Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Νοε-2017 13:34

  Η επέκταση της Walmart στο e-commerce μπορεί να αποτελέσει μια υπολογίσιμη απειλή για την Amazon

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η επέκταση της Walmart στο e-commerce μπορεί να αποτελέσει μια υπολογίσιμη απειλή για την Amazon

  Του Bryan Rich

  ​Η Walmart ανακοίνωσε μεγάλα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στις πωλήσεις από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Με αυτά τα δεδομένα ας δούμε πώς ο πόλεμος που κήρυξε η Amazon στους παραδοσιακούς λιανεμπόρους επηρέασε τη Walmart.

  Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν η Walmart αποτελούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Μάλιστα, ήταν στην κορυφή της λίστας Fortune 500 από το 2002 έως το 2005, όπως και το 2007, με την κεφαλαιοποιημένη αξία της να υπερβαίνει τα 300 δισ. δολ. Εκείνη την περίοδο, η Amazon ήταν μια εταιρεία 25 δισ. δολ. Έπειτα όμως χτύπησε η οικονομική κρίση και η Walmart έμεινε σχεδόν χωρίς δουλειά λόγω των σαρωτικών επιπτώσεων της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια είχαμε μια μεγάλη παρέμβαση προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να σωθεί η οικονομία, και μαζί με αυτήν τη ρευστότητα ήρθε ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων.

  Από εκείνη την περίοδο, που η Amazon μετρούσε δέκα χρόνια λειτουργίας, κατάφερε να σημειώσει μια δυναμική πορεία παρόμοια με αυτήν τεχνολογικών εταιρειών-κολοσσών. Σήμερα, η Amazon είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη την εποχή.

  Η Walmart, από την άλλη, το 2006 ήταν μια εταιρεία 315 δισ. δολ. Σήμερα η αμερικανική οικονομία είναι μεγαλύτερη κατά 34% από το 2006 (περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολ.), αλλά η Walmart είναι 15% μικρότερη (με κεφαλαιοποιημένη αξία 268 δισ. δολ.).

  Ωστόσο η Walmart έχει ξεκινήσει να δίνει μάχη για την επιβίωσή της. Εξαγόρασε ένα ποσοστό του JD.com για να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη της Κίνας. Το JD είναι το δεύτερο site ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, αλλά κλείνει πολύ γρήγορα τη διαφορά με το Alibaba που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Επίσης, το JD έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το Alibaba και, όπως η Amazon, έχει δικό του δίκτυο σημείων διανομής και ελέγχει την ποιότητα των προϊόντων που διακινεί (σε αντίθεση με τα eBay και Alibaba). Ακόμη, η Walmart απέκτησε και το αμερικανικό startup Jet.com τον Αυγουστο.

  Αν η Walmart λοιπόν, με το JD, καταφέρει να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά της Κίνας, τότε θα πετύχει να ελαττώσει την απόσταση από την Amazon.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  149,6 δισ. $

  +1.733,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  99,1 δισ. $

  +556,7 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,3 δισ. $

  -117,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,3 δισ. $

  +436,8 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,4 δισ. $

  +398,6 εκ. $