Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 10:25

  Γιατί τα ΑΤΜ της Ινδίας ξεμένουν και πάλι από χρήματα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί τα ΑΤΜ της Ινδίας ξεμένουν και πάλι από χρήματα;

  Του Panos Mourdoukoutas

  Τα ATM ξεμένουν περιστασιακά από χρήματα σε κάθε χώρα. Αλλά στην Ινδία του πρωθυπουργού Narendra Modi, πολλά ΑΤΜ ξεμένουν από ρευστότητα πιο συχνά από περιστασιακά -πρόσφατα, συνέβη για δεύτερη φορά σε διάστημα 18 μηνών.

  Όλοι γνωρίζουμε για ποιο λόγο εξαφανίστηκαν τα χρήματα την πρώτη φορά. Ο Modi είχε μια πρωτότυπη ιδέα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαφθοράς της Ινδίας: να ξεφορτωθεί το "μαύρο χρήμα", που σημαίνει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1000 ρουπίων.

  Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μελέτησε σωστά για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί το σχέδιό του.

  Οπότε η πρωτότυπη ιδέα του οδήγησε σε σπασμένα μηχανήματα ΑΤΜ, στο σχηματισμό ουρών έξω από τις τράπεζες και στον αφανισμό της ρευστότητας που έφερε την οικονομία της χώρας σε τέλμα.

  Αυτά είναι πλέον ιστορία. Τι συνέβη με την πιο πρόσφατη περίπτωση; Γιατί να ξεμείνουν τόσα ATM από χρήματα;

  Social media που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Modi μιλούν για "εποχικούς" παράγοντες που πυροδότησαν ασυνήθιστη ζήτηση για χαρτονομίσματα. Αλλά οι εποχικοί παράγοντες συμβαίνουν κάθε χρόνο και συνεπώς η επίδρασή τους στη ζήτηση χαρτονομισμάτων είναι προβλέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη προσφορά χρήματος από την κεντρική τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα.

  Στο μεταξύ, social media που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για τα "φαντάσματα" της τελευταίας απονομισματοποίησης του Modi που επιστρέφουν για να στοιχειώσουν ξανά τους αποταμιευτές.

  Αλλά γιατί τώρα;

  Κάπου ανάμεσα υπάρχουν πηγές των social media που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι "λογιστικό". Αλλά δεν αποκλείεται οι καταθέτες να ανησυχούν για την υγεία της ελεγχόμενης τραπεζικής από την κυβέρνηση, η οποία δίνει δάνεια δεξιά και αριστερά βασισμένη στις γνωριμίες αντί για τις αρχές της διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου.

  Ξέρουμε τι συμβαίνει στις τράπεζες όταν τα δάνεια δίνονται στην βάση των γνωριμιών: κόκκινα δάνεια γεμίζουν τους ισολογισμούς τους.

  Και πολλές από τις τράπεζες της Ινδίας είχαν βρεθεί σε αυτή τη θέση. Μέχρι πέρυσι που ο Modi έκανε και πάλι τα μαγικά του. Ανακοίνωσε ένα σχέδιο που θα έκανε όλα τα κόκκινα δάνεια να εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να προσθέσει ούτε μία ρουπία στο έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  151,6 δισ. $

  +1.836,4 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,8 δισ. $

  +124,8 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  86,4 δισ. $

  -0,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  72,0 δισ. $

  +275,5 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  63,4 δισ. $

  -535,0 εκ. $