντας απέναντί της ανταγωνιστές όπως η Samsung και η Huawei.