Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 15:36

  Το μέλλον των Υπερήχων: Μία συσκευή 300 gr που θα συνδέεται στο iPhone

  Το μέλλον των Υπερήχων: Μία συσκευή 300 gr που θα συνδέεται στο iPhone
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Herper 

  Ο επιχειρηματίας που από την πλευρά του βοήθησε και εκείνος στην εκδήλωση της "επανάστασης" στον προσδιορισμό αλληλουχίας του DNA, στρέφει τώρα την προσοχή του σε μια νέα εξέλιξη: Στον επαναπροσδιορισμό του υπερηχογραφήματος - που συνιστά έναν πάγιο τρόπο ο οποίος και επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν σε φωτογραφία όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. 

  Το υπερηχογράφημα γίνεται με ένα αρκετά μεγάλο μηχάνημα, του οποίου η μεταφορά δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολη. Ωστόσο, το iQ, ένα νέα μηχάνημα που προωθεί μια start-up ονόματι "Butterfly Network", ζυγίζει 300 γραμμάρια, είναι μια φορητή συσκευή που συνδέεται εύκολα με ένα iPhone και φαίνεται να παρέχει καθαρές εικόνες. Τρεις εξωτερικοί γιατροί που χρησιμοποίησαν τη συσκευή δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Εκτός των άλλων, η συσκευή είναι εύχρηστη. Μάλιστα, το χρησιμοποίησα και εγώ ο ίδιος για να δω την καρωτιδική αρτηρία μου. Σήμερα, η Butterfly ανακοινώνει ότι προωθεί το μηχάνημα με 13 διαφορετικές εγκρίσεις από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. 

  Αξιοσημείωτη είναι και η τιμή του iQ. Άλλες φορητές συσκευές για υπερηχογραφήματα μπορεί να κοστίζουν 8.000 δολάρια, ενώ για ένα ολοκληρωμένο μηχάνημα, ένα νοσοκομείο θα μπορούσε να δαπανήσει τουλάχιστον 20.000 δολάρια και έως και 100.000 δολάρια για την πιο εξελιγμένη μονάδα στην αγορά. Την ίδια ώρα, το iQ της Butterfly Network θα κοστίζει λιγότερα από 2.000 δολάρια, τιμή που δίδει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να παρέχουν τη συσκευή σε περισσότερους γιατρούς.

  "Τον 20ό αιώνα, μπορούσε να έχεις μόνο ένα μηχάνημα, έναν χειριστή και ο ασθενής έπρεπε να έρθει στο μηχάνημα", σχολιάζει ο David Bahner, ένας παθολόγος για επείγοντα περιστατικά, ο οποίος δοκίμασε το iQ. "Στον 21ο αιώνα, έχεις ένα μηχάνημα, πολλούς χειριστές και το μηχάνημα πάει στον ασθενή. Και τώρα αυτό μπορεί να πάει ακόμη πιο μακριά. Μία συσκευή για έναν άνθρωπο και μπορείς να την πας όπου θες. Είναι πολύ συναρπαστικό". 

  Ο 54χρονος Jonathan Rothberg, με πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της βιοτεχνολογίας, συνέλαβε την ιδέα της νέας αυτής συσκευής. "Γεννιέται μια βιομηχανία", σημειώνει ο ίδιος.

  Ο Rothberg ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, την Curagen, το 1991 και κάποια στιγμή προέβη σε deal 1,5 δισ. δολ. με την Bayer. Ενώ ήταν ακόμη στην Curagen, ξεκίνησε την 454 Life Sciences, την πρώτη εταιρεία που ασχολήθηκε με την "επόμενη γενιά" στον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA, η οποία εξαγοράστηκε από την Roche, για 140 εκατ. δολ., το 2007. Το 2010, ο Rothberg ξεκίνησε μια άλλη εταιρεία για την αλληλουχία του DNA, η οποία τελικά πωλήθηκε στην Life Technologies, έναντι 725 εκατ. δολ. και πλέον ανήκει στην Thermo Fisher.

  Έμπνευσή του για την ενασχόλησή του με την αλληλουχία του DNA ήταν ο γιος του Noah (που σήμερα είναι 18 ετών), όταν κάποια στιγμή είχε αρρωστήσει. Αλλά και η έμπνευση για το iQ ήλθε από την κόρη του που πάσχει από οζώδη σκλήρυνση. 

  Ο Rothberg ξεκίνησε την Butterfly, έχοντας δει μια ομιλία από έναν φυσικό του MIT, τον Max Tegmark. Αποφάσισαν να ξεκινήσουν από κοινού μια εταιρεία, αλλά ο Rothberg ζήτησε και έναν από τους πιο έξυπνους φοιτητές του Max Tegmark: Τον Nevada Sanchez που είναι συνιδρυτής της εταιρείας και το 2015 περιλήφθηκε στη λίστα "30 κάτω των 30" του Forbes. 

  Για τη συσκευή iQ, ο Rothberg χρησιμοποίησε τσιπ σιλικόνης και λόγω αυτού είναι και πιο οικονομική. 

  Το γεγονός ότι μόλις μία συσκευή μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις υπόλοιπες θα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά της όταν βγει στην αγορά. 

  "Η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ εντυπωσιακή από ό,τι βλέπουμε και είναι συναρπαστικό όταν το βλέπεις αυτό σε μια φορητή συσκευή", παρατηρεί, εν τω μεταξύ, ο Kevin Piro από το OHSU.

  Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη που "συνοδεύει" τη συσκευή θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου, να δώσει τη δυνατότητα στους λιγότερο εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας να λαμβάνουν και να διαβάζουν τις εικόνες.  

  Η Butterfly σχεδιάζει να φέρει το iQ στην αγορά το 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,7 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  93,0 δισ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  79,0 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $