Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 15:36

  Μπορούν τα δισεκατομμύρια των Ikea να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που υπόσχεται ο Elon Musk;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πηγή: Space10

  Τα Ikea έγιναν διάσημα χάρη στα χαμηλού κόστους είδη επίπλωσης - ένα λαμπρό παράδειγμα βιωσιμότητας. 

  Τώρα ο σουηδικός "γίγαντας" που έχει κάνει επιτυχία παγκοσμίως (και ο οποίος έχει έσοδα 35 δισ. δολ. ετησίως) προωθεί ένα ρηξικέλευθο οικολογικό όραμα, μέσω του Space10 - ένα εργαστήριο καινοτομίας που έχει την έδρα του στην Κοπεγχάγη.

  Η CEO του Space10 Carla Cammilla Hjort, μιλώντας για το όραμα της Σίλικον Βάλεϊ για το μέλλον, παραπέμπει σε έναν κόσμο που θα δίδει έμφαση στην τεχνολογία, παραβλέποντας συχνά τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. 

  "Ανησυχώ για το ότι όλοι θα ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο της Tesla του Elon Musk", σημειώνει, μιλώντας στο Forbes. 

  "Εάν τα πάντα είναι από γυαλί και πλαστικό, αυτό θα επηρεάσει τη συναισθηματική κατάσταση της ύπαρξής μας", αναφέρει.

  Αντιθέτως, το Space10 διερευνά τις εναλλακτικές που υπάρχουν για το Αμερικανικό όνειρο, με τα Ikea να στηρίζουν τα σχετικά projects.

  "Τι σου δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση; Το να αγγίζεις ένα κομμάτι πλαστικού ή ένα κομμάτι ξύλου", διερωτάται η Hjort. 

  Σχεδιάζοντας ένα καλύτερο μέλλον

  Η Hjort δημιούργησε το Space10 το 2015, αφ’ότου ο CEO των Ikea, Torbjörn Lööf, της είπε ότι θέλει να σχεδιάσει ένα καλύτερο μέλλον.

  Σήμερα, η ομάδα της δίνει πνοή σε μία σειρά ιδεών, λαμβάνοντας χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από τα Ikea. 

  Πολλά projects θέτουν στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα ότι η τεχνολογία απευθύνεται σε όλους - και όχι μόνο σε λίγους μεγάλους "παίκτες" που καταλήγουν να γίνονται "ζόμπι εθισμένα στην οθόνη ενός υπολογιστή".

  "Στη σημερινή εποχή, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη δυναμική των επιχειρήσεων από την άποψη ψηφιακών εργαλείων και όχι στο πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο", παρατηρεί η Hjort. 

  "Πράσινα" projects

  Ένα από τα αγαπημένα projects της Hjort είναι το "Growroom", μια στρογγυλή ξύλινη σφαίρα για καλλιέργεια μέσα στην πόλη, την οποία ο καθένας μπορεί να χτίσει μέσα στο σπίτι του. 

  Μια ακόμη "πράσινη" καινοτομία είναι το "Sprout", η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που επιτρέπει στον χρήστη να συνομιλεί μα τα λαχανικά του.

  "Μπορείς να έχει διάλογο με τα φυτά σου και μπορούν να σου πουν ακριβώς ό,τι θες να ξέρεις σχετικά με το ph, το πότισμα ή το φως", εξηγεί η Hjort

  Εν τω μεταξύ, ένα από τα πλέον δημοφιλή projects του Space10 είναι η εφαρμογή Ikea Place που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις πώς θα είναι ένα προϊόν μέσα στο σπίτι σου, προτού το αγοράσεις. 

  Δεν είναι δύσκολο να εντυπωσιαστεί κανείς από το Hyperloop του Elon Musk ή το ενδεχόμενο αυτοκινήτων σε αυτόματο πιλότο και τα "έξυπνα" σπίτια. 

  Αλλά η Hjort σημειώνει: "Το πιο σημαντικό πράγμα για τους ανθρώπους είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση… Αν μας ρωτάτε τι είναι πιο σημαντικό για εμάς, είναι ό,τι εξασφαλίζει μια ευτυχισμένη ζωή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  113,5 δισ. $

  +1.276,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,5 δισ. $

  +352,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  98,2 δισ. $

  +3.505,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,7 δισ. $

  +468,4 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,2 δισ. $

  -94,5 εκ. $