Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Οκτ-2017 17:16

  Η ινδική χρηματαγορά κερδίζει την κινεζική

  Η ινδική χρηματαγορά κερδίζει την κινεζική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Panos  Mourdoukoutas

  Οι επιδόσεις των ινδικών μετοχών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτές των κινεζικών στα χρόνια που διανύουμε. Την τελευταία πενταετία,  ο δείκτης iShares S&P India 50 γνώρισε άνοδο κατά 45,87%, κερδίζοντας  τον αντίστοιχο κινεζικό ETF δείκτη με τον οποίο μπορεί να συγκριθεί. Οι αποδόσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες.   

  Αυτό μπορεί για κάποιους να μην αποτελεί έκπληξη. Η Κίνα φυσικά είναι η μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία και κερδίζει την Ινδία σε πολλούς οικονομικούς τομείς, όπως στην κατάταξη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Forum, όπου η Κίνα βρίσκεται στην 27η θέση, ενώ η Ινδία στην 40η.   

  Αναμφίβολα η Κίνα κάνει σωστά πολλά πράγματα. Και για αυτό τον λόγο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την Ινδία.

  Όμως η Ινδία κερδίζει την Κίνα σε έναν τομέα που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο για τις επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές: στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Σε αυτή την κατηγορία η Ινδία βρίσκεται στην 42η θέση, ενώ η Κίνα κατατάσσεται 48η.

  Και αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Ινδία έχει καλύτερη επίδοση από την Κίνα στον συγκεκριμένο τομέα.

  Η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί τον όγδοο πυλώνα στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας και περιλαμβάνει διάφορες υποκατηγορίες οι οποίες περιγράφουν την ευρωστία του οικονομικού τομέα μιας χώρας. Συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγχώρια πίστωση στον ιδιωτικό τομέα, την έκδοση εταιρικών ομολόγων, την κατάσταση του τραπεζικού τομέα, την κεφαλαιακή αξία των εισηγμένων εταιρειών, τα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών και άλλα συναφή.    

  Η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι μια αναιμική οικονομική ανάπτυξη εξυπηρετεί την ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση, η οποία πυροδοτεί οικονομικές "φούσκες" και οικονομικές κρίσεις.  

  Αυτό απ’ ότι φαίνεται είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η Κίνα. Σε έκθεση της Bank for International Settlements (BIS),  γίνεται λόγος για ταχύτατη αύξηση των πιστώσεων στην Κίνα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Αυτή τη στιγμή η αναλογία πιστώσεων προς ΑΕΠ βρίσκεται στο 30,1 δηλαδή είναι τριπλάσια από το όριο 10 που αν ξεπεραστεί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη οικονομική κρίση. Τόσο η Moody’s και η S&P Global έχουν εκφράσει ανάλογες ανησυχίες και για αυτό μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας στις αξιολογήσεις τους.

  Άλλος λόγος είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς- είναι ο τομέας που θα ξεκινήσει μια οικονομική κρίση και ο λόγος που θα τελειώσει το ράλι των μετοχών και θα ξεκινήσει η πτώση της αγοράς.   

  Στην πραγματικότητα, στην Κίνα  ήταν οι πολλές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά, που έληξαν τα πρόσφατα ράλι των κινεζικών μετοχών. Και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όταν σκάσουν οι "φούσκες" στην αγορά της χώρας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  112,4 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  103,3 δισ. $

  +0,3 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  95,6 δισ. $

  -476,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  79,5 δισ. $

  Amancio Ortega

  Amancio Ortega

  68,0 δισ. $

  +257,5 εκ. $