Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Νοε-2017 15:33

  Forbes: Ο βασιλιάς πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας εγκαταλείπει το πετρέλαιο – το επενδυτικό δίδαγμα της Νορβηγίας

  Forbes: Ο βασιλιάς πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας εγκαταλείπει το πετρέλαιο – το επενδυτικό δίδαγμα της Νορβηγίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ενδεχόμενο να σταματήσει τις αγορές μετοχών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ακόμη και να αποεπενδύσει πλήρως από αυτές τα επόμενα χρόνια, εξετάζει το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας. Τα χρήματα που χρησιμοποιεί η Νορβηγία για να επενδύσεις σε αυτό το κρατικό fund – με συνολικά κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων – προέρχονται κατά βάση από την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας. Και ενώ η επικείμενη κίνηση απομάκρυνσης της χώρας από το πετρέλαιο και το αέριο μοιάζει σχεδόν ειρωνική ή ότι ενδεχομένως υποκινείται από ανησυχία για το περιβάλλον ή την πολιτική, δεν είναι τίποτε άλλο παρά έξυπνο επιχειρείν. 

  Κανένας, ακόμα και ένα τεράστιο fund των 1 τρις. Δολαρίων δεν μπορεί να επενδύει αποκλειστικά σε έναν τομέα. 

  Η εν λόγω κίνηση θυμίζει πολύ μια αντίστοιχη ανακοίνωση που έκανε την άνοιξη του 2016 το Οικογενειακό Fund των Rockefeller. Το ταμείο αυτό ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960 από τους απογόνους του ισχυρότερου αμερικανικού βαρόνου πετρελαίου, John D. Rockefeller. Ο Rockefeller ήταν ο ιδρυτής της Standard Oil, που διασπάστηκε αργότερα σε πολλές μικρότερες εταιρείες πετρελαίου. Σήμερα, ο μεγαλύτερος "απόγονος" αυτού του κολοσσού είναι η ExxonMobil, η οποία ήταν η πρώτη που μπήκε στο στόχαστρο των Rockefeller πέρυσι. Συγκεκριμένα, το fund προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση αποεπενδύοντας από κάθε είδους δραστηριότητα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, περιλαμβανομένης και της πώλησης των συμμετοχών του στην Exxon Mobil. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του σημείωνε "Θα ήταν παράλειψή μας αν αποτυγχάναμε να εστιάσουμε σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ηθικά κατακριτέα συμπεριφορά εκ μέρους της ExxonMobil".
  Η οικογενειακή των Rockefeller έκανε μια δήλωση. Η Νορβηγία εξετάζει απλώς μια συνετή οικονομική κίνηση - την οποία όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθήσουν.

  Δεδομένου ότι η νέα χρηματοδότηση για τον κρατικό πλούτο της Νορβηγίας προέρχεται ήδη από κέρδη πετρελαίου και φυσικού αερίου, το ταμείο συνδέεται πολύ με τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και την υγεία των αγορών ενέργειας. Η ίδια η Νορβηγία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στην πετρελαϊκή εταιρεία Statoil. Ως εκ τούτου, η Νορβηγία αντιμετωπίζει υπερβολικό κίνδυνο με τις περαιτέρω επενδύσεις της σε Exxon και ChevronCVX -0,69% (και οι δύο αμερικανικές), η BP (Βρετανική) και η Royal Dutch Shell (Βρετανική και Ολλανδική).

  Η οικογένεια των Rockefeller έστειλε τότε ένα ηχηρό μήνυμα. Η Νορβηγία εξετάζει απλώς μια συνετή οικονομική κίνηση - την οποία όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθήσουν.

  Από την στιγμή που η νέα χρηματοδότηση του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού fund προέρχεται ήδη από κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το fund συνδέεται πολύ στενά με τις διακυμάνσεις των τιμών των commodities και τις επιδόσεις της αγοράς ενέργειας. Η ίδια η Νορβηγία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στην πετρελαϊκή εταιρεία Statoil. Ως εκ τούτου, η Νορβηγία αντιμετωπίζει υπερβολικό κίνδυνο με τις περαιτέρω επενδύσεις της στις Exxon και Chevron (και οι δύο αμερικανικές),  BP (βρετανική) και Royal Dutch Shell (Βρετανική και Ολλανδική).

  Αυτό είναι παρόμοιο με την απόφαση ενός ιδιώτη επενδυτή που βγάζει κάποια κέρδη από μια εταιρεία παρασκευής ενός gadget να επενδύσει τα κέρδη αυτά σε άλλη εταιρεία που κατασκευάζει το ίδιο ακριβώς gadget. Τι γίνεται όμως αν το gadget αυτό χάσει την αξία του; 

  Η Νορβηγία παραδίδει στον κόσμο ένα μεγάλο μάθημα: διαφοροποίηση 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $