Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 12:21

  Τα παιδιά είναι πιο πεινασμένα στην Ινδία του Modi, παρά στη Βόρεια Κορέα του Kim

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα παιδιά είναι πιο πεινασμένα στην Ινδία του Modi, παρά στη Βόρεια Κορέα του Kim

  Του Panos Mourdoukoutas 

  Τα παιδιά πεινούν πιο πολύ στην Ινδία του Narendra Modi, απ’ ό,τι στη Βόρεια Κορέα του Kim Jong-un. 

  Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες μετρήσεις του δείκτη Global Hunger Index (GHI), ο οποίος κατατάσσει την Ινδία στην 100ή θέση, σε σύνολο 119 χωρών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα. Είναι, δηλαδή, επτά θέσεις κάτω από τη Βόρεια Κορέα και επτά θέσεις πάνω από τον "πάτο" της λίστας, όπου έχει "διολισθήσει" το Αφγανιστάν. 

  Η έρευνα καταδεικνύει μια "ανησυχητική πραγματικότητα για τα σταθερά υψηλά ποσοστά υποσιτισμένων παιδιών" στην Ινδία.

  Προφανώς, τα μαγικά του Modi δεν άγγιξαν τα πεινασμένα παιδιά της Ινδίας.

  Τα υψηλά επίπεδα της πείνας ανάμεσα στα παιδιά είναι ένα σημάδι συνεχόμενης φτώχειας σε μια από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες που έχουν βιώσει ταχεία οικονομική ανάπτυξη και άνθηση των χρηματαγορών τους τα τελευταία χρόνια. 

  Οι επενδυτές πρέπει να έχουν τον νου τους. Η φτώχεια και η διαφθορά συνιστούν δύο παράγοντες που εν τέλει θα "εξοντώσουν" την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, εμποδίζοντας την ανοδική πορεία των χρηματαγορών.

  Τα υψηλά επίπεδα της παιδικής πείνας στην Ινδία του Modi μπορεί να εκπλήσσει κάποιους. Η κυβέρνηση του Modi αξιολογείται με υψηλή βαθμολογία από διεθνείς οργανισμούς σε διάφορους τομείς, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα, η διευκόλυνση του επιχειρείν, η καινοτομία και η πιστωτική αξιολόγηση.

  Για να είμαστε δίκαιοι, η παιδική πείνα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ινδία. Είναι, για την ακρίβεια, μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος: Της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας στη χώρα. 

  Αυτό είναι κάτι που τεκμηριώνεται και από μελέτη του Thomas Piketty που καταλήγει στο συμπέρασμα πως το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν κατά τη βρετανική αποικιοκρατία. Προφανώς, η υγεία, η διατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα για τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας που κυβερνούν τη χώρα. "Η χάραξη της πολιτικής συνδέεται ακόμη με τους ανθρώπους της ανώτερης ή μεγαλοαστικής τάξης", παρατηρεί ο Udayan Roy, καθηγητής Οικονομικών στο LIU Post. "Ενδιαφέρονται για επιφανειακές πτυχές εθνικής δόξας, όπως είναι η αποστολή διαστημόπλοιου στον Άρη. Τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την υγεία, τη διατροφή και την εκπαίδευση των φτωχών ανθρώπων. Όταν μιλάω με τους ανθρώπους της οικογένειάς μου, υπερηφανεύονται για τα 4G κινητά τους τηλέφωνα, για τις διακοπές τους στην Ταϊλάνδη κλπ. Όταν μιλάω για τα ποσοστά της φτώχειας, αλλάζουν κουβέντα". 

  Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορεί να είναι ένα ακόμη πρόβλημα. "Η ινδουιστική θρησκεία υιοθετεί μια μοιρολατρική αντίληψη των πραγμάτων: Οτιδήποτε έχει να κάνει με την τρέχουσα πραγματικότητα είναι άσχετο", προσθέτει ο καθηγητής Roy. "Το μόνο που έχει σημασία είναι να ικανοποιείς τους θεούς. Έτσι θα μετενσαρκωθείς σε κάτι καλύτερο στην επόμενη ζωή σου. Δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς να κάνουν τη ζωή καλύτερη στο ΤΩΡΑ". Πάντως, τα ποσοστά της παιδικής πείνας έχουν υποχωρήσει, στη διάρκεια διακυβέρνησης υπό τον Modi. Και καταρτίζεται σχέδιο για τον περιορισμό του υποσιτισμού έως το 2022. 

  Ωστόσο, ο Modi έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά του μέχρι να διασφαλίσει ότι η φτώχεια δεν υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις του.

  * Ο Panos Mourdoukoutas συνεργάζεται με το Forbes και οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,1 δισ. $

  +1.552,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,7 δισ. $

  -162,8 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  86,0 δισ. $

  +997,2 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  -570,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  67,7 δισ. $

  +523,8 εκ. $