Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Μαρ-2018 08:18

  Η Κίνα ετοιμάζεται να "γεμίσει" τις παγκόσμιες θάλασσες με πλοία-φαντάσματα χωρίς καπετάνιους

  Η Κίνα ετοιμάζεται να "γεμίσει" τις παγκόσμιες θάλασσες με πλοία-φαντάσματα χωρίς καπετάνιους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ​Του Ralph Jennings 

  Η Κίνα κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε επίπεδο ναυτιλίας παγκοσμίως, ενώ έχει την ευκαιρία να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο μέχρι το 2030. Ακόμη και αν οι παραγγελίες εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, η αποστολή εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρώπη και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ ενισχυόταν το 2016, λέει η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS itime & Trade.

  Αλλά κάποια μέρα μπορεί να μην υπάρχουν καπετάνιοι. Αντίθετα, πλοία-φαντάσματα -που θα τα ελέγχουν εξ αποστάσεως- θα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια σε όλο τον κόσμο και θα χρησιμοποιούνται ακόμη και από το κινεζικό ναυτικό.

  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα δημιουργεί με εντατικούς ρυθμούς έναν αυτόνομο στόλο, που θα μοιάζει με γιγαντιαία drones της θάλασσας. Φέτος ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα τεράστιο "πεδίο δοκιμών" για αυτόνομα πλοία στα ανοικτά των ακτών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας της επαρχίας Κουανγκτούνγκ. Το 771,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων πεδίο δοκιμών "Wanshan Marine Test Field", που διαφημίζεται ως το πρώτο τέτοιου είδους στην Ασία, δημιουργήθηκε για να γίνει το μεγαλύτερο πεδίο δοκιμών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

  Το πεδίο αυτό θα επιτρέψει τη δοκιμή της τεχνολογίας για πλοία χωρίς καπετάνιο που θα μπορεί και να αποφεύγει εμπόδια. 

  Εμπορική χρήση

  Τα αυτόνομα πλοία μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα που σε άλλη περίπτωση θα δαπανούνταν για την πρόσληψη καπετάνιων. Σε οποιαδήποτε χώρα, είναι η βιομηχανία που συνήθως πιέζει για αυτήν την τεχνολογία, λέει ο Robert Murrett, καθηγητής δημόσιας διοίκησης και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Syracuse στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Στην Κίνα, μια εταιρία logistics του ομίλου HNA Group με έδρα την επαρχία Hainan δημιούργησε μια "συμμαχία" για να προωθήσει την αυτόνομη ναυτιλία,. Η κρατική ναυτιλιακή γραμμή Cosco Shipping της Κίνας, τον Νοέμβριο, έλαβε το πρώτο της πλοίο εξοπλισμένο με τεχνολογία για απομακρυσμένο ή αυτόνομο έλεγχο.

  Μια ομάδα από την Κίνα παρουσίασε το ταχύτερο μη επανδρωμένο πλοίο του κόσμου, το Tianxing-1, τον Δεκέμβριο στην έκθεση China Marine Economy Expo κοντά στον κινεζικό χώρο δοκιμών. Το πλοίο μήκους 12,2 μέτρων μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι τα 93 χλμ/ώρα και να κουβαλήσει 7,5 τόνους.

  Στρατιωτική διάσταση

  Η αυτόνομη τεχνολογία πλοίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύντομα και για άλλες χρήσεις, όπως για το ναυτικό της χώρας, λέει ο Murrett. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2016 βάπτισε το αυτόνομο πλοίο του "Sea Hunter". Η Κίνα δεν λέει ότι θα περάσει την αυτόνομη τεχνολογία της από τη θαλάσσια περιοχή δοκιμών στη ναυτική μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αλλά οι ναυτικές και αεροδιαστημικές ανακαλύψεις στη χώρα συχνά "περνάνε" την πολιτικοστρατιωτική γραμμή.

  Το πεδίο δοκιμών βρίσκεται στην τεράστια Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για την οποία υπάρχει διαμάχη όσον αφορά την  κυριαρχία της, μεταξύ του Πεκίνου και τεσσάρων κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κάποιες χώρες ενδέχεται να ανησυχούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Κίνα.

  Η κατασκευαστική εταιρεία πλοίων Yunzhou-Tech που εδρεύει στο Zhuhai εργάζεται πάνω σε μερικά από τα αυτόνομα πλοία, λέει ο Yun Sun, ανώτερος συνεργάτης του προγράμματος East Asia στο think tank Stimson Center στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016 ξεκίνησε να συνεργάζεται με ένα τεχνολογικό κέντρο της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός κοινού εργαστηρίου με στόχο να τελειοποιήσει την τεχνολογία για τα πλοία της Νότιας Κίνας, σημειώνει ο Sun.

  "Υπάρχει η υποψία ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει αυτά τα σκάφη προκειμένου αυτά να περιπολούν τις θαλάσσιες περιοχές υπό τον έλεγχό της και όχι μόνο", λέει ο Sun.

  Η Ευρώπη στην πρώτη θέση

  Εντούτοις, η Κίνα προσπαθεί να "προλάβει" άλλες χώρες. Το πρώτο αυτόνομο πλοίο στον κόσμο θα ταξιδέψει στη Νορβηγία φέτος για να πραγματοποιήσει παραδόσεις μεταξύ πόλεων κατά μήκος των ακτών της Σκανδιναβίας.

  Οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές δουλεύουν πάνω στην τεχνολογία που θα κάνει τα πλοία χωρίς καπετάνιο να μοιάζουν συνηθισμένα μέχρι το 2030. Η ναυτιλιακή εταιρία MacGregor και η κατασκευαστής κινητήρων Rolls-Royce υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης πέρυσι για να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η αυτόνομη τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα συστήματα πλοήγησης και φορτίου στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

  Όλες οι χώρες "υψηλής τεχνολογίας" προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτόνομη ναυτιλία, λέει ο Murrett. "Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω την Κίνα, γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες", είπε. "Έχουν πολύ ανταγωνισμό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.