Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 08:24

  Η Κίνα θέλει να μετατρέψει τον Ινδικό Ωκεανό σε Ωκεανό της Κίνας

  Η Κίνα θέλει να μετατρέψει τον Ινδικό Ωκεανό σε Ωκεανό της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα θέλει να μετατρέψει τον τεράστιο Ινδικό Ωκεανό σε Ωκεανό της Κίνας - όταν πρόκειται για επενδύσεις και εμπόριο, δηλαδή.

  Για να εκτελέσει αυτό το μεγάλο σχέδιο, το Πεκίνο επενδύει σε πολλά έργα υποδομής. Όπως τα λιμάνια της Σρι Λάνκα Colombo και Hambantota, που προσφέρουν στο Πεκίνο έναν εμπορικό κόμβο στον Ινδικό Ωκεανό. Ή τον οικονομικό διάδρομο Κίνας-Πακιστάν (CPEC), ένα κολοσσιαίο έργο υποδομών, το οποίο συνδέει τα δυτικά εδάφη της Κίνας με τον Ινδικό Ωκεανό.

  Αλλά αυτά είναι τα παλιά νέα. Τα καινούρια νέα είναι ότι η Κίνα μετατρέπει τις Μαλδίβες σε ένα ακόμη εμπορικό "προπύργιο" με την απόκτηση γης εκεί και την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

  Οι εξελίξεις αυτές έχουν ενοχλήσει την Ινδία, για διαφορετικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι οικονομικός. Η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την Κίνα να πλημμυρίσει την ινδική αγορά με τα προϊόντα της. Οι Μαλβίδες, για παράδειγμα, έχουν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τόσο με την Ινδία όσο και με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να στέλνει τώρα πρώτο προϊόντα στη Μαλδίβες και να τα επανεξάγει στην Ινδία.

  Ο άλλος λόγος είναι γεωπολιτικός. Η Κίνα θέλει να περικυκλώσει την Ινδία, μετατρέποντας τα εμπορικά "φυλάκια" σε στρατιωτικά φυλάκια.

  Για να δώσουμε τη συνολική εικόνα, η Κίνα έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι για στρατιωτικούς σκοπούς.

  Το πρόβλημα είναι ότι η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα κινέζικα υποβρύχια ξεκίνησαν ξαφνικά και επανειλημμένα να εμφανίζονται στο διαχειριζούμενο από την Κίνα Νότιο Container Terminal στο λιμάνι του Colombo.

  Και αυτό παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Ινδίας, οι οποίες περιελάμβαναν ναυτικές ασκήσεις με την Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

  Αν και δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα καταφέρει να μετατρέψει τον Ινδικό Ωκεανό σε Ωκεανό της Κίνας, ένα πράγμα είναι σαφές: ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας, αφενός, και της Ινδίας και των συμμάχων της, αφετέρου, θα ενταθεί καθώς η Κίνα ενισχύεται οικονομικά.

  Και αυτό εγείρει γεωπολιτικούς κινδύνους, κάτι που πρέπει να αφορά τους επενδυτές.

  Index/Fund 12-month Performance 2-year Performance
  IShares China (FXI) 22.29% 53.32%
  Global X MSCI Pakistan (PAK) -28.42% 3.93
  iShares S&P India 50 (INDY) 20.48 56.99%

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,4 δισ. $

  +579,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,6 δισ. $

  +28,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  99,8 δισ. $

  -396,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  -168,5 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,6 δισ. $

  +305,2 εκ. $