Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 20:13

  Το Μεξικό έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα κρίση ασφάλειας - 20.878 φόνοι στο 10μηνο του 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το Μεξικό έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα κρίση ασφάλειας - 20.878 φόνοι στο 10μηνο του 2017

  Του Nathaniel Parish Flannery

  Η δολοφονία ενός ανώτατου στελέχους σε έναν από τους σημαντικότερους ομίλους ΜΜΕ στο Μεξικό, Televisa, συνιστά μια δυσάρεστη υπενθύμιση του ότι η χώρα πάει, με ταχείς ρυθμούς, προς τα πίσω, σε ό,τι αφορά το θέμα της δημόσιας ασφάλειας. Ο Adolfo Lagos, CEO της θυγατρικής του ομίλου Televisa, IZZI, έκανε ποδήλατο σε μια λεωφόρο έξω από το Μεξικό, όταν δέχθηκε επίθεση (η έρευνα του ιατροδικαστή έδειξε ότι ο Lagos σκοτώθηκε από τη σφαίρα ενός από τους σωματοφύλακές του, καθώς η ληστεία πήρε διαστάσεις ανταλλαγής πυρών).

  Το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει το γεγονός ότι το βίαιο έγκλημα κάνει και πάλι στην εμφάνισή του στο Μεξικό. Την ώρα που ο Trump και το μέλλον της NAFTA κυριαρχούσαν στις ειδήσεις, η δυναμική της ασφάλειας στο Μεξικό επιδεινωνόταν - σιωπηλά, αλλά ραγδαία. 

  Στη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του 2017, σημειώθηκαν 20.878 φόνοι στο Μεξικό. Ο πρόεδρος του Μεξικό, Enrique Peña Nieto, δέχεται κριτική με το επιχείρημα ότι δεν θεσπίζει μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική ασφάλειας. Στη χώρα, η άγνοια ολοένα και αυξάνεται για την επιδείνωση της δυναμικής της ασφάλειας. 

  Σύμφωνα με τον αναλυτή Alejandro Hope, "ο Οκτώβριος ήταν ένας εξαιρετικά βίαιος μήνας: Κατά μέσο όρο, σκοτώνονταν περίπου 90 άνθρωποι την ημέρα… Αυτό ισοδυναμεί με 4 ανθρώπους την ώρα κάθε 16 λεπτά".

  Η κυβέρνηση του Μεξικό έχει καταφέρει να συλλάβει ή να σκοτώσει πολλά από τα ηγετικά μέλη γνωστών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι οι Zetas, η Beltran Leyva Organization και το Sinaloa Cartel. Σε γενικές γραμμές, εντούτοις, η εφαρμογή του νόμου και η ικανότητα των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων να διατηρήσουν τον νόμο και την τάξη, είναι περιορισμένες σε πολλές περιοχές του Μεξικό. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν "σπάσει", αλλά σε πολλά μέρη της χώρας έχουν αναδυθεί μικρότερες συμμορίες βίαιων εγκληματιών, αντικαθιστώντας τις παλαιότερες γενιές.

  Στην Tijuana το ποσοστό ανθρωποκτονιών αγγίζει τα επίπεδα του El Salvador, μιας από τις πιο βίαιες χώρες του κόσμου. 

  Πιθανότατα, το 2017 θα είναι η πιο βίαιη χρονιά για το Μεξικό στη σύγχρονη ιστορία του. Η κυβέρνηση του Peña Nieto εργάστηκε σκληρά για να στρέψει τη ρητορική εκτός των θεμάτων ασφάλειας. 

  Εξ αιτίας του Trump και των νέων ανησυχιών σχετικά με το μέλλον της NAFTA, η προσοχή του κόσμου απομακρύνθηκε από το πρόβλημα των βίαιων εγκλημάτων στο Μεξικό. Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση του Μεξικό επικεντρώνεται κυρίως στη μάχη για τη διάσωση της NAFTA. Μέσα στους επόμενους μήνες, δεν αναμένεται να δούμε κάποια σημαντική πρωτοβουλία για την ασφάλεια. Αλλά καθώς το Μεξικό οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2018, τα ζητήματα της εγκληματικότητας, της ασφάλειας και της ασυδοσίας θα κεντρίσουν την προσοχή των ψηφοφόρων.

  Το 2018, οι υποψήφιοι για τη θέση του Peña Nieto θα κληθούν να εξηγήσουν με σαφήνεια πώς ελπίζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας και να ενισχύσουν την ασφάλεια για τους πολίτες του Μεξικό. 

  ** Ο Nathaniel Parish Flannery συνεργάζεται με το Forbes και οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  147,9 δισ. $

  +2.791,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,5 δισ. $

  -198,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,1 δισ. $

  -850,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  83,9 δισ. $

  -653,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,0 δισ. $

  -1.027,5 εκ. $