Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 15:55

  Το 2017 ήταν η χρονιά των smartphones, αλλά αξίζουν τα λεφτά τους;

  Το 2017 ήταν η χρονιά των smartphones, αλλά αξίζουν τα λεφτά τους;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Luke Kelly 

  Ποτέ δεν ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή για νέο smartphone απ’ό,τι ήταν το 2017, αλλά εάν κάποιος θέλει το καλύτερο στην αγορά, πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερα από ό,τι συνηθίζει να κάνει. 

  Το iPhone κόστιζε 499 δολ. όταν πρωτοβγήκε στην αγορά το 2003. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το φθηνότερο iPhone, το iPhone 8, κοστίζει 699 δολ.. Και μπορεί να διαθέτει περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, μεγαλύτερη μνήμη, καλύτερη ανάλυση και μπαταρία, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο καινοτόμο. 

  Επομένως, γιατί οι τιμές αυξάνονται τόσο πολύ, όταν η τεχνολογία βελτιώνεται ελάχιστα;

  Για την ακρίβεια, όταν οι νέες τεχνολογίες γίνονται κλισέ, συμβαίνει το αντίθετο. Όσο επέρχεται ο κορεσμός στην αγορά, η τεχνολογία τείνει να γίνεται φθηνότερη. Τα smartphones  ακολουθούν αυτήν την τάση σε έναν βαθμό. 

  Ωστόσο, οι πωλήσεις των smartphones γνώρισαν στασιμότητα, σύμφωνα με έκθεση της IDC και πολλοί καθιερωμένοι κατασκευαστές σπεύδουν τώρα στην αγορά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για να αυξήσουν τα κέρδη τους. 

  Οι "γίγαντες" των smartphones, όπως είναι η Samsung, η Apple και η Google, ανεβάζουν τα προϊόντα - ορόσημα στα 1.000 δολάρια και έχουν δημιουργήσει μια νέα κατηγορία στην αγορά, αυτήν των smartphones "εξαιρετικής ποιότητας", για να δικαιολογήσουν αυτήν την αύξηση.

  Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της GfK, η μέση τιμή πώλησης ενός smartphone παγκοσμίως, συνέχισε να αυξάνεται για τρίτο τρίμηνο το 2017, γνωρίζοντας άνοδο - ρεκόρ 7% σε ετήσια βάση. Η έκθεση επίσης δείχνει ότι αν και οι αριθμοί των πωλήσεων "πέφτουν" στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης σημαίνει ότι στο σύνολό της η αξία των πωλήσεων έχει αυξηθεί. 

  Το smartphone "εξαιρετικής ποιότητας"

  Το Samsung ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που διερεύνησαν τις δυνατότητες της "εξαιρετικής ποιότητας", με τη σειρά Galaxy Note. Απευθυνόταν σε εκείνους που ήθελαν μεγάλη ισχύ, και το 2011 ήταν το πιο ακριβό smartphone στην αγορά. Το 2017, το Note 8 τιμολογείται 36% υψηλότερα.

  Η Apple ξεκίνησε το ταξίδι της στα smartphones "εξαιρετικής ποιότητας" γύρω στο 2014, όταν διεχώρισε τα iPhones στα κλασσικά μοντέλα και στα πιο εξελιγμένα (plus). Το πρώτο εξ αυτών, το iPhone 6 Plus κοστίζει 749 δολάρια, στην πιο οικονομική εκδοχή του. Το πιο πρόσφατο ορόσημο για την Apple, το iPhone X, κοστίζει 999 δολάρια. 

  Το smartphone "εξαιρετικής ποιότητας" της LG ανακοινώθηκε μια χρονιά αργότερα. Η σειρά "V" κυκλοφόρησε το 2015. Το V10 κόστιζε 699 δολάρια και δύο χρόνια μετά, το V30 κοστίζει γύρω στα 800 δολάρια.

  Η "μάχη" των εξαρτημάτων

  Υπεύθυνος για αυτήν την τάση είναι, μεταξύ άλλων, ο ανταγωνισμός που επικρατεί για τα εξαρτήματα, όπως παρατηρεί ο συνιδρυτής της OnePlus, Carl Pei. "(...) υπάρχουν πολλοί παίκτες που ανταγωνίζονται για τη σχετικά χαμηλή προμήθεια βασικών εξαρτημάτων", σημειώνει μιλώντας στο Forbes.  "Η έλλειψη εξαρτημάτων αυξάνει το κόστος τους, οδηγώντας στην άνοδο της τιμής των κινητών τηλεφώνων". 

  Και το αποκορύφωμα της πολυπλοκότητας είναι ότι οι εταιρείες χρειάζονται πρόσβαση στις καλύτερες τεχνολογίες. Αυτό έχει σημασία στα μάτια των καταναλωτών. Εάν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα smartphone εξαιρετικής ποιότητας, οι προσδοκίες που έχουν είναι για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. 

  "Γίνεται μάχη για εξαρτήματα που θα ικανοποιούν αυτά τα στάνταρτς", λέει ο Pei. 

  Τα νέα πρότυπα

  Τα αξεσουάρ αυξάνουν επίσης τα έσοδα για τα brands των smartphones. Και το κόστος στα αξεσουάρ μπορεί να ανεβάσει την τιμή των smartphones ακόμη περισσότερο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  108,2 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,5 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,2 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,2 δισ. $