Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του 2018

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του 2018

Της Kristin Stoller

Αν και οι αμερικανικές παραμένουν στην κορυφή, οι ασιατικές εταιρείες σταδιακά ανέρχονται στη λίστα του Forbes για τις καλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου. Επτά από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τεχνολογίας, για το 2018, προέρχονται από τις ΗΠΑ - μία λιγότερη σε σχέση με πέρυσι.

Η Apple όμως παραμένει στην πρώτη θέση του κλάδου της τεχνολογίας, όχι μόνο ως μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία, αλλά και ως η όγδοη μεγαλύτερη επιχείρηση διεθνώς στη λίστα Forbes' Global 2000. Η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις της τάξης των 247,5 δισ. δολ., κέρδη 52 δισ., 367,5 δισ. περιουσιακά στοιχεία και κεφαλαιακή αξία ύψους 927 δισ. την περασμένη χρονιά. Η Apple, ακόμη, κατέλαβε την πρώτη θέση τον περασμένο μήνα στη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες αμερικανικές εισηγμένες επιχειρήσεις, μετά την απόφασή της να ανταμείψει τους μετόχους επιστρέφοντας 100 δισ. δολ. μέσω επαναγοράς μετοχών της.

Συνολικά, στη λίστα του Forbes περιλαμβάνονται τεχνολογικές εταιρείες από 18 διαφορετικές χώρες. Αν και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού εκπροσωπείται από 59 εταιρείες, οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από 54.

Συγκεκριμένα, οι Apple, Microsoft, Alphabet, Intel, IBM, Facebook και Oracle είναι οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες της πρώτης δεκάδας.

Η Samsung, που εδρεύει στη Νότια Κορέα, κατέλαβε ξανά τη δεύτερη θέση, αλλά κατέκτησε τη 14η θέση στις μεγαλύτερες εταιρείες του 2018. Κατέγραψε 225 δισ. δολ. σε πωλήσεις, 41 δισ. σε κέρδη, 293 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία, καθώς και κεφαλαιακή αξία ύψους 326 δισ. Οι κινεζικές Tencent Holdings και Hon Hai Precision Industry ήταν οι άλλες δύο ασιατικές εταιρείες της πρώτης δεκάδας.

Η Spotify είναι το νέο "αίμα" της λίστας, που μπήκε στο Χρηματιστήριο τον Απρίλιο. Η υπηρεσία streaming μουσικής κατέλαβε την 108η θέση με αξία 27 δισ. δολ. Ωστόσο, η εταιρεία έχασε 1,3 δισ. σε κέρδη πέρυσι. Άλλες νεοεισερχόμενες εταιρείες είναι η κινεζική 360 Security Technology Inc., στην 102η θέση.

Η Cisco Systems στην παγκόσμια λίστα έπεσε 386 θέσεις, στην 444η θέση, αφού κατέγραψε πτώση 1,4 δισ. δολ. στα κέρδη πέρυσι. Η Qualcomm επίσης έπεσε διεθνώς στη φετινή λίστα, αλλά παραμένει στην 28η θέση των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών.

Η κατάταξη των εταιρειών στη λίστα του Global 2000 βασίζεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως κέρδη, περιουσιακά στοιχεία και κεφαλαιακή αξία. Η λίστα του 2018 περιλαμβάνει εταιρείες από ένα σύνολο 60 επιχειρήσεων που συνολικά συγκεντρώνουν 39,1 τρισ. δολ. σε πωλήσεις, 3,2 τρισ. σε κέρδη, 189 τρισ. σε περιουσιακά στοιχεία και 56,8 τρισ. σε χρηματιστηριακή αξία.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Lists

O Michael Jordan και τα άλλα 17 νέα πρόσωπα στη λίστα The Forbes 400

Οι περισσότεροι προέρχονται από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Βραβεία Forbes Cyprus 20 Women In Tech Awards 2023: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων

Οι υποψήφιες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το βραβείο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, 2023.

Forbes Business

CΕΟ Microsoft: "Το Διαδίκτυο έχει μετατραπεί πια σε ιστό της Google" - Τι κατέθεσε σε σχετική δίκη

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό, όσα χρήματα κι αν καταναλώσει κανείς.

Forbes Οικονομια

Χρυσός: Έχασε λάμψη με "ξεφόρτωμα" αξίας $900 εκατ. τον Σεπτέμβριο

Οι αβάσιμες ανησυχίες για τα επιτόκια και το μέλλον της οικονομίας άσκησαν πίεση στο κίτρινο μέταλλο.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πώς η Aegean κάνει την Αθήνα hub αερομεταφορών

Σε ένα από τους σημαντικότερους κόμβους αερομεταφορών στην Ευρώπη εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Forbes Investing

Βουτιά για το αργό μετά το ράλι του Σεπτεμβρίου

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις αποκόμισης κερδών μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων και ενόψει τις συνεδρίασης της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών στα μέσα της εβδομάδας.

Forbes Billionaires

Ο Michael Jordan, με αξία $3 δισ., μπήκε στο κλαμπ των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής

Η πώληση των Charlotte Hornets εξασφάλισε στον θρύλο του NBA το εισιτήριο για το κλαμπ των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής.

Forbes Business

Tesla: Κάτω από τις προσδοκίες οι παραδόσεις οχημάτων για το τρίτο τρίμηνο

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει δει επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης.

Forbes Οικονομια

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες.

Forbes Οικονομια

Ινδία και Ρωσία "βάζουν φωτιά" στις τιμές ρυζιού και ντίζελ

Η απαγόρευση των εξαγωγών έστειλαν το ρύζι σε υψηλά 15ετίας και το ντίζελ στο +5%.

Forbes Ceo Talks

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.