Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 08:39

  Πέντε απλοί τρόποι με τους οποίους ο Elon Musk κατορθώνει το αδύνατο

  Πέντε απλοί τρόποι με τους οποίους ο Elon Musk κατορθώνει το αδύνατο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Bryan Collins

  Ο Elon Musk είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες του 21ου αιώνα.

  Γεννημένος στη Νότια Αφρική, είναι ο CEO της SpaceX, της Tesla, της Neuralink και της The Boring Co. Επιπλέον, η Musk βοήθησε στην ανάπτυξη ή ίδρυση εταιρειών όπως το PayPal, το SolarCity και το Hyperloop.

  Πώς λοιπόν ο Musk επιτυγχάνει τόσα πολλά και επιτρέπει στις ομάδες του να πετυχαίνουν; Εφαρμόζει αυτές τις πέντε στρατηγικές.

  Ξεκάθαρη επικοινωνία

  Πολλά στελέχη επιχειρήσεων και μηχανικοί χρησιμοποιούν ορολογία, ακρωνύμια και όρους που δεν βγάζουν νόημα σε κανέναν παρά μόνο σε εκείνους που συμμετέχουν άμεσα στα projects.

  Πώς τα καταφέρνει λοιπόν η SpaceX, μια εταιρεία που ασχολείται με περίπλοκες τεχνολογίες που αψηφούν την καθημερινή γλώσσα;

  Ο Musk εξαφάνισε τα αρκτικόλεξα από την εταιρεία. Επιμένει οι ομάδες του επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την καθημερινή γλώσσα.

  Ο Musk έστειλε ένα email στην SpaceX λέγοντας ότι τα ακρωνύμια που δεν εγκρίνει ο ίδιος θα πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν θέλει να έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο γλωσσάριο με όρους ή οι μηχανικοί του να κάθονται στις συναντήσεις χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβές τι λένε οι άλλοι.

  Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Ashlee Vance, ο Musk είπε στην SpaceX, "Η βασική δοκιμή για ένα ακρωνύμιο είναι να αναρωτηθούμε αν βοηθάει ή επιδεινώνει την επικοινωνία".

  Μαθήματα από την αποτυχία

  Το Σεπτέμβριο του 2017, ο Musk κυκλοφόρησε ένα σαρκαστικό βίντεο με μουσική από τους Monty Python και τίτλο "Πώς Μπορείτε Να Μην Προσγειώσετε Έναν Πύραυλο"

  Το βίντεο παρείχε τους πολλούς λόγους για τις αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης των πυραύλων από το 2013. Αυτοί περιλάμβαναν τη βλάβη ενός αισθητήρα κινητήρα ή την εξάντληση του υδραυλικού υγρού.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Musk κυνηγά την αποτυχία προς όφελος του. Το μοντάζ ολοκληρώνεται με δύο επιτυχημένες προσγειώσεις. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία προσγείωσε κάθετα δύο πυραύλους Falcon 9 στο Ακρωτήριο Canaveral.

  Κάποτε είπε: "Η αποτυχία είναι μια επιλογή εδώ. Εάν δεν αποτυγχάνετε, τότε δεν είστε αρκετά καινοτόμοι".

  Σχέδιο για την κατρακύλα

  Παρόλο που ο Musk πιέζει τις ομάδες του να πετυχαίνουν φιλόδοξους στόχους σε συγκεκριμένο χρόνο, σχεδιάζει για το χειρότερο.

  Πάρτε για παράδειγμα την Tesla.

  Από τότε που ιδρύθηκε το 2003, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ξεμείνει από μετρητά πολλές φορές και έχει επικριθεί από τους αναλυτές.

  Ο Musk χρειάστηκε να στηρίξει την εταιρεία με προσωπικά του κεφάλαια και η Tesla γνώρισε οικονομική ασφάλεια μόνο τα τελευταία χρόνια αφού άρχισε να στέλνει και να πωλεί τα αυτοκίνητά της.

  Το 2014, η εταιρεία άφησε πίσω τα οικονομικά της προβλήματα, αφού άντλησε 2 δισεκατομμύρια δολάρια με την πώληση ομολόγων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του μεγαλύτερου εργοστασίου μπαταρίας στον κόσμο. Ο Musk είπε:

  Δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα όλα τα χρήματα για το Gigafactory αυτή τη στιγμή, αλλά αποφάσισα να τα συγκεντρώσω από τώρα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει κάποια άτιμη κατάρρευση.

  Συνδυασμός πολλών δεξιοτήτων

  Σε έναν τρίτο, η εξεύρεση λύσης για την αποδοχή πληρωμών στο διαδίκτυο, η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την εκτόξευση επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων δεν φαίνονταν να έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

  Ωστόσο, ο Musk είναι ο άρχοντας του συνδυασμού πολλαπλών ομάδων δεξιοτήτων από κλάδους όπως η μηχανική, το μάρκετινγκ, η οργανωτική διαχείριση και πολλά άλλα.

  Το 2016, η Wall Street Journal έγραψε ότι η SpaceX είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της SolarCity. Ομοίως, η Tesla και η SolarCity συνεργάζονται στενά για να βελτιώσουν τις τεχνολογίες των μπαταριών τους.

  Ο CEO της μητρικής εταιρείας Google, Alphabet, Larry Page θεωρεί τον Musk πρότυπο στην διεκπεραίωση των πραγμάτων, χάρη στην ικανότητά του να συνδυάζει μαθήματα από τις εταιρείες του. Είπε στον Vance:

  "Θα πρέπει να έχεις ένα αρκετά ευρύ μηχανικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θα πρέπει να έχεις κάποια κατάρτιση σε θέματα ηγεσίας και λίγη εκπαίδευση διοίκησης επιχειρήσεων ή γνώση για το πώς να χειριστείς τα πράγματα, να τα οργανώσεις και να συγκεντρώσεις χρήματα".

  Eσωτερικές και εξωτερικές προθεσμίες

  Μετά την ίδρυση της SpaceX, ο Musk όρισε μια ημερομηνία για να πετάξει το Falcon 1 το 2003, αλλά η εκτόξευση καθυστέρησε μέχρι το 2006. Επίσης, η Tesla φημίζεται για τις προθεσμίες που λήγουν. Το πρώτο της αυτοκίνητο, το Tesla Roadster, βγήκε στους δρόμους το 2008, δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του.

  Για κάποιο διάστημα, οι αναλυτές και οι συγγραφείς κορόιδευαν την τάση του Musk να χάνει βασικές προθεσμίες και είχαν τοποθετήσει την Tesla σε ένα "Watch Death".

  Τώρα, ο Musk έχει μάθει την αξία να θέτει προθεσμίες δημόσια και ιδιωτικά. Είπε:

  Θες να προσπαθήσεις να υποσχεθείς στον κόσμο κάτι που περιλαμβάνει περιθώριο χρονοδιαγράμματος. Αλλά για να επιτευχθεί το δημόσια υπεσχημένο πρόγραμμα, πρέπει να έχεις ένα εσωτερικό πρόγραμμα που να είναι πιο επιθετικό από αυτό. Μερικές φορές εξακολουθες να χάνεις το εξωτερικό χρονοδιάγραμμα.

  Πιο πρόσφατα, ο Musk κέρδισε ένα δημόσιο στοίχημα στο Twitter ότι οι ομάδες του στην Tesla θα μπορούσαν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη μπαταρία λιθίου στον κόσμο σε λιγότερο από 100 ημέρες.

  Ο Elon Musk είναι ένα ακραίο παράδειγμα υπερπαραγωγικού CEO και επιχειρηματία. Ωστόσο, αντί να χάνετε χρόνο, μπορείτε να αυξήσετε ριζικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας μελετώντας τον τρόπο που ενεργεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:00 27/05

  Οι 10 ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για... social distancing - Στην κορυφή τους μία ελληνική

  Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα εν όψει καλοκαιριού τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης: να ταξιδέψει κανείς ή να μην ταξιδέψει; Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν όσους...

  08:14 27/05

  Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

  Εάν δεν μελετήσουμε τους άγνωστους ιούς που προέρχονται από τη φύση, πιθανότατα θα βιώσουμε και άλλη επιδημία.

  16:02 26/05

  Ο Μασκ εκφράζει τη συμπαράστασή του μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της Virgin Orbit του Μπράνσον

  Η Virgin Orbit του Sir Richard Branson απέτυχε στις προσπάθειές της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς κορυφώνεται ο διαστημικός ανταγωνισμός για την αγορά μικρών δορυφόρων.

  07:44 26/05

  Η startup κρυπτονομισμάτων που πληρώνεται για να μην "εξορύσσει" Bitcoin

  Η εταιρεία "εξόρυξης" Bitcoin Layer1 ανακάλυψε πώς να πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα.

  10:17 25/05

  Αίτηση πτώχευσης για τη Ηertz μετά την απομάκρυνση 16.000 εργαζομένων και τα $9 εκατ. της CEO

  Mετά από 100 χρόνια λειτουργίας, η Hertz υπέβαλε την πτώχευσή της την Παρασκευή, καθώς επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.

  08:03 25/05

  Σύμβουλος Τραμπ: Η ανεργία μπορεί να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό ως τον Νοέμβριο

  Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει να συμβιβάζεται σιγά σιγά με το γεγονός ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία θα μπορούσε να είναι παρατεταμένος.

  08:56 24/05

  Ο "πόλεμος" του streaming συνεχίζεται: Πόσα θα επενδύσουν Netflix, Amazon, Disney+ σε νέο περιεχόμενο

  Οι κινήσεις των παικτών της streaming αγοράς προκειμένου να υπερισχύσουν των ανταγωνιστών τους.

  09:41 23/05

  Γιατί είναι πιθανό η Βραζιλία να γίνει το "hot spot" της πανδημίας

  Ο Bolsonaro έχει ταχθεί κατά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

  17:45 22/05

  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ που έγινε δισεκατομμυριούχος λόγω κορονοϊού

  Ο καθηγητής βιολογίας του Χάρβαρντ Timothy Springer εκτίμησε τις προοπτικές μιας νεοσύστατης βιοτεχνολογικής εταιρείας πριν από μια δεκαετία και προχώρησε σε μια πρώιμη επένδυση, η οποία τον έκανε...

  08:02 22/05

  Κλείνουν 250 καταστήματα της Victoria’s Secret σε ΗΠΑ-Καναδά λόγω κορονοϊού

  Η Victoria's Secret, η οποία διαθέτει 1.091 καταστήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα κλείσει 235 καταστήματα Victoria's Secret και τρία καταστήματα Pink, με τα υπόλοιπα να κλείνουν στον Καναδά.

  08:08 21/05

  Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει 60 εκατ. ανθρώπους στην "απόλυτη φτώχεια"

  Επιπλέον, η τράπεζα αναμένει "βαθιά ύφεση", σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει κατά 5%.

  12:35 20/05

  O CEO της Microsoft μιλάει για τον ρόλο της τεχνολογίας στη νέα πραγματικότητα μετά τον κορονοϊό

  Ο Satya Nadella έχει μία ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για την παρακολούθηση του ρόλου της τεχνολογίας στην μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά και στην μετά πανδημίας εποχή.

  07:50 20/05

  Η στρατηγική "Μείνε ψύχραιμος, βγάλε λεφτά" ξεπέρασε την απόδοση του χρηματιστηρίου κατά 30%

  Η σκωτσέζικη Baillie Gifford διαθέτει 112 χρόνια εμπειρίας στα ράλι των αγορών, τους πανικούς και τις πανδημίες.

  12:55 19/05

  "Πόλεμος" ανάμεσα στoυς αδερφούς, δισεκατομμυριούχους του Ritz

  O Βρετανός δισεκατομμυριούχος σερ Frederick Barclay δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον ανιψιό του να τοποθετεί κοριούς στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου το οποίο ανήκε στην οικογένεια μέχρι την...

  08:24 19/05

  Ο Στ. Χατζηιωάννου μετατρέπει τους "πληροφοριοδότες" σε κυνηγούς κέρδους για εξαγριωμένους μετόχους

  Η προσφορά του να πληρώσει για τυχόν πληροφορίες είναι νομικά αμφισβητήσιμη πρακτική.

  08:32 18/05

  Η ασφαλιστική εταιρεία του Magic Johnson δίνει δάνεια 100 εκατ. δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις

  Τα δάνεια θα διατεθούν σε μικρές επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.