Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιαν-2018 00:06

  Warren Buffett: Αυτή είναι η επενδυτική στρατηγική μου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Warren Buffett 

  (ΜΕΓΑΣ ΜΑΝΤΗΣ: CEO της BERKSHIRE HATHAWAY. ΠΙΘΑΝΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛAΝΘΡΩΠΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ)

  Όταν ήμουν 7 ή 8 ετών, είχα την τύχη να βρω ένα θέμα που πραγματικά με συνάρπαζε – τις επενδύσεις. Μέχρι τα 11 μου χρόνια είχα διαβάσει κάθε σχετικό βιβλίο που μπόρεσα να βρω στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ομάχα. Μερικά από αυτά παραπάνω από μία φορά. Ο πατέρας μου έτυχε να ασχολείται με τις επενδύσεις, οπότε, όταν κατέβαινα να δειπνήσω μαζί του τα Σάββατα ή όποτε άλλοτε τρώγαμε μαζί, έπαιρνα τα βιβλία γύρω από το γραφείο του και άρχιζα να τα διαβάζω. (Αν ήταν πωλητής παπουτσιών, μάλλον θα είχα γίνει κι εγώ πωλητής παπουτσιών τώρα.)

  Αγόρασα το βιβλίο που αποδείχθηκε ότι είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην επενδυτική μου καριέρα τυχαία, ενώ βρισκόμουν στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. Διάβασα και ξαναδιάβασα το "Ο Ευφυής Επενδυτής" (The Intelligent Investor) του Benjamin Graham, περίπου έξι φορές – είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο φιλοσοφίας, πολύ καλά γραμμένο και εύκολο στην κατανόηση. Με έκανε να δω από μια φιλοσοφική σκοπιά τις επενδύσεις, την οποία χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα.

  Forbes εξώφυλλο

  Η στρατηγική είναι να βρίσκεις μια καλή εταιρεία –και μάλιστα μια εταιρεία που να είναι αντιληπτό γιατί είναι καλή– με ένα ανθεκτικό, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που να διευθύνεται από ικανούς και τίμιους ανθρώπους και να διατίθεται σε μια λογική τιμή. Επειδή δεν σκοπεύουμε να πουλήσουμε, δεν χρειαζόμαστε μια εταιρεία που προσδοκούμε τα κέρδη της να αυξηθούν τον επόμενο μήνα ή το επόμενο τρίμηνο. Χρειαζόμαστε μια εταιρεία που θα έχει αύξηση κερδών σε 10 και 20 και 30 χρόνια από σήμερα. Και, έπειτα, θέλουμε ένα επιτελείο διαχείρισης στελεχωμένο από ανθρώπους που θαυμάζουμε και εμπιστευόμαστε. Η αγαπημένη μου επένδυση, που ενσαρκώνει αυτήν τη φιλοσοφία, είναι η ασφαλιστική αυτοκινήτων Geico, για την οποία έμαθα όταν ήμουν 20 χρόνων. Πήρα τότε ένα τρένο και πήγα στην Ουάσινγκτον και τους χτύπησα την πόρτα ένα Σάββατο, μέχρι που ο Lorimer Davidson, ο οποίος αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος, άνοιξε. Απάντησε στις ερωτήσεις μου, μου έμαθε για τον κλάδο της ασφάλισης και μου εξήγησε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Geico. Εκείνο το απόγευμα άλλαξε τη ζωή μου.

  Έχουμε να κάνουμε με ένα προϊόν που τώρα κοστίζει, κατά μέσο όρο, περίπου $1.800 τον χρόνο. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να το αγοράσουν – αλλά θέλουν να οδηγούν. Και ελπίζουν ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουν ποτέ, επειδή δεν θέλουν να έχουν κάποιο ατύχημα. Η Geico τούς παρείχε έναν τρόπο να αποκτήσουν αυτό το προϊόν με λιγότερα χρήματα από όσα είχαν συνηθίσει οι καταναλωτές να πληρώνουν. Όταν η Berkshire αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας το 1995, το μερίδιο αγοράς της ανερχόταν περίπου στο 2% – τώρα κατέχουμε το 12% και εξοικονομούμε ίσως $4 δισ. ετησίως στους Αμερικανούς σε σχέση με το ποσό που θα πλήρωναν αν αγόραζαν πακέτα ασφάλισης όπως έκαναν πριν. Ήταν μια απλή ιδέα όταν ο Leo Goodwin ίδρυσε την εταιρεία το 1936. Η ίδια απλή ιδέα ισχύει και σήμερα.

  *Από την επετειακή λίστα του Forbes με τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,2 δισ. $

  +403,3 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  -43,9 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,0 δισ. $

  -197,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,6 δισ. $

  +27,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,3 δισ. $

  -306,3 εκ. $