Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Νοε-2017 11:00

  Οι Φιλιππίνες στο επίκεντρο του γεωπολιτικού παιχνιδιού της Νότιας Σινικής Θάλασσας

  Οι Φιλιππίνες στο επίκεντρο του γεωπολιτικού παιχνιδιού της Νότιας Σινικής Θάλασσας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos Mourdoukoutas

  ​Οι Φιλιππίνες αποτελούν το επίκεντρο του παιχνιδιού για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενός τεράστιου θαλάσσιου δρόμου που κρύβει πολύ πλούτο. Και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Rodrigo Duterte, παίζει αυτό το παιχνίδι πολύ καλά, με τους άλλους παίκτες, δηλαδή την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, να αναρωτιούνται με ποιανού το μέρος είναι.

  Εν τω μεταξύ, ο καθένας από τους τρεις παίκτες τρέχει να προσφέρει στον Duterte όσα καλά χρειάζεται.

  Οι ΗΠΑ με στρατιωτική υποστήριξη, η Ιαπωνία με επενδύσεις και η Κίνα τόσο με επενδύσεις όσο και με διπλωματική υποστήριξη εκεί που ο Duterte τα έχει περισσότερο ανάγκη, δηλαδή στον ΟΗΕ.

  Ενώ ο Duterte είναι πολύ δραστήριος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, έχει αφήσει στην κεντρική τράπεζα της χώρας τον καθορισμό της εγχώριας οικονομικής πολιτικής. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει εξασφαλίσει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για τις Φιλιππίνες, χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ.

  Ο τομέας που έχει βγει κερδισμένος περισσότερο από την προσωπική ενασχόληση του Duterte με τα εξωτερικά και την "αποστασιοποίησή" του από τα εσωτερικά, είναι η οικονομία των Φιλιππίνων. Σημειωτέον πως για το 2017 η φιλιππινέζικη οικονομία αποτελεί τη 10η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία διεθνώς.

  Όπως σημειώνεται στην τελευταία έκδοση του Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας, για το 2017 η οικονομία των Φιλιππίνων αναμένεται να αναπτυχθεί μεταξύ 6,5 και 7,5%, που αποτελεί το διπλάσιο από τον μέσο όρο ανάπτυξης της χώρας, ύψους 3,68%.

  Και αυτά είναι καλά νέα για τη θέση της φιλιππινέζικης οικονομίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες έχουν υποβαθμίσει τις οικονομίες των άλλων αγορών της περιοχής.

  Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναφορές του Δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας και Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, οι Φιλιππίνες γίνονται πιο διεφθαρμένες και λιγότερο ανταγωνιστικές, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα παραμείνει σταθερή στα επόμενα χρόνια.

  Μετά, υπάρχει και η πιθανότητα να συμβεί ένα "ατύχημα" στην περιοχή, εξέλιξη που προσπαθεί να αποφύγει ο Duterte.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,8 δισ. $

  -292,5 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,3 δισ. $

  -164,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  100,1 δισ. $

  -434,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,7 δισ. $

  -404,7 εκ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  69,7 δισ. $

  -493,7 εκ. $