Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 19:09

  Γιατί η Κίνα θα κάνει "θραύση" στα καταστήματα λιανικής χωρίς υπαλλήλους

  Γιατί η Κίνα θα κάνει "θραύση" στα καταστήματα λιανικής χωρίς υπαλλήλους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ralph Jennings

  Πρώτα ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κίνα, πιο γνωστά ως drones. Φέτος η χώρα άρχισε στη θάλασσα της Νότιας Κίνας τις δοκιμές πλοίων χωρίς καπετάνιους. Και τώρα έχουμε τα καταστήματα χωρίς προσωπικό. Το φαινόμενο αυτό, μολονότι δεν εμφανίζεται μόνο στην Κίνα, έχει λάβει γρήγορα διαστάσεις στην ασιατική χώρα φέτος, και μπορεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερες.

  Ο γίγαντας του διαδικτύου Alibaba και η κινεζική εταιρία παροχής υπηρεσιών Tencent Holdings άνοιξαν αυτοματοποιημένα καταστήματα τον Ιανουάριο. Η JD.com που εδρεύει στο Πεκίνο άνοιξε το μεγαλύτερο κατάστημά της χωρίς προσωπικό, φέτος, σε ένα χώρο 246 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σκοπεύει να ανοίξει πολύ περισσότερα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το πιο "πλήρως αυτοματοποιημένο" κατάστημα της Κίνας στις 30 Δεκεμβρίου.

  Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας "διάλεξε" την πιο "σωστή" χώρα. Αυτά τα καταστήματα αναμένεται να ευνοηθούν γρήγορα στην Κίνα, εξαιτίας των εγχώριων συνθηκών εργασίας του εργατικού δυναμικού, των επιχειρηματιών με τη σωστή τεχνογνωσία και του ανοίγματος των κοινών ανθρώπων σε νέες μορφές τεχνολογίας.

  Το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό θέλει υψηλότερου επιπέδου θέσεις εργασίας 

  Ο γηράσκων πληθυσμός στην Κίνα και η επιθυμία των πολιτών να ξεφύγουν από τις  θέσεις εργασίας χαμηλού επιπέδου αποδεικνύονται μία πρόκληση για τους συμβατικούς λιανοπωλητές. Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, καθώς ο προσωπικός πλούτος αυξάνεται. 

  "Η μελλοντική έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης είναι ο πρώτος παράγοντας", λέει η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis. "Ένας δεύτερος είναι η επιθυμία να ανέβουμε ένα σκαλί ως προς τις θέσεις εργασίας".

  Τεχνολογική υποστήριξη

  Οι εταιρείες με τα καταστήματα χωρίς προσωπικό της Κίνας έχουν τεχνολογικές δυνατότητες αντάξιες εκείνων της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εταιρείες του Διαδικτύου γενικά έχουν καταφέρει πολλά μέχρι τώρα, λόγω της ανάπτυξης της συνολικής οικονομίας της Κίνας. Κάποιοι προβλέπουν τώρα μια στροφή από τη Silicon Valley προς την Κίνα ως κόμβο για εταιρείες που προστατεύουν το μέλλον μέσω της τεχνολογίας.

  Η JD.com που εδρεύει στο Πεκίνο παρέχει τη δυνατότητα πληρωμών μέσω αναγνώρισης προσώπου και μέσω κινητού τηλεφώνου για να αυτοματοποιήσει τα καταστήματά της. Οι αισθητήρες στα ράφια του καταστήματος της Alibaba Fintech μπορούν να διαβάσουν τις τιμές, καθώς οι πελάτες πηγαίνουν τα αντικείμενα στο ταμείο. Στο κατάστημα 300 τετραγωνικών μέτρων της Tencent στη Σαγκάη, οι αγοραστές πληρώνουν μέσω του WeChat Pay στα κινητά τους τηλέφωνα.

  Πειραματική νοοτροπία

  Παράλληλα, οι Κινέζοι καταναλωτές αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες, γεγονός που αποτελεί μια ακόμα ώθηση για τα αυτοματοποιημένα καταστήματα. Περισσότερο από το 35% των 724 εκατ. χρηστών κινητών τηλεφώνων της Κίνας πραγματοποιεί "συχνά" πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου από τα μέσα του 2017, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η διείσδυση των smartphones στον πληθυσμό των 1,37 δισ. ανθρώπων προσφέρει ισχυρή ώθηση στα καταστήματα χωρίς προσωπικό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  161,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,1 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  103,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,3 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  73,6 δισ. $