Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Δεκ-2017 01:09

  Στα παρασκήνια των κινηματογράφων της Σαουδικής Αραβίας

  Στα παρασκήνια των κινηματογράφων της Σαουδικής Αραβίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ellen R. Wald

  Είναι επίσημο: μετά από 35 χρόνια, επιστρέφουν στη Σαουδική Αραβία οι κινηματογραφικές αίθουσες το 2018. Οι Σαουδάραβες περίμεναν με ενθουσιασμό αυτή την ανακοίνωση εδώ και αρκετό καιρό και πολλά εμπορικά κέντρα στο βασίλειο προετοιμάζονται εδώ και μήνες για αυτό, με κενές θέσεις που προορίζονταν για μελλοντικούς κινηματογράφους. Προηγουμένως, οι κάτοικοι του Ριάντ ταξίδευαν για ώρες μέχρι το Μπαχρέιν προκειμένου να παρακολουθήσουν ταινίες σε κινηματογράφους, επομένως όλοι άκουσαν με χαρά αυτά τα νέα (εκτός από τους ιδιοκτήτες κινηματογράφων του Μπαχρέιν).

  Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ένα μέρος στη Σαουδική Αραβία όπου λειτουργεί κινηματογράφος για περισσότερα από 70 χρόνια, όπου οι γυναίκες μπορούσαν πάντα να οδηγούν, όπου τα φιλελεύθερα πρότυπα και η ζωή στα προάστια σε αμερικανικό στυλ ανθίζουν ήδη πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Νταχράν, με τις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco ήταν πάντα μια όαση με τον δικό της πολιτισμό και τους δικούς της κοινωνικούς κανόνες. Από τις πρώτες ημέρες, όταν οικογένειες Αμερικανών ξεκίνησαν να ζουν στην αραβική έρημο για την εξόρυξη πετρελαίου, ο κινηματογράφος της Aramco έπαιζε ταινίες για τους Αμερικανούς, για ανθρώπους από όλο τον κόσμο και για τους Σαουδάραβες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Στην Aramco, προτεραιότητα ήταν πάντοτε η επιχειρηματικότητα και το κέρδος, γεγονός που απαιτούσε την παροχή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στους εργαζομένους της.

  Πολλοί Σαουδάραβες και νέοι Αμερικανοί που έζησαν εκεί είδαν στον κινηματογράφο της Aramco τις πρώτες αμερικανικές τους ταινίες. 

  Η Σαουδική Αραβία κάνει βήματα σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει την επιθυμία για σύγχρονες ψυχαγωγικές και διαδραστικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα για τον μεγάλο πληθυσμό νέων και νέων επαγγελματιών. Βήμα προς βήμα, η Σαουδική Αραβία φέρνει την ατμόσφαιρα της κοινωνίας στο βασίλειο λίγο πιο κοντά σε αυτή που επικρατεί σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι πολίτες -ιδίως οι νέοι - επιθυμούν την πρόσβαση στα ίδια μέσα ψυχαγωγίας και τα χόμπι που διατίθενται στο εξωτερικό. Αφού εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Σαουδάραβες ταξίδευαν εκτός της Σαουδικής Αραβίας για τις σπουδές τους και σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο εκτενώς, πολλοί θέλουν στη χώρα τους αυτά που βλέπουν στο εξωτερικό.

  Δεν πρόκειται μόνο για μια ευκαιρία για τους Σαουδάραβες να δουν ταινίες από μέρη όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επεκταθεί η δημιουργία της τέχνης στη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί ήδη μια αυξανόμενη ομάδα κινηματογραφιστών με παγκόσμια αναγνώριση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Haifaa al-Mansour, η σκηνοθέτης της ταινίας του 2012 "Wadjda", η οποία ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία, καθώς και η πρώτη ταινία που έλαβε συμμετοχή εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας στα 86α βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Οι σαουδαραβικές ταινίες έχουν αναγνώριση επίσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας άλλος είναι ο Σαουδάραβας συγγραφέας / σκηνοθέτης Mahmoud Sabbath, του οποίου η ταινία του 2016 "Barakah Meets Barakah" είναι μία ρομαντική κωμωδία που γυρίστηκε στην Τζέντα και είναι σήμερα διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix εκτός της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

  Ειδικότερα, η Saudi Aramco έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή ταινιών στη Σαουδική Αραβία. Το νέο πολιτιστικό κέντρο Abdulaziz Center for World Culture χρηματοδοτεί Σαουδάραβες κινηματογραφιστές. Μέχρι στιγμής, έχουν παραγάγει δέκα ταινίες μικρού μήκους, μία ταινία μεγάλου μήκους και έχουν προγραμματίσει να παραγάγουν εννέα νέες ταινίες την επόμενη χρονιά. 

  Με τη δημιουργικότητα των Σαουδάραβων καλλιτεχνών, τα χρήματα από την Aramco, την υποστήριξη της κυβέρνησης και τη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να παράγει και να εξυμνήσει περισσότερη τέχνη τα επόμενα χρόνια.

  Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $