Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Οκτ-2017 15:26

  Τι πρεσβεύουν οι "Σκέψεις του 'Xi Jinping"

  Τι πρεσβεύουν οι "Σκέψεις του 'Xi Jinping"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Salvatore Babones

  Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Xi Jinping αποτελεί τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας από την εποχή του Deng Xiaoping και πιθανώς και από την περίοδο του Mao Zedong. Τόσο ο Deng, όσο και ο Mao άφησαν το στίγμα τους στο Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας, ενώ φημολογείται ότι ο Xi θα είναι ο πρώτος διάδοχος τους που θα πράξει κάτι ανάλογο. Η "μαζική γραμμή" του Mao και το "αναζητούμε την αλήθεια μέσω των δεδομένων" του Deng, αποτέλεσαν επίσημες αρχές του δόγματος του Κομμουνιστικού κόμματος. Η θέση του Xi για "σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή", πιθανώς σύντομα να λάβει την ίδια θέση στην επίσημη κομματική γραμμή.

   ‘Όμως από τι αποτελείται πραγματικά η "σκέψη του Xi Jinping"; Για να απαντηθεί το ερώτημα, θα βοηθούσε αν συγκρίναμε τις ηγετικές αρχές του, με αυτές τεσσάρων "κορυφαίων ηγετών" του κινεζικού Κομμουνιστικού κόμματος τους οποίους διαδέχθηκε.

  Xi έναντι Mao

  Πολύ συχνά ο Xi Jinping συγκρίνεται με τον Mao Zedong, τον ηγέτη της κινεζικής επανάστασης, τον κόκκινο αυτοκράτορα και κομμουνιστή θεολόγο. Οι αρχές του Mao είχαν συγκεντρωθεί στο Μικρό Κόκκινο Βιβλίο, που κάποτε αποτελούσε ανάγνωσμα αριστερών φοιτητών και ανταρτών της Λατινικής Αμερικής. Οι σκέψεις του Mao ήταν μια χαρά, αν κάποιος σχεδίαζε μια επανάσταση για να ανατρέψει την κυβέρνηση του. Σε αντίθεση με τον Lenin και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μαρξιστές, ο Mao είχε διδαχθεί ότι οι επαναστάσεις πρέπει να ξεκινούν από την βάση της κοινωνίας. Και αντίθετα από τους άλλους επαναστάτες, αυτός προσπαθούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση, ακόμα και όταν αυτός ήταν στην κυβέρνηση. Όπως για παράδειγμα με την διαβόητη Πολιτιστική Επανάσταση που ταρακούνησε την κινεζική κοινωνία από το 1966 ως το 1976.

  Ο Xi δεν είναι επαναστάτης και σίγουρα δεν είναι Mao. Το "κινεζικό όνειρο" του Xi, αφορά μια "σχετικώς ευημερούσα κοινωνία" και όχι κάποια κομμουνιστική ουτοπία. Ο Xi συχνά κάνει λόγο για "εθνική ανανέωση", αλλά αυτό αποτελεί πρόσχημα για να μην χρησιμοποιήσει έναν Δυτικό όρο για αυτό που εννοεί: και δεν είναι άλλος από την "αναγέννηση". Η κινεζική αναγέννηση του Xi αφορά το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, τους σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας και την βιομηχανικά πάρκα υψηλής τεχνολογίας.   

  Όμως για να συμβεί η κινεζική αναγέννηση θα πρέπει να αντιστραφεί το μακρόχρονο brain drain προς τις ΗΠΑ και άλλες αγγλόφωνες χώρες. Που βρίσκεται το πρόβλημα εδώ; Στο γεγονός ότι οι περισσότεροι κινέζοι επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό, δεν δείχνουν πρόθυμοι να γυρίσουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Κίνα.

  Το 2021 ο Xi θα προεδρεύσει στην τελετή των 100 ετών του Κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας. Αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να αποσύρει μια και καλή τις Σκέψεις του Mao. Αν βρει τον τρόπο, θα έχει την πιθανότητα να "θάψει" τον Mao. Και έχει περιμένει πολύ καιρό για αυτό.   

  Xi έναντι Deng

  Σύντομα μετά τον θάνατο του Mao, ο άσπονδος φίλος του Deng Xiaoping σταμάτησε την Πολιτιστική Επανάσταση και οδήγησε την Κίνα στην οδό των μεταρρυθμίσεων και της εξωστρέφειας. Διαβόητη έμεινε η φράση του ότι είναι εντάξει κάποιοι να γίνουν πλούσιοι πριν από άλλους. Ο Mao τον κατηγορούσε ότι "έστρωνε τον δρόμο του καπιταλισμού”- και πράγματι αυτό έπραξε μετά τον θάνατο του Mao.    

  Για να υλοποιήσει την οικονομική και μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ο Deng διακήρυξε ότι η Κίνα πρέπει "να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ" στις διεθνείς σχέσεις, ενώ τη ίδια ώρα θα ανέπτυσσε τις δυνάμεις της. Η άποψη του Xi για ανάπτυξη και η στρατηγική του δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές. Στην ομιλία του στο συνέδριο του κινεζικού Κομμουνιστικού κόμματος, ο Xi δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα έχει έναν στρατό "παγκόσμιας τάξης" ως το 2050, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η πολιτική του για επέκταση στη Νότια Σινική θάλασσα.   

  Ο Xi απομακρύνθηκε με πολύ δραστικό τρόπο από την γραμμή του Deng για την εξωτερική πολιτική, αλλά αυτό που μοιράζεται ως αξία μαζί του είναι μια σταθερά συντηρητική προτίμηση για την τάξη έναντι του χάους. Ο Deng με βιαιότητα κατέστειλε το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Tiananmen, για να διασώσει την εξουσία του Κομμουνιστικού κόμματος. Ο Xi με πολύ πιο διακριτικό τρόπο, έχει επιβληθεί στους πολιτικώς διαφωνούντες, χρησιμοποιώντας τα πολύ αποτελεσματικά εργαλεία της online παρακολούθησης και των επιλεκτικών φυλακίσεων.

  Και όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο Deng, "δεν παίζει ρόλο αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια".

  Xi έναντι Jiang

  Ο Jiang Zemin που διαδέχθηκε τον Deng Xiaoing, έμεινε στην μνήμη μας περισσότερο για το γεγονός ότι τα πάντα κάτω από την ηγεσία του έγιναν με "κινεζικά χαρακτηριστικά". Η φράση "σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά", να αποδίδεται ότι εφευρέθηκε από τον Deng για να δικαιολογήσει την στροφή της οικονομίας της χώρας προς τις αγορές, όμως επί Jiang έλαβε διαστάσεις ανέκδοτου. Ο Jiang Zemin κωδικοποίησε αυτά τα κινεζικά χαρακτηριστικά, υπό την μορφή της "Τριπλής Εκπροσώπησης": Μια ιδέα που ήθελε το Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας, να αντιπροσωπεύει όχι μόνο τον φτωχό λαό, αλλά και τους Κινέζους επιχειρηματίες και την πολιτιστική ελίτ.  

  Υπό την ηγεσία του Xi το δόγμα τείνει να μεταβληθεί σε "Διπλή Εκπροσώπηση" και αν τελικά επικρατήσουν οι νεόπλουτοι πιθανώς σύντομα να υποβαθμιστεί σε "Μονή Εκπροσώπηση".   

  Xi έναντι Hu

  Η μέγιστη συνεισφορά του Hu Jintao στην πνευματική ζωή του Κομμουνιστικού κόμματος ήταν η επαναφορά της διδασκαλίας του Κονφούκιου, η οποία είχε τεθεί στο περιθώριο από την εποχή του Mao. Χάρη στον Hu άνοιξαν εκ νέου οι ναοί που είχαν κλείσει, άνοιξαν ινστιτούτα μελέτης της διδασκαλίας του τα οποία αποτέλεσαν πολιτιστικούς πρεσβευτές της Κίνας στο εξωτερικό.

  Το σήμα κατατεθέν σλόγκαν του Hu ήταν το "αρμονική κοινωνία"- το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εμπιστεύσου την κυβέρνηση, μην κάνεις παράπονα και όλοι μπορούν έτσι να ζουν σε αρμονία. Αργότερα ο Hu επέκτεινε την αρμονική κοινωνία σε αρμονικό κόσμο- κάτι που ερμηνεύεται ως εμπιστεύσου την Κίνα, μην κάνεις παράπονα και ο κόσμος μπορεί να ζήσει αρμονικά)  

  Με την πολιτική της Μιας Ζώνης Ενός Δρόμου και της κατασκευής τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική θάλασσα, ο Xi συνεχίζει την επεκτατική εξωτερική πολιτική του

   "Πρώτα το Κόμμα"

  Η σκέψη του Xi σε κάποιους θα μπορούσε να θυμίζει το "πρώτα η Αμερική, αλλά με κινεζικά χαρακτηριστικά". Σε κάθε περίπτωση και προς έκπληξη των περισσότερων, ο Xi και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τα πήγαν απροσδόκητα καλά, κατά την πρώτη συνάντηση τους τον περασμένο Απρίλιο, πιθανώς γιατί κατά βάθος μιλάνε την ίδια γλώσσα

  Εάν η πολιτική φιλοσοφία του Xi δεν είναι ακριβώς το "Πρώτα η Κίνα", είναι κάτι πολύ συναφές και παράλληλα κάτι πολύ κινεζικό: κάτι σαν "Πρώτα το Κόμμα". Και αν θέτει πρώτα τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού κόμματος, αυτό αποτελεί μια αξία την οποία μοιράζεται με όλους τους προκατόχους του.

  Όπως ο Deng και ο Xi είναι ένας πραγματιστής που θα μείνει στον καπιταλιστικό δρόμο, όσο αυτός θα οδηγεί σε κέρδη, περισσότερο από κάθε άλλη οδό. Όπως ο Jiang, δεν έχει κανένα πρόβλημα του να ηγείται ενός κόμματος το οποίο κυριαρχείται από την επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Όπως ο Hu τον οποίον διαδέχθηκε, είναι αρκούντως επιτήδειος για να χρησιμοποιήσει τον πατριωτισμό και την εθνική υπερηφάνεια ως εργαλεία για να κρατά τον μέσο κινέζο στην δική του πλευρά. Και όπως ο Mao, o δείχνει ότι είναι αρκούντως αδίστακτος για να πετύχει την υλοποίηση του δικού του "Κινέζικου Ονείρου".       

  Όσο συνεχίζει να θέτει πρώτα το Κόμμα, ο Xi απ’ ότι φαίνεται θα διατηρήσει την εξουσία, καθώς και την πίστη του Κόμματος στο πρόσωπο του. Και όσο το Κόμμα τον τοποθετεί πρώτο, δεν θα υπάρχουν λόγοι για παράπονα. Οι Σκέψεις του Xi Jinping πιθανώς να μην πουλήσουν τόσα αντίτυπα όσα οι αντίστοιχες του Mao, όμως θα είναι αυτός που το 2021 θα θέσει την πορεία για τα επόμενα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:54 08/07

  O Kanye West, ο Elon Musk και άλλοι 11 δισεκατομμυριούχοι ζήτησαν δάνειο από το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  Εντάχθηκαν στο κρατικό πρόγραμμα για την προστασία των ΜμΕ που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

  13:22 07/07

  Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την απαγόρευση του Tik Tok στις ΗΠΑ

  "Οι Αμερικανοί χρήστες θα πρέπει να κατεβάσουν τη συγκεκριμένη εφαρμογή εκτός αν θέλουν "οι προσωπικές τους πληροφορίες να πέσουν στα χέρια του Κινεζικού κράτους" δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

  08:10 07/07

  Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

  Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων επιβραδύνεται καθώς η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

  10:43 06/07

  Forbes: Η Κιμ Καρντάσιαν δεν είναι δισεκατομμυριούχος

  Η πώληση μεριδίου των εταιρειών που κατέχουν διασημότητες φαίνεται να γίνεται μόδα μετά και την είδηση πως η Κim Kardashian West έχει πουλήσει το 20% της εταιρείας μακιγιάζ της, ΚΚW Beauty, στην Coty ...

  09:14 06/07

  Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πουλήσει τους S-400 στις ΗΠΑ

  Σε αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Άγκυρα από τότε που η Τουρκία έκανε την συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.

  08:17 05/07

  Η δημιουργία μιας οικονομικής πανδημίας

  Μετά τη Lehman Brothers, οι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα άρχισαν να σκέφτονται με όρους πανδημίας.

  10:12 04/07

  Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

  Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον "Guardian".

  09:35 04/07

  Μεγαλύτερη η κεφαλαιοποίηση της Tesla από του Bitcoin

  Πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο παρακολουθούν το Bitcoin, το οποίο έχει λειτουργήσει αντισταθμιστικά έναντι άλλων ασταθών νομισμάτων. Τα δύο σενάρια για το μέλλον του κρυπτονομίσματος.

  17:15 03/07

  Ολική "επαναφορά" Ρίτσαρντ Μπράνσον: Κοντά στη συγκέντρωση 1,3 δισ. δολ. για τη σωτηρία της Virgin

  Μετά από μήνες αβεβαιότητας, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος έχει σχεδόν καταφέρει να ξεφύγει από έναν "θανάσιμο" οικονομικό κίνδυνο.

  11:56 03/07

  Μηδαμινές οι απώλειες εσόδων για τη Facebook από το διαφημιστικό μποϊκοτάζ κολοσσών

  Αναλυτές κάνουν λόγο για απώλειες που δεν θα ξεπεράσουν το 5% των εσόδων.

  08:18 03/07

  Ενδεχόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού έως το 2021 βλέπουν οι τράπεζες - Γιατί μπορεί να συμβεί το ίδιο και στο Βitcoin

  Η ανοδική τάση στην τιμή του κίτρινου μετάλλου θα τροφοδοτήσει την άνοδο και της τιμής του bitcoin.

  18:03 02/07

  Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 4,8 εκατ θέσεις εργασίας τον Ιούνιο... αλλά δεν είναι όλα ρόδινα

  Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν στα μέσα του μήνα και δεν αντικατοπτρίζουν την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

  07:52 02/07

  Αυτή θα μπορούσε να είναι η "τέλεια καταιγίδα" που θα ωθήσει τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό

  Aναλυτές εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα σημειώσει ιστορικό υψηλό εντός των επόμενων 12 μηνών.

  17:15 01/07

  Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

  Η Wall έκλεισε με κέρδη την Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

  07:44 01/07

  Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα χειρότερα έπονται στην πανδημία του κορονοϊού

  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεφύλαξε σκληρή γλώσσα για τους παγκόσμιους ηγέτες.

  11:48 30/06

  Ρεπορτάζ του CNN "καίει" τον Τραμπ: Ο Ερντογάν "έπαιρνε ό,τι ήθελε" στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις

  Πούτιν και Ερντογάν "είχαν" τον Τραμπ κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεών τους, ενώ εκείνος συνήθιζε να προσβάλλει ηγέτες συμμαχικών χωρών.