Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Μαρ-2018 08:18

  Η Κίνα ετοιμάζεται να "γεμίσει" τις παγκόσμιες θάλασσες με πλοία-φαντάσματα χωρίς καπετάνιους

  Η Κίνα ετοιμάζεται να "γεμίσει" τις παγκόσμιες θάλασσες με πλοία-φαντάσματα χωρίς καπετάνιους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ​Του Ralph Jennings 

  Η Κίνα κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε επίπεδο ναυτιλίας παγκοσμίως, ενώ έχει την ευκαιρία να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο μέχρι το 2030. Ακόμη και αν οι παραγγελίες εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, η αποστολή εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρώπη και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ ενισχυόταν το 2016, λέει η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS itime & Trade.

  Αλλά κάποια μέρα μπορεί να μην υπάρχουν καπετάνιοι. Αντίθετα, πλοία-φαντάσματα -που θα τα ελέγχουν εξ αποστάσεως- θα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια σε όλο τον κόσμο και θα χρησιμοποιούνται ακόμη και από το κινεζικό ναυτικό.

  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα δημιουργεί με εντατικούς ρυθμούς έναν αυτόνομο στόλο, που θα μοιάζει με γιγαντιαία drones της θάλασσας. Φέτος ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα τεράστιο "πεδίο δοκιμών" για αυτόνομα πλοία στα ανοικτά των ακτών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας της επαρχίας Κουανγκτούνγκ. Το 771,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων πεδίο δοκιμών "Wanshan Marine Test Field", που διαφημίζεται ως το πρώτο τέτοιου είδους στην Ασία, δημιουργήθηκε για να γίνει το μεγαλύτερο πεδίο δοκιμών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

  Το πεδίο αυτό θα επιτρέψει τη δοκιμή της τεχνολογίας για πλοία χωρίς καπετάνιο που θα μπορεί και να αποφεύγει εμπόδια. 

  Εμπορική χρήση

  Τα αυτόνομα πλοία μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα που σε άλλη περίπτωση θα δαπανούνταν για την πρόσληψη καπετάνιων. Σε οποιαδήποτε χώρα, είναι η βιομηχανία που συνήθως πιέζει για αυτήν την τεχνολογία, λέει ο Robert Murrett, καθηγητής δημόσιας διοίκησης και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Syracuse στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Στην Κίνα, μια εταιρία logistics του ομίλου HNA Group με έδρα την επαρχία Hainan δημιούργησε μια "συμμαχία" για να προωθήσει την αυτόνομη ναυτιλία,. Η κρατική ναυτιλιακή γραμμή Cosco Shipping της Κίνας, τον Νοέμβριο, έλαβε το πρώτο της πλοίο εξοπλισμένο με τεχνολογία για απομακρυσμένο ή αυτόνομο έλεγχο.

  Μια ομάδα από την Κίνα παρουσίασε το ταχύτερο μη επανδρωμένο πλοίο του κόσμου, το Tianxing-1, τον Δεκέμβριο στην έκθεση China Marine Economy Expo κοντά στον κινεζικό χώρο δοκιμών. Το πλοίο μήκους 12,2 μέτρων μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι τα 93 χλμ/ώρα και να κουβαλήσει 7,5 τόνους.

  Στρατιωτική διάσταση

  Η αυτόνομη τεχνολογία πλοίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύντομα και για άλλες χρήσεις, όπως για το ναυτικό της χώρας, λέει ο Murrett. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2016 βάπτισε το αυτόνομο πλοίο του "Sea Hunter". Η Κίνα δεν λέει ότι θα περάσει την αυτόνομη τεχνολογία της από τη θαλάσσια περιοχή δοκιμών στη ναυτική μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αλλά οι ναυτικές και αεροδιαστημικές ανακαλύψεις στη χώρα συχνά "περνάνε" την πολιτικοστρατιωτική γραμμή.

  Το πεδίο δοκιμών βρίσκεται στην τεράστια Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για την οποία υπάρχει διαμάχη όσον αφορά την  κυριαρχία της, μεταξύ του Πεκίνου και τεσσάρων κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κάποιες χώρες ενδέχεται να ανησυχούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Κίνα.

  Η κατασκευαστική εταιρεία πλοίων Yunzhou-Tech που εδρεύει στο Zhuhai εργάζεται πάνω σε μερικά από τα αυτόνομα πλοία, λέει ο Yun Sun, ανώτερος συνεργάτης του προγράμματος East Asia στο think tank Stimson Center στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016 ξεκίνησε να συνεργάζεται με ένα τεχνολογικό κέντρο της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός κοινού εργαστηρίου με στόχο να τελειοποιήσει την τεχνολογία για τα πλοία της Νότιας Κίνας, σημειώνει ο Sun.

  "Υπάρχει η υποψία ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει αυτά τα σκάφη προκειμένου αυτά να περιπολούν τις θαλάσσιες περιοχές υπό τον έλεγχό της και όχι μόνο", λέει ο Sun.

  Η Ευρώπη στην πρώτη θέση

  Εντούτοις, η Κίνα προσπαθεί να "προλάβει" άλλες χώρες. Το πρώτο αυτόνομο πλοίο στον κόσμο θα ταξιδέψει στη Νορβηγία φέτος για να πραγματοποιήσει παραδόσεις μεταξύ πόλεων κατά μήκος των ακτών της Σκανδιναβίας.

  Οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές δουλεύουν πάνω στην τεχνολογία που θα κάνει τα πλοία χωρίς καπετάνιο να μοιάζουν συνηθισμένα μέχρι το 2030. Η ναυτιλιακή εταιρία MacGregor και η κατασκευαστής κινητήρων Rolls-Royce υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης πέρυσι για να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η αυτόνομη τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα συστήματα πλοήγησης και φορτίου στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

  Όλες οι χώρες "υψηλής τεχνολογίας" προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτόνομη ναυτιλία, λέει ο Murrett. "Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω την Κίνα, γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες", είπε. "Έχουν πολύ ανταγωνισμό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  16:44 28/07

  Το Facebook κατέβασε βίντεο που υποστηρίζει ότι "η υδροξυχλωροκίνη θεραπεύει τον κορονοϊό"

  Το οποίο αναδημοσίευσε και ο Τραμπ. Προτού όμως κατέβει το βίντεο είχε ήδη 17 εκατομμύρια προβολές.

  08:21 28/07

  ΗΠΑ: Έρχεται ένας ακόμη γύρος "επιταγών", λένε αξιωματούχοι του Τραμπ

  Στα νέα μέτρα στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του μορατόριουμ των εξώσεων.

  08:08 27/07

  Ένα ακόμη "καμπανάκι" για ενδεχόμενη bear market - Τι πρέπει να κάνετε

  Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει.