Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Νοε-2017 16:02

  Επτά τρόποι να εξαλείψετε τα στερεότυπα για την τρίτη ηλικία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επτά τρόποι να εξαλείψετε τα στερεότυπα για την τρίτη ηλικία

  Του George H. Schofield, από το Next Avenue

  ​Όταν το Next Avenue παρουσίασε τη λίστα 2017 Influencers in Aging, μια ομάδα στην οποία δηλώνω περήφανα ότι ανήκω, η ιστοσελίδα μάς ρώτησε: Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα ζήτημα που αφορά την τρίτη ηλικία στις ΗΠΑ, ποιο θα ήταν αυτό;

  Η απάντησή μου ήταν: η εξάλειψη των στερεοτύπων. Είμαστε όλοι πρωτοπόροι, που προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε σε ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει. Η μακροζωία είναι ένα ατομικό και συλλογικό δώρο. Το υψηλό επίπεδο στην ποιότητα ζωής εδράζεται σε αυτό που ενεργά κάνουμε ή σε αυτό που έχουμε δημιουργήσει ή μπορούμε να δημιουργήσουμε. Ο καταλύτης δεν είναι η ηλικία. Είναι η ενεργή πρόθεσή μας.

  Θέλω λοιπόν να επεκταθώ με αφορμή αυτήν τη σκέψη:

  -Ο Demond, 66 ετών, κοίταξε τη μητέρα του και είπε: "Γιατί δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι ανάλογα με την ηλικία σου;". Η μητέρα του, Polly, 88 ετών, ξεκίνησε μαθήματα χούλα χουπ.

  -Ο νεαρός υπάλληλος στην υποδοχή είπε στη Sue, 72 ετών: "Παρακαλώ, καθίστε. Η ορθοστασία είναι δύσκολη".

  -Ο δερματολόγος, 43 ετών, κοίταξε τον ασθενή του, 66 ετών, και του είπε: "Διστάζω να σου γράψω αυτά τα φάρμακα γιατί έχω παρατηρήσει πως οι άνθρωποι άνω των 65 δυσκολεύονται να τηρήσουν τις δόσεις φαρμάκου που πρέπει να πάρουν καθημερινά".

  Όλες αυτές οι στερεοτυπικές συμπεριφορές δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Συνέβησαν στην πραγματικότητα και τις γνωρίζω από πρώτο χέρι.

  Τα στερεότυπα που αφορούν την τρίτη ηλικία συγκαταλέγονται στην ίδια λίστα με τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την οικονομική ταξικότητα κ.ά. Για να καταφέρουμε όμως να εξαλείψουμε τα στερεότυπα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής στοιχεία:

  Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις μπορεί να φαίνονται ορθές για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σε συλλογικό επίπεδο είναι υπεραπλουστευτικές και αναληθείς. Ένα άτομο μπορεί να μη γερνάει καλά, σε αντίθεση με άλλους 100 ανθρώπους.

  Μπορούν να ξεκινήσουν οποτεδήποτε και να στοχεύσουν οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως συνθηκών. Δυστυχώς, και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι μπορούν να υιοθετούν τέτοιες αντιλήψεις μεταξύ τους, όπως και απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

  Τα στερεότυπα μπορεί να εδράζονται στην αντίληψη που έχουμε όταν ανήκουμε σε μια ομάδα. Όταν εγώ και εσείς ανήκουμε στην ίδια ομάδα, ο ένας ενισχύει την ασφάλεια του άλλου. Οπότε δεν αισθανόμαστε μόνοι ή λάθος, ίσως σκεφτείτε. Και μόνο οι άλλοι, οι διαφορετικοί από εμάς, δεν θα γίνουν αποδεκτοί στη δική μας ομάδα.

  Τελικά, είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσουμε κάποιο στερεότυπο, χωρίς να καταστρέψουμε την "ταπετσαρία" στην οποία το πλέξαμε στη ζωή μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στερεότυπα αντικατοπτρίζουν έναν τρόπο σκέψης ή ομιλίας, καθώς και συνήθειες.

  Τα στερεότυπα δεν είναι απαραίτητα για να πετύχουμε μια μεγάλη σε διάρκεια και καλή ζωή. Είναι απαραίτητα για μια ζωή που βασίζεται σε υπεροπτική υπεροχή, δυσαρέσκεια και στην αντίληψη ότι πάντα έχουμε δίκιο, ενώ οι άλλοι είναι λάθος.

  Για να εξαλείψουμε τα στερεότυπα λοιπόν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να είμαστε διαθέσιμοι να ξηλώσουμε τις ταπετσαρίες των (λανθασμένων) αντιλήψεων που έχουμε υιοθετήσει.

  Ορίστε επτά τρόποι αντιμετώπισης των στερεοτύπων:

  -Μην αγοράζετε προϊόντα και υπηρεσίες που προωθούν και διαδίδουν τα στερεότυπα.

  -Μην ασχολείστε με ανθρώπους που έχουν αποδεχθεί στερεοτυπικές αντιλήψεις στον τρόπο ζωής τους.

  -Μην παρακολουθείτε μέσα επικοινωνίας που διαδίδουν τέτοιου είδους αντιλήψεις.

  -Ακούστε προσεκτικά όσα λέτε και υποστηρίζετε. Κρατήστε ημερολόγιο αυτογνωσίας.

  -Ζητήστε από τους άλλους να σας συμβουλεύουν για τις ιδέες και τις αντιλήψεις που εκφράζετε.

  -Προσέξτε τις ομάδες στις οποίες ανήκετε. Διακρίνονται για την ανθρωπιά τους ή όχι;

  -Κάντε παρέα με ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο των στερεοτύπων.

  Δεν θα είναι εύκολη δουλειά, αλλά μπορεί να γίνει. Χρειάζεται κάτι που το ονομάζω "ενεργή πρόθεση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  145,1 δισ. $

  +1.552,6 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  98,7 δισ. $

  -163,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  85,9 δισ. $

  +853,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,5 δισ. $

  -570,3 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  68,0 δισ. $

  +817,1 εκ. $