Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Οκτ-2017 13:03

  Οι... μονόκεροι της Κίνας "καλπάζουν" προς αυτούς των ΗΠΑ

  Οι... μονόκεροι της Κίνας "καλπάζουν" προς αυτούς των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Panos Mourdoukoutas

  Η Κίνα ήδη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις ΗΠΑ - όσον αφορά στις εταιρείες-μονόκερους (unicorns), δηλαδή ... τις startups υψηλής τεχνολογίας αξίας πάνω από 1 δισ. δολ.

  Αυτό ισχύει σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η οποία διαπιστώνει ότι η Κίνα, μαζί με τις ΗΠΑ, κυριάρχησαν στην παγκόσμια λίστα. 

  Οι δέκα μεγαλύτερες unicorn εταιρείες του κόσμου

  Start-up Κατάταξη Χώρα Αξία σε δισ. δολ.
  Uber 1 ΗΠΑ $68
  Didi Chuxing 2 Κίνα $50
  Xiaomi 3 Κίνα $46
  Arbnb 4 ΗΠΑ $29.3
  SpaceX 5 ΗΠΑ $21.2
  PalantirTechnologies 6 ΗΠΑ $20
  WeWork 7 ΗΠΑ $20
  Lu.Com 8 Κίνα $18.5
  China Internet Plus Holdings 9 Κίνα $18
  Pintirest 10 ΗΠΑ $12.3

  Οι περισσότερες unicorn εταιρείες της Κίνας δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτύου ή των smartphones. Όπως για παράδειγμα η China Internet Plus Holdings, η οποία αποτελεί μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και η Xiaomi, η οποία είναι εταιρεία κατασκευαστής smartphone.

  Αυτό είναι πολύ λογικό, καθώς η αγορά της Κίνας που σχετίζεται με το Διαδίκτυο και οι εταιρείες-μονόκεροι, έχουν προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια από τους venture capitalists. Η China Internet Plus, για παράδειγμα, έχει προσελκύσει κεφάλαια από την DST Global, την Trustbridge Partners και την Capital Today και η Xiaomi από τη QiMing Venture Partners, την Qualcomm Ventures και την Digital Sky Technologies.

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το έχουν παρατηρήσει αυτό, εκτοξεύοντας τις μετοχές των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών και των ETFs από τον κλάδο του Διαδικτύου τους τελευταίους μήνες.

  Το ΚΕΕ KraneShares SCI China Internet ETF έχει ενισχυθεί κατά 66,38%, καθιστώντας το ως το ETF με τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η Alibaba κέρδισε 100,73%, η Sina Corporation 78,10% και η Tencent 83,47%.

  Ο πολλαπλασιασμός της καινοτομίας των startups επιβεβαιώνεται και από την ετήσια λίστα του MIT Technology Review, η οποία κατατάσσει την Tencent (8η θέση) και την Alibaba (41η θέση) για δεύτερη φορά στη λίστα. Η Tencent κατέλαβε τη 15η θέση το 2015, ενώ η Alibaba κατέλαβε την 4η θέση.

  Τόσο η Tencent όσο και η Alibaba έχουν ανακαλύψει καινοτόμες τεχνολογίες και έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά επιχειρηματικά μοντέλα για να τις αξιοποιήσουν.

  Εν τω μεταξύ, η τεχνολογική άνοδος της Κίνας έχει ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως αποδεικνύεται από τη φετινή Έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα, που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η οποία κατατάσσει την Κίνα στην 27η θέση από τις 137 χώρες συνολικά.

  Η τεχνολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά την Κίνα να ξεπεράσει την παγίδα της μετριότητας και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

  Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται προσωπικές

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  112,2 δισ. $

  -849,2 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,2 δισ. $

  -512,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  94,8 δισ. $

  -307,7 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  78,2 δισ. $

  -1.016,3 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  68,3 δισ. $

  -858,2 εκ. $