Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Δεκ-2017 15:18

  Μια καλή ευκαιρία με ένα πλούσιο μέρισμα

  Μια καλή ευκαιρία με ένα πλούσιο μέρισμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  Οι καλές ευκαιρίες δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο πλέον στη Wall Street. Ωστόσο υπάρχει μία στη βιομηχανία μεταφοράς πετρελαίου, η Tsakos Energy Navigation Ltd, η οποία κατέχει ένα πετρελαιοφόρο και χειρίζεται 62 πλοία διπλού κύτους, με αξιόπιστα οικονομικά και έμπειρη ομάδα διαχείρισης.

  Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται 76% κάτω από τη λογιστική αξία, τη μεγαλύτερη διαφορά στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών. Εν τω μεταξύ, η Tsakos καταβάλλει μέρισμα 4,83% - όχι τόσο κακό σε περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου.

  Γιατί όμως τόσο μεγάλη διαφορά από τη λογιστική αξία;

  Όλη η βιομηχανία δεν έχει ευνοήσει τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια για μερικούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, μετά την ανάκαμψη της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου. Ένας άλλος είναι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε μια ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφορών.

  Επίσης υπάρχει το υψηλό επίπεδο χρέους, το οποίο δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς να διατηρήσουν τις μεγάλες πληρωμές μερισμάτων τους.

  Αυτά όμως δεν συμβαίνουν στην περίπτωση της Tsakos. Ενώ το χρέος της είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στον κλάδο, έτσι είναι και τα διαθέσιμα μετρητά της, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ένα μαξιλάρι σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων και την εταιρεία να δυσκολεύεται να αναχρηματοδοτήσει αυτό το χρέος.

  Στη συνέχεια, υπάρχει η στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με τη Statoil για την κατασκευή νέων δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου, η οποία της εξασφαλίζει σταθερή ρευστότητα.

  Εν τω μεταξύ, τα βασικά στοιχεία της βιομηχανίας έχουν αλλάξει πρόσφατα. Οι τιμές του πετρελαίου κατευθύνονται ανοδικά και πάλι, κερδίζοντας σχεδόν το 40% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, ενώ τα ναύλα των μεταφορών διπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο.

  Αυτή είναι η τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Theo Matsopoulos, αναλυτή θαλάσσιων μεταφορών. "Η Κίνα... ξαναγεμίζει τη φούσκα της, ενώ η Αμερική μειώνει τους φόρους", λέει. "Αυτό είναι καλό για την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφορών".

  Και για την Tsakos Navigation Ltd., φυσικά, που μπορεί να ανταμείψει μακροπρόθεσμα τους επενδυτές της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,5 δισ. $

  +1.046,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,8 δισ. $

  +439,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,6 δισ. $

  +341,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,8 δισ. $

  +830,8 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $

  +2.434,3 εκ. $