Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Νοε-2017 15:11

  "Τρέχει" το ρολόι του Brexit. Διορία δύο εβδομάδων της ΕΕ στη Βρετανία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

  "Τρέχει" το ρολόι του Brexit. Διορία δύο εβδομάδων της ΕΕ στη Βρετανία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Schrieberg

  ​Έχουν περάσει 514 ημέρες από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν άφησαν αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα των Τόρηδων, ενώ οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για τους όρους της αποχώρησης δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, αφήνοντας μπερδεμένες και τις δύο πλευρές.

  Την Παρασκευή, η ΕΕ έθεσε τις δικές της προθεσμίες. Ο Michel Barnier, που εκπροσωπεί την Ένωση στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε τη σύγχυσή του για την πορεία των συζητήσεων μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, David Davis. Ο Barnier, λοιπόν, έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στη βρετανική κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε πρόσφατα, πως η Βρετανία θα εκπληρώσει και θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το Brexit.

  "Αυτό είναι απολύτως ζωτικό αν θέλουμε να πετύχουμε ικανοποιητική πρόοδο τον Δεκέμβριο", δήλωσε ο Barnier, ζητώντας από τη May μια "πρακτική εφαρμογή" των δεσμεύσεών της, αλλά και "ειλικρινή και αληθινή πρόοδο".

  "Αν δεν συμβεί αυτό", προειδοποίησε, "θα αποτελέσει τροχοπέδη στις μεταξύ μας συνομιλίες και θα δυσχεράνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο μέλλον".

  Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφερόταν στην επιμονή της ΕΕ πως ένα "μαλακό Brexit" θα βρίσκεται σε αναμονή έως ότου επιλυθούν πρώτα τρία σημαντικά ζητήματα. Και αυτά είναι η τύχη των περίπου 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία (αλλά και των 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ), η δέσμευση της Βρετανίας να πληρώσει το "κόστος του διαζυγίου" από την ΕΕ, ύψους τουλάχιστον 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μια συμφωνία για το πώς θα καθορίζονται τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της (υπόλοιπης) Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ.

  Ωστόσο, σε όλες τις συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνιο η Βρετανία έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεσμευτεί σε οτιδήποτε χωρίς να υπάρχουν πρώτα εγγυήσεις που θα αφορούν τις μελλοντικές, μετά το Brexit, σχέσεις της με την Ένωση.

  Με άλλα λόγια, αδιέξοδο, αν και κανείς επισήμως δεν περιγράφει έτσι την κατάσταση.

  Και αυτή είναι μια κατάσταση που δύσκολα θα μπορεί να αντέξει οικονομικά η Βρετανία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος από τη στιγμή που θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, δεν θα μπορούν να συμβούν πολλά πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018, ενώ δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος διαπραγματεύσεων.

  Στην επόμενη συνάντηση του  Ευρωσυμβουλίου στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτά τα τρία σημαντικά ζητήματα.

  Κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα είναι το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit αν δεν υπάρξει έως τον Μάρτιο του 2019 κάποια συμφωνία. Σημαντικοί παίκτες σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε σχεδιάζουν να φύγουν από τη Βρετανία, ή με κάποιο τρόπο να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητες τους εντός και εκτός Βρετανίας προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των δραστηριοτήτων τους.

  Ο Βρετανός υπουργός του Brexit, ο D. Davis, μπορεί να έχει ζητήσει επανειλημμένως "οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν μαζί να βρουν λύσεις", ωστόσο η κυβέρνηση στην οποία ανήκει ακόμη δεν έχει προτείνει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης και κατανοητής στρατηγικής για ένα πετυχημένο τέλος.

  Εν τω μεταξύ, η May έχασε άλλη μια μάχη στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει 58 ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες που αφορούν τις επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ σε διάφορα επίπεδα της οικονομίας. Όπως εκτιμάται, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κρατήσει μυστικές αυτές τις έρευνες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις διαπραγματεύσεις.

  Οι εν λόγω μυστικές έρευνες αποτελούν μια μεγάλη ντροπή για την κυβέρνηση των Τόρηδων, καθώς, όπως πιστεύουν διάφοροι αναλυτές, με τη δημοσιοποίησή τους θα πληγεί η στάση και η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτά αξίζει να προσθέσουμε και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ένα νέο δημοψήφισμα είναι πιθανό να φέρει ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το 52%-48% του 2016 που άνοιξε την πόρτα στο Brexit.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,2 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,4 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  70,6 δισ. $