Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Νοε-2017 00:12

  Το αβέβαιο μέλλον των futures του Bitcoin

  Το αβέβαιο μέλλον των futures του Bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matt Levine

  Θέλω να φανταστείτε μια εποχή, στο κοντινό μέλλον, στην οποία έχουν συμβεί τα εξής (με αυτή τη σειρά):

  1. Τα futures του Bitcoin έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο παραγώγων της CME Group Inc., γεγονός το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον επόμενο μήνα.

  2. Η JPMorgan Chase & Co. προσφέρει στους θεσμικούς πελάτες της πρόσβαση στα συμβόλαια των futures του bitcoin μέσω της χρηματιστηριακής μονάδας futures, όπως προτίθεται να κάνει. 

  3. Όλοι έχουν αποφασίσει ότι το bitcoin είναι μία χαζομάρα και η τιμή του έχει καταρρεύσει, όπως είχε προβλέψει ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon.

  Δεν θέλω να αναπτύξω κάποια θεωρία σχετικά με την πιθανότητα αυτών των γεγονότων. (Λοιπόν, το Νο 1 φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο και εγώ ο ίδιος θα στοιχημάτιζα ότι θα γίνει πραγματικότητα το Νο 2, αλλά είστε μόνος σας στο Νο 3.) Αλλά θα παραδεχτείτε ότι όλα είναι τουλάχιστον δυνατά. Τα ερωτήματά μου είναι: Οι πελάτες που θα χάσουν χρήματα από τα futures του Bitcoin θα μηνύσουν τη JPMorgan επειδή τους άφησε να τα αγοράσουν; Οι μηνύσεις θα αναφέρουν ότι "η JPMorgan ήξερε ότι το bitcoin ήταν απάτη και πράγματι ο διευθύνων σύμβουλός της το είπε αυτό, αλλά παρ’ όλα αυτά η JPMorgan προωθούσε τα futures του Bitcoin στους πελάτες"; Θα υπάρξουν ακροάσεις στο Κογκρέσο; Θα κληθεί ο Dimon να καταθέσει; Οι γερουσιαστές θα τον ρωτήσουν γιατί πούλησε bitcoins στους πελάτες αφού είπε ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν bitcoins είναι "ηλίθιοι"; Θα πει:

  Τι αγοράζουν οι πελάτες... αγοράζουν έκθεση στον κίνδυνο. Αυτό που τους πουλάμε υποτίθεται ότι τους εξασφαλίζει τον κίνδυνο που θέλουν. Δεν έρχονται σε μας για να αντιπροσωπεύσουν τις δικές μας απόψεις. Πιθανότατα, οι θεσμικοί πελάτες που έχουμε, δεν θα ενδιαφέρονταν για το ποιες είναι οι απόψεις μας και ούτε θα έπρεπε να ενδιαφέρονται.

  Αυτό δεν πήγε ιδιαίτερα καλά στη Γερουσία το 2010, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Group Inc., Lloyd Blankfein, πράγματι τα είπε αυτά σχετικά με τα ενυπόθηκα ομόλογα τα οποία πούλησε η τράπεζά του, γεγονός το οποίο οδήγησε στην οικονομική κρίση. Παρ’ όλα αυτά ήταν αλήθεια τότε, και είναι αλήθεια τώρα, και θα είναι αλήθεια στο "φανταστικό" μέλλον που περιέγραψα. Αν αγοράζετε futures του bitcoin από την JPMorgan, είναι επειδή θέλετε την έκθεση σε bitcoin. Το γεγονός ότι ο Jamie Dimon δεν θέλει έκθεση σε bitcoin μπορεί να είναι ή να μην είναι ενδιαφέρον στοιχείο για εσάς, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα διευθετηθεί τώρα. Δεν έχει πληροφορίες εκ των έσω σχετικά με το bitcoin. Από τότε που ο Jamie Dimon ανακοίνωσε ότι το bitcoin ήταν απάτη και θα καταρρεύσει, η τιμή του σχεδόν διπλασιάστηκε. Μπορεί ακόμα να έχει δίκιο, αλλά ακόμα κι αν έχει, θα μπορούσατε να έχετε κερδίσει αρκετά χρήματα σε τακτικά trades από τη μέρα των δηλώσεών του.

  Υπάρχει μια θεωρία, δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους, ότι ο στόχος μιας επενδυτικής τράπεζας είναι να πουλήσει σε ανθρώπους τίτλους που θα ενισχυθούν: ότι έχει καθήκον απέναντι στους πελάτες της να εξετάσει προσεκτικά τα προϊόντα που προσφέρει και να τους πουλήσει μόνο εκείνα, για τα οποία η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι αξίζουν. Δεν είναι αυτός ο στόχος μιας επενδυτικής τράπεζας. Η JPMorgan βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν κάτι και σε ανθρώπους που θέλουν να το πουλήσουν και είναι ο μεσάζων στις συναλλαγές τους. Οι διαφοροποιημένες απόψεις - κάποιοι πιστεύουν ότι κάτι θα ενισχυθεί, άλλοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει - είναι αυτές που συνιστούν την αγορά. Εάν η JPMorgan μπορούσε να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τους πελάτες, μόνο αφού έπειθε τον εαυτό της ότι αυτοί έχουν δίκιο, δεν θα πραγματοποιούσε ποτέ συναλλαγές.

  Για τα futures του bitcoin, ένας αναγνώστης λέει μέσω mail:

  Μπορείτε να απαντήσετε σε κάτι που με μπερδεύει; Μόλις είδα το σχέδιο του να βγουν στην αγορά futures του bitcoin. Και ο διακανονισμός θα γίνεται σε μετρητά. Δηλαδή, έναντι ενός δείκτη. Δεν διακανονίζονται µε παράδοση του υποκειµένου. Όμως, δεν είναι αυτό το μόνο εμπόρευμα που θα έπρεπε να μπορεί να διακανονίζεται με παράδοση του υποκειμένου; Δεν πρόκειται για χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου που πρέπει να μεταφέρει κανείς στην Οκλαχόμα. Και δεν είναι η όλη επενδυτική "έξαψη" για το blockchain βασισμένη στο ότι φέρνει την επανάσταση στο πώς έχουν διαμορφωθεί οι διακανονισμοί επειδή είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο από ό,τι, για παράδειγμα, τα γραφεία ανταλλαγής... όπως αυτό που θα χειρίζεται τον διακανονισμό των futures του bitcoin;

  Χα! Είναι αλήθεια. Εάν αγοράσετε ένα future πετρελαίου στο CME και το έχετε στην κατοχή σας όταν λήξει, τότε κάποιος θα σας δώσει 1.000 βαρέλια πετρελαίου και θα πρέπει να βρείτε ένα μέρος για να τα βάλετε. Εάν αγοράσετε ένα bitcoin future και το έχετε στην κατοχή σας όταν λήξει, κανείς δεν θα σας παραδώσει τα 5 bitcoins που αξίζει το συμβόλαιο. Αντ' αυτού, το CME υπολογίζει καθημερινά ένα επιτόκιο αναφοράς του Bitcoin (το "Bitcoin Reference Rate"), το οποίο "συγκεντρώνει την ροή συναλλαγών στα βασικά σημεία για συναλλαγές σε bitcoin μέσω ενός παραθύρου υπολογισμού της τιμής ενός bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ στις 4:00 μ.μ., ώρα Λονδίνου" και αν το Bitcoin Reference Rate κατά τη λήξη του συμβολαίου σας είναι υψηλότερο από το Bitcoin Reference Rate του Bitcoin όταν αγοράσατε το συμβόλαιο, πληρώνεστε τη διαφορά (επί 5) και αντίστροφα. Σε δολάρια. Έχετε έκθεση σε bitcoin χωρίς καν να χειρίζεστε bitcoins.

  Φυσικά αυτό έχει νόημα, επειδή η διαχείριση bitcoins είναι ως επί το πλείστον απαίσια. Η "μοίρα" κάθε ανταλλακτηρίου bitcoin, όπως λέω συχνά, είναι να του κλαπούν τα bitcoins, έτσι είναι λογικό που το CME ξεκινάει ένα ανταλλακτήριο bitcoin, χωρίς κανένα bitcoin που θα μπορούσε να κλαπεί. Άτομα και τα ιδρύματα που διαχειρίζονται bitcoins, εν τω μεταξύ, έχουν περιοριστεί στο να γράφουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά σε κομμάτια χαρτιού και να τα τοποθετούν σε θυρίδες ασφαλείας. Έτσι λειτουργούσαν πριν από 50 χρόνια οι αγορές χρεογράφων, αλλά από τότε οι άνθρωποι έχουν βρει τρόπους να παρακολουθούν τα πιστοποιητικά μετοχών ηλεκτρονικά και οι περισσότεροι έχουν καταργήσει τις θυρίδες ασφαλείας. Εάν είστε θεσμικός επενδυτής που επιθυμεί την έκθεση σε bitcoin, ένα Bitcoin future που διαπραγματεύεται σε ένα χρηματιστήριο το οποίο ήδη χρησιμοποιείτε, είναι πολύ βολικό. Ένα κομμάτι χαρτιού σε ένα χρηματοκιβώτιο είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε. 

  Αλλά είναι περίεργο. Εάν αγοράζετε bitcoin futures, είναι πιθανώς επειδή πιστεύετε ότι το bitcoin θα ενισχυθεί. Αν νομίζετε ότι το bitcoin θα ενισχυθεί, είναι επειδή πιθανότατα πιστεύετε ότι θα υιοθετηθεί ευρύτερα ως νόμισμα και  ως asset αξίας και ως μία εναλλακτική λύση στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά αν πραγματικά το πιστεύατε αυτό, θα αγοράζετε μόνο bitcoins. Αγοράζετε τα futures, επειδή, κατά βάθος, προτιμάτε το υπάρχον σύστημα. "Η ανάγκη για ένα bitcoin ETF," έγραψα κάποτε, και ισχύει εξίσου για τα futures του bitcoin "είναι ένα επιχείρημα κατά της αγοράς του." 

  Παρεμπιπτόντως, η CME Group, όπως και κάθε άλλος κεντρικός χρηματοπιστωτικός διαμεσολαβητής, θα ανακοινώσει πανηγυρικά ότι πειραματίζεται στο να θέσει το σύστημα διακανονισμού της στο "blockchain". (Έχει ήδη ένα blockchain project για τις συναλλαγές του χρυσού.) Η αντικατάσταση των γραφείων ανταλλαγής με blockchains μπορεί να είναι απολύτως λογική σε πολλές περιπτώσεις, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και μειώνοντας τα ζητήματα συμβιβασμού. Αλλά φυσικά αυτά τα blockchains δεν είναι όπως αυτά του bitcoin. Είναι ιδιωτικά blockchains που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εγκεκριμένες τράπεζες και ιδρύματα, που έχουν εμπιστοσύνη στους κεντρικούς διαχειριστές. Ανυπομονώ για την ημέρα που το bitcoin future ​της CME θα διαπραγματεύεται σε ένα blockchain, αλλά όχι στο bitcoin blockchain.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:02 13/12

  Ο Google Chrome θα σας ειδοποιεί όταν οι κωδικοί σας έχουν υποκλαπεί

  Η Google είχε ήδη κυκλοφορήσει μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που επιτελούσε ακριβώς τη συγκεκριμένη λειτουργία νωρίτερα εντός του 2019, αλλά την ενεργοποιεί τώρα ως αυτόματη προεπιλογή...

  08:01 13/12

  Οι νεοεισερχόμενες στη λίστα του 2019 με τις "Πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου"

  Οι 23 νέες παρουσίες στην κατάταξη με τις "100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου".

  16:01 12/12

  Forbes: Οι 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη - Στη 1η θέση για ένατη χρονιά η Μέρκελ

  Κριστίν Λαγκάρντ, Νάνσι Πελόζι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα. Στη λίστα και η 16χρονη ακτιβίστρια υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ (100η).

  08:02 12/12

  Πόσο πλούσια είναι τελικά τα παιδιά του Τραμπ;

  Αναρωτιέστε πόσο πλούσια είναι τα παιδιά του Τραμπ; Σε αντίθεση με τον αλαζόνα πατέρα τους, δεν είναι τόσο πρόθυμα να το αποκαλύψουν. Τα έσοδά τους δεν είναι γνωστά, ενώ η περιουσία τους είναι...

  10:02 11/12

  Ο Τραμπ έχει διοχετεύσει $1,7 εκατ. από δωρεές υποστηρικτών του σε εταιρείες του

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ στο πλαίσιο της καμπάνιας για την επανεκλογή του δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα που ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο.

  18:07 10/12

  Η IPO της εταιρείας real estate JY Grandmark "εκτόξευσε" την περιουσία της οικογένειας Clan

  Η εισαγωγή της JY Grandmark στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εκτίναξε πάνω από το 1 δισ. δολάρια την περιουσία της οικογένειας Clan, από τις πλουσιότερες της Κίνας στον τομέα του real estate.

  08:32 10/12

  Amazon: Η "προσωπική αντιπάθεια" του Τραμπ για τον Bezos η αιτία απώλειας της σύμβασης του Πενταγώνου

  Η Amazon σε αγωγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Μπέζος και την Amazon, "παρενέβη ευθέως" στη διαδικασία επιλογής,...

  17:59 09/12

  T-Mobile-Sprint: Ξεκινά η δικαστική μάχη για την υπεράσπιση συγχώνευσης αξίας 26 δισ. δολ.

  Οι γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αγωγές για να εμποδίσουν τη συγχώνευση αξίας 26 δισ. δολ. των T-Mobile και Sprint, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τον ανταγωνισμό.

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,5 δισ. $

  -153,1 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  107,6 δισ. $

  +1.570,9 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  107,6 δισ. $

  +111,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  89,0 δισ. $

  -47,0 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  75,4 δισ. $

  +1.417,6 εκ. $