Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαϊ-2018 08:59

  Ποιο είναι το καλύτερο όχημα για τη δημιουργία πλούτου

  Ποιο είναι το καλύτερο όχημα για τη δημιουργία πλούτου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η δημιουργία του πλούτου είναι ο οικονομικός στόχος όλων. Κάποιοι θέλουν να χτίσουν πλούτο για τις ανέσεις και τα τρόπαια που εξασφαλίζει: ωραία σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, κομψά σκάφη, ακριβά ρούχα, πλουσιοπάροχα γεύματα και εξωτικά ταξίδια. Άλλοι θέλουν να συσσωρεύσουν πλούτο για την οικονομική ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ασφάλεια που προσφέρει.

  Υπάρχουν αρκετά επενδυτικά οχήματα για τη δημιουργία πλούτου στις μέρες μας: ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσός και Bitcoin.

  Ποιο είναι το καλύτερο; Εξαρτάται. Οι έρευνες σε επενδυτές δίνουν μία απάντηση, ενώ οι αποδόσεις της αγοράς δίνουν μια άλλη.

  Πρόσφατη έρευνα της Gallup, για παράδειγμα, διαπιστώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η ακίνητη περιουσία είναι καλύτερο όχημα για την οικοδόμηση πλούτου σε σύγκριση με άλλα οχήματα. Συγκεκριμένα, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ακίνητα κερδίζουν τις άλλες επενδύσεις ως οχήματα παραγωγής πλούτου, ενώ περίπου το ένα τέταρτο πιστεύει ότι οι μετοχές ή τα αμοιβαία κεφάλαια εξυπηρετούν καλύτερα το σκοπό αυτό. Ο χρυσός, που προτιμάται από το 17% των ερωτηθέντων, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 15% που συγκεντρώνουν οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί ή τα πιστοποιητικά καταθέσεων (CDs), ενώ μόνο λίγοι Αμερικανοί, το 6%, επικαλέστηκαν τα ομόλογα (το bitcoin δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτή την έρευνα).

  Πίνακας  1

  Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Αμερικάνοι για τα Ακίνητα, τις Μετοχές, τα Ομόλογα, το Χρυσό ως οχήματα δημιουργίας πλούτου.
   

  ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2014 2018
  Ακίνητα 30% 34%
  Μετοχές 24 26
  Χρυσός 24 17
  Ομόλογα 14 16


  Αλλά τα νούμερα απόδοσης των αγορών δίνουν διαφορετική απάντηση. Η ακίνητη περιουσία βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τις μετοχές, το χρυσό και το Bitcoin τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Επίσης, έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις μετοχές και το Bitcoin στο διάστημα των τελευταίων 5 ετών

  Πίνακας 2

  Η απόδοση αγοράς για τα Ακίνητα, τις Μετοχές, το Χρυσό, τα Ομόλογα και το Bitcoin
   

  ΕΠΕΝΔΥΣΗ Απόδοση 2μήνου Απόδοση 5ετίας
  iShares US Real Estate ETF (IYR) 0.06% 3.20%
  SPDR S&P 500 ETF (SPY) 14.17 63.44
  SPDR Gold Shares (GLD) 6.99 -4.63
  iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) -1.78 3.10
  BITCOIN (BTC-USD) 377.45 6.734.15


  Αυτό μπορεί να εκπλήσσει τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, καθώς αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι μετοχές υπερβαίνουν κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μακροπρόθεσμα.

  Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για την απόκλιση ανάμεσα στο τι σκέφτονται οι επενδυτές σχετικά με τα διάφορα επενδυτικά οχήματα δημιουργίας πλούτου και τον τρόπο με τον οποίο έχουν αποδώσει στην πραγματικότητα αυτές οι επενδύσεις. Ένας από αυτούς είναι ο κίνδυνος. Οι επενδυτές συσχετίζουν συνήθως τις μετοχές με υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Μια άλλη εξήγηση είναι η δημογραφία -η γήρανση του αμερικανικού πληθυσμού, η οποία καθιστά τα ομόλογα και τα CDs πιο κατάλληλα για τους ηλικιωμένους επενδυτές.

  Και υπάρχει επίσης άγνοια και απουσία εξοικείωσης όσον αφορά την επένδυση σε νέα επενδυτικά οχήματα όπως το Bitcoin.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  -1.054,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  -168,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  -140,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  -723,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $

  -880,4 εκ. $