Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιουλ-2017 14:35

  Η Βόρειος Κορέα αποτελεί χρυσωρυχείο για τις εταιρείες τεχνολογίας και την Κίνα

  Η Βόρειος Κορέα αποτελεί χρυσωρυχείο για τις εταιρείες τεχνολογίας και την Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Luke Kelly

  Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν φυσικοί πόροι αξίας περίπου 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που η χώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία ή την εμπειρία για να τους εκμεταλλευτεί. Το φτωχό έθνος κάθεται κυριολεκτικά πάνω σε ένα χρυσωρυχείο, το οποίο κατά κύριο λόγο αποτελείται από σπάνια μεταλλεύματα.

  Τα σπάνια μεταλλεύματα (ή σπάνιες γαίες), όπως θα πίστευε κάποιος, δεν είναι τόσο σπάνια, αλλά βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο υπέδαφος. Αυτό όμως που είναι πραγματικά σπάνιο είναι η ανακάλυψή τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις -κάτι το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι συμβαίνει στο υπέδαφος της Βορείου Κορέας.   

  Δεν είναι μόνο η σπανιότητα τους, αλλά και ο κρίσιμος ρόλος που παίζουν αυτά τα ορυκτά στις πιο προηγμένες τεχνολογίες. "Οι μαγνητικές και αγώγιμες ιδιότητες αυτών των στοιχείων επιτρέπουν στις σύγχρονες τεχνολογίες να είναι ελαφρύτερες, ταχύτερες, ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές", αναφέρει η Dr. Julie Michelle Klinger του Boston University. Τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα χρησιμοποιούνται ακόμα σε μαγνητικούς τομογράφους, σε φάρμακα θεραπείας του καρκίνου, στην θωράκιση πυρηνικών αντιδραστήρων, σε μηχανές αεροσκαφών και κινητά τηλέφωνα.  

  "Χωρίς αυτά τα σπάνια μεταλλεύματα και τις δυνατότητες σμίκρυνσης που μας παρέχουν, οι υπολογιστές θα έπρεπε να έχουν το μέγεθος δωματίων αντί κινητού τηλεφώνου", λέει η Dr. Klinger. Επίσης αναφέρει αν και υπάρχει η πιθανότητα μεγάλων κοιτασμάτων στη Βόρεια Κορέα, η εξόρυξη τους γίνεται και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

  Σήμερα περίπου το 90% των σπάνιων γαιών προέρχεται από την Κίνα. Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, η Κίνα έκανε εξαγωγές 35.000 τόνων σπάνιων μεταλλευμάτων, αριθμός που σηματοδοτεί μια αύξηση 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.  Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν δικό τους σύστημα εξορύξεων και διαχωρισμού των μεταλλευμάτων για να μην εξαρτώνται από την Κίνα, αλλά η διαδικασία κινείται με αργό βήμα.  

  Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, την περσινή χρονιά έκαναν εισαγωγές σπάνιων μετάλλων αξίας 120 εκατ. δολαρίων, με την πλειοψηφία αυτών από την Κίνα. Και σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται τα δισεκατομμύρια δολάρια που αξίζουν τα προϊόντα που περιέχουν σπάνιες γαίες και εισάγονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.   

  Παρότι και άλλες χώρες θέλουν να μπουν σε αυτή την αγορά, για τη ώρα η Κίνα έχει το παγκόσμιο μονοπώλιο, και αυτό σε μεγάλο βαθμό γιατί είναι πρόθυμη να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας και διαχωρισμού των μεταλλευμάτων, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της Βορείου Κορέας, στην περίπτωση που ξεκινήσει την εξόρυξη των δικών τα μεταλλευμάτων.     

  "Επειδή υπάρχει έντονος περιβαλλοντικός αντίκτυπος, καθώς και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των εξορύξεων σπάνιων γαιών, η Κίνα έχει αναπτύξει μια στρατηγική: Προβαίνει σε εξορύξεις ή εξαγοράζει μεταλλεία στο εξωτερικό", αναφέρει η Dr. Klinger. "Στην κεντρική Ασία, τη Βραζιλία και οπουδήποτε αλλού. Με δεδομένη αυτή τη στρατηγική, είναι πιθανό κινεζικά συμφέροντα να αναπτύξουν ορυχεία σπάνιων μετάλλων στη Βόρεια Κορέα, αλλά πρώτα θα πρέπει να συμπληρωθούν πολλά κομμάτια αυτού του παζλ, πριν συμβεί κάτι τέτοιο", συνεχίζει η Dr. Klinger.  

  Με την Κίνα να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα σπάνιων γαιών της Βορείου Κορέας (τα οποία πιθανώς να είναι τα μεγαλύτερα στον πλανήτη) και την Βόρεια Κορέα να χρειάζεται χρήματα, μια τέτοια πιθανότητα θα αύξανε περαιτέρω τον κινεζικό έλεγχο σε αυτά τα σπουδαίας σημασίας μεταλλεύματα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Κίνα ήδη έχει επιδείξει τη θέληση της να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως μοχλό πίεσης προς άλλες χώρες. Όπως για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2010 όταν η Ιαπωνία συνέλαβε τον καπετάνιο ενός κινεζικού αλιευτικού. Τότε το Πεκίνο απείλησε το Τόκιο ότι θα σταματήσει όλες τις αποστολές σπάνιων μεταλλευμάτων, με αποτέλεσμα την άμεση απελευθέρωση του Κινέζου καπετάνιου. Η πράξη αποτέλεσε μια ντροπιαστική υποχώρηση για την Ιαπωνία, αλλά παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον υπόλοιπο πλανήτη.   

  Καθώς η Κίνα κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα, οι εταιρείες τεχνολογίες δεν έχουν και πολλές επιλογές για το από πού θα αγοράσουν τα σπάνια μεταλλεύματα που χρειάζονται. Χαρακτηριστικά, η Apple έχει δηλώσει ότι στο μέλλον θα προσπαθήσει να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μόνο ανακυκλωμένα σπάνια μεταλλεύματα, για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να πετύχει αυτό τον στόχο.  

  Εάν η Βόρειος Κορέα καταφέρει να εξορύξει τις σπάνιες γαίες της στο κοντινό μέλλον, αυτό ίσως να αποδειχθεί δώρο για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το κόστος.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 09/08

  CIA: "Καμία απόδειξη" εμπλοκής του Πεκίνου στα δεδομένα του TikTok

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε διορία 45 ημερών στις αμερικανικές επιχειρήσεις για να διακόψουν κάθε συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

  09:21 08/08

  Δεν ανοίγουν οι σαμπάνιες - Χαμηλές πωλήσεις εξαιτίας της πανδημίας

  Σύμφωνα με το Associated Press, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2020 μειώθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα τρίτο των συνηθισμένων πωλήσεων.

  07:47 07/08

  Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

  Οι επενδυτές εστιάζουν στο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στα νέα για το εμβόλιο και στις εκλογές.

  14:26 06/08

  Ο Μπέζος πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Amazon, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων

  Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος της πώλησης και αν συνδέεται με το φιλανθρωπικό του έργο ή με τη χρηματοδότηση της Blue Origin.

  08:02 06/08

  Γιατί ο χρυσός "έσπασε" το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά

  Το πολύτιμο μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 34% από την αρχή του 2020.

  08:09 05/08

  H SEC ερευνά συναλλαγές μετοχών της Kodak πριν το φαρμακευτικό deal με την κυβέρνηση Τραμπ

  ¨Ελεγχοι και για το μπόνους 1,75 εκατ. μετοχών στον CEO.

  07:50 04/08

  Ο Τραμπ θέλει "γερή μίζα" για την κυβέρνηση ώστε να πει το ok στο deal Microsoft-TikTok

  Αξίωσε η οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί να περιλαμβάνει "σημαντικό οικονομικό όφελος" για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

  07:51 03/08

  Εκπρόσωπος των Δημοκρατικών προειδοποιεί: "Οι Αμερικανοί ας ξυπνήσουν", ο Τραμπ είναι ένας άλλος "Μουσολίνι"

  "Σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου".

  00:05 03/08

  Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Ισχυρότερη η ζήτηση για εξοχικά μετά την πανδημία

  Τη ζήτηση για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα ενίσχυσε η πανδημική κρίση, όπως αναφέρει στο "Forbes" ο Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος. Ο λόγος; Όπως εξηγεί, ...

  08:04 02/08

  Γιατί ο Trump εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Κίνας

  Μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την τακτική της κυβέρνησης εις βάρος της Κίνας.

  16:19 31/07

  Οι πολυτιμότερες αθλητικές ομάδες στον κόσμο για το 2020

  Στην πρώτη θέση οι Dallas Cowboys, με αξία 5,5 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν οι New York Yankees με αξία 5 δισ. δολαρίων. Τρεις ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κατάφεραν να μπουν στην πρώτη δεκάδα.

  08:40 30/07

  Κορονοϊός: Το μυστηριώδες σύστημα παράδοσης του εμβολίου της Moderna

  Το μυστήριο γύρω από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου της Moderna έχει γίνει εντονότερο.

  07:57 30/07

  To Facebook πληρώνει αδρά για να δελεάσει τους influencers να αφήσουν το TikTok για το δικό του Reels

  Την ώρα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να απαγορεύσουν το TikTok, η εφαρμογή αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση.

  07:49 29/07

  Τα πολυτιμότερα brands στον κόσμο τo 2020: Τα σκήπτρα διατηρεί η Apple με αξία $241,2 δισ.

  Στην κορυφή η Apple, ακολουθούμενη από τις Google, Microsoft και Amazon, όλες με αξία τουλάχιστον άνω των 100 δισ. δολαρίων.

  16:44 28/07

  Το Facebook κατέβασε βίντεο που υποστηρίζει ότι "η υδροξυχλωροκίνη θεραπεύει τον κορονοϊό"

  Το οποίο αναδημοσίευσε και ο Τραμπ. Προτού όμως κατέβει το βίντεο είχε ήδη 17 εκατομμύρια προβολές.

  08:21 28/07

  ΗΠΑ: Έρχεται ένας ακόμη γύρος "επιταγών", λένε αξιωματούχοι του Τραμπ

  Στα νέα μέτρα στήριξης των αμερικανικών νοικοκυριών θα περιλαμβάνεται και η επέκταση του μορατόριουμ των εξώσεων.