Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 09:21

  Οι κερδοσκόποι δεν θα λυγίσουν την τουρκική οικονομία... για την ώρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Το αργεντίνικο πέσο και η τουρκική λίρα έχουν υποστεί έντονες ρευστοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την άνοδο των επιτοκίων των ΗΠΑ και ένα ισχυρότερο δολάριο, το οποίο προκάλεσε απόσυρση των συναλλαγών carry trade.

  Αυτή είναι μια δημοφιλής στρατηγική μεταξύ των παγκόσμιων hedge funds που δανείζονται χρήματα στις ΗΠΑ, όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά, και επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές όπως η Αργεντινή και η Τουρκία όπου τα επιτόκια είναι υψηλά.

  Ως επί το πλείστον, το "carry trade" λειτουργεί ωραία και για τις δύο πλευρές. Στην πλευρά του hedge fund, επιτρέπει στους επενδυτές να κερδίζουν υψηλότερες αποδόσεις από ό, τι μπορούν να πετύχουν εγχώρια. Στην πλευρά της αναδυόμενης αγοράς, μειώνει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις ιδιωτικές εταιρείες που χρειάζονται κεφάλαια.

  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες το carry trade μπορεί να "εκπυρσοκροτήσει" και για τις δύο πλευρές. Αυτό συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στη διάρκεια της κρίσης της τεκίλας στο Μεξικό και της ταϊλανδικής κρίσης στην Ασία, μετά από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ.

  Γιατί το Μεξικό και γιατί η Ταϊλάνδη; Επειδή και οι δύο χώρες είχαν μεγάλα και ολοένα αυξανόμενα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Είχαν υψηλό χρέος αποτιμημένο σε δολάρια. Και ανεπαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να αποτρέψουν μια "επίθεση" στα νομίσματά τους.

  Αυτό είναι που οι αγορές φοβήθηκαν πρόσφατα στην Αργεντινή και την Τουρκία. Για προφανή λόγο: και οι δύο χώρες έχουν μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.

  Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Αργεντινής ανήλθε στο 4,80% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας το 2017, σύμφωνα με την Tradingeconomics.com.

  Αυτό είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο του 0,94% από το 1980 έως το 2017.

  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διαμορφώθηκε στο 5,50% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας το 2017, πολύ πάνω από το μέσο όρο του 2,52% από το 1980 έως το 2017.

  Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χώρες ζουν με περισσότερα από αυτά που βγάζουν, δανειζόμενες κεφάλαια από χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου τα επιτόκια ήταν χαμηλά.

  Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Αργεντινής. Η χώρα κατέχει σχεδόν τριπλάσια συναλλαγματικά διαθέσιμα, ενώ ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της Αργεντινής. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Τουρκίας είναι σε καλύτερη θέση να αποτρέψει μια παρατεταμένη κερδοσκοπική επίθεση στην τουρκική λίρα, σε σύγκριση με το πόσο καλά η Τράπεζα της Αργεντινής θα υπερασπιζόταν το αργεντίνικο πέσο.

  Ακόμη κι έτσι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να επαναφέρει τους ξένους επενδυτές που εγκατέλειψαν την Τουρκία, όπως φαίνεται από την απόδοση του iShares Turkey, ο οποίος έχει υποαποδώσει έναντι του δείκτη iShares MSCI Emerging Markets.


  Βέβαια οι "κερδοσκόποι" –που σημαίνει ανήσυχοι επενδυτές- δεν θα στείλουν την Τουρκία να χτυπήσει στην πόρτα του ΔΝΤ, όπως συνέβη με την Αργεντινή.

  Τουλάχιστον για την ώρα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  150,3 δισ. $

  +564,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,6 δισ. $

  -96,6 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,1 δισ. $

  -360,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  71,8 δισ. $

  +81,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  63,1 δισ. $

  -834,7 εκ. $