Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιουλ-2017 14:35

  Η Βόρειος Κορέα αποτελεί χρυσωρυχείο για τις εταιρείες τεχνολογίας και την Κίνα

  Η Βόρειος Κορέα αποτελεί χρυσωρυχείο για τις εταιρείες τεχνολογίας και την Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Luke Kelly

  Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν φυσικοί πόροι αξίας περίπου 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που η χώρα δεν διαθέτει την τεχνολογία ή την εμπειρία για να τους εκμεταλλευτεί. Το φτωχό έθνος κάθεται κυριολεκτικά πάνω σε ένα χρυσωρυχείο, το οποίο κατά κύριο λόγο αποτελείται από σπάνια μεταλλεύματα.

  Τα σπάνια μεταλλεύματα (ή σπάνιες γαίες), όπως θα πίστευε κάποιος, δεν είναι τόσο σπάνια, αλλά βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο υπέδαφος. Αυτό όμως που είναι πραγματικά σπάνιο είναι η ανακάλυψή τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις -κάτι το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι συμβαίνει στο υπέδαφος της Βορείου Κορέας.   

  Δεν είναι μόνο η σπανιότητα τους, αλλά και ο κρίσιμος ρόλος που παίζουν αυτά τα ορυκτά στις πιο προηγμένες τεχνολογίες. "Οι μαγνητικές και αγώγιμες ιδιότητες αυτών των στοιχείων επιτρέπουν στις σύγχρονες τεχνολογίες να είναι ελαφρύτερες, ταχύτερες, ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές", αναφέρει η Dr. Julie Michelle Klinger του Boston University. Τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα χρησιμοποιούνται ακόμα σε μαγνητικούς τομογράφους, σε φάρμακα θεραπείας του καρκίνου, στην θωράκιση πυρηνικών αντιδραστήρων, σε μηχανές αεροσκαφών και κινητά τηλέφωνα.  

  "Χωρίς αυτά τα σπάνια μεταλλεύματα και τις δυνατότητες σμίκρυνσης που μας παρέχουν, οι υπολογιστές θα έπρεπε να έχουν το μέγεθος δωματίων αντί κινητού τηλεφώνου", λέει η Dr. Klinger. Επίσης αναφέρει αν και υπάρχει η πιθανότητα μεγάλων κοιτασμάτων στη Βόρεια Κορέα, η εξόρυξη τους γίνεται και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

  Σήμερα περίπου το 90% των σπάνιων γαιών προέρχεται από την Κίνα. Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, η Κίνα έκανε εξαγωγές 35.000 τόνων σπάνιων μεταλλευμάτων, αριθμός που σηματοδοτεί μια αύξηση 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.  Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν δικό τους σύστημα εξορύξεων και διαχωρισμού των μεταλλευμάτων για να μην εξαρτώνται από την Κίνα, αλλά η διαδικασία κινείται με αργό βήμα.  

  Σύμφωνα με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, την περσινή χρονιά έκαναν εισαγωγές σπάνιων μετάλλων αξίας 120 εκατ. δολαρίων, με την πλειοψηφία αυτών από την Κίνα. Και σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται τα δισεκατομμύρια δολάρια που αξίζουν τα προϊόντα που περιέχουν σπάνιες γαίες και εισάγονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.   

  Παρότι και άλλες χώρες θέλουν να μπουν σε αυτή την αγορά, για τη ώρα η Κίνα έχει το παγκόσμιο μονοπώλιο, και αυτό σε μεγάλο βαθμό γιατί είναι πρόθυμη να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας και διαχωρισμού των μεταλλευμάτων, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της Βορείου Κορέας, στην περίπτωση που ξεκινήσει την εξόρυξη των δικών τα μεταλλευμάτων.     

  "Επειδή υπάρχει έντονος περιβαλλοντικός αντίκτυπος, καθώς και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των εξορύξεων σπάνιων γαιών, η Κίνα έχει αναπτύξει μια στρατηγική: Προβαίνει σε εξορύξεις ή εξαγοράζει μεταλλεία στο εξωτερικό", αναφέρει η Dr. Klinger. "Στην κεντρική Ασία, τη Βραζιλία και οπουδήποτε αλλού. Με δεδομένη αυτή τη στρατηγική, είναι πιθανό κινεζικά συμφέροντα να αναπτύξουν ορυχεία σπάνιων μετάλλων στη Βόρεια Κορέα, αλλά πρώτα θα πρέπει να συμπληρωθούν πολλά κομμάτια αυτού του παζλ, πριν συμβεί κάτι τέτοιο", συνεχίζει η Dr. Klinger.  

  Με την Κίνα να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα σπάνιων γαιών της Βορείου Κορέας (τα οποία πιθανώς να είναι τα μεγαλύτερα στον πλανήτη) και την Βόρεια Κορέα να χρειάζεται χρήματα, μια τέτοια πιθανότητα θα αύξανε περαιτέρω τον κινεζικό έλεγχο σε αυτά τα σπουδαίας σημασίας μεταλλεύματα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Κίνα ήδη έχει επιδείξει τη θέληση της να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως μοχλό πίεσης προς άλλες χώρες. Όπως για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2010 όταν η Ιαπωνία συνέλαβε τον καπετάνιο ενός κινεζικού αλιευτικού. Τότε το Πεκίνο απείλησε το Τόκιο ότι θα σταματήσει όλες τις αποστολές σπάνιων μεταλλευμάτων, με αποτέλεσμα την άμεση απελευθέρωση του Κινέζου καπετάνιου. Η πράξη αποτέλεσε μια ντροπιαστική υποχώρηση για την Ιαπωνία, αλλά παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον υπόλοιπο πλανήτη.   

  Καθώς η Κίνα κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα, οι εταιρείες τεχνολογίες δεν έχουν και πολλές επιλογές για το από πού θα αγοράσουν τα σπάνια μεταλλεύματα που χρειάζονται. Χαρακτηριστικά, η Apple έχει δηλώσει ότι στο μέλλον θα προσπαθήσει να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μόνο ανακυκλωμένα σπάνια μεταλλεύματα, για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρη ότι θα μπορέσει να πετύχει αυτό τον στόχο.  

  Εάν η Βόρειος Κορέα καταφέρει να εξορύξει τις σπάνιες γαίες της στο κοντινό μέλλον, αυτό ίσως να αποδειχθεί δώρο για τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το κόστος.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:33 09/12

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι μουσικοί του κόσμου για το 2019

  Με απολαβές 185 εκατ. δολαρίων η Taylor Swift βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Kayne West. Δύο συμμετέχοντες έσπασαν επίσης το φράγμα των 100 εκατ., ενώ υπάρχουν και εννέα...

  08:06 08/12

  Οι κροίσοι που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία του Joe Biden

  Τα συνολικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει ο Biden, ύψους 38 εκατ. δολ., υστερούν έναντι των ανταγωνιστών του, B. Sanders (75 εκατ.) και της El. Warren (60 εκατ.).

  08:04 08/12

  Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια πετυχημένη εφαρμογή για video streaming

  Εξοικονομήστε κεφάλαια, γνωρίστε το κοινό σας, να παρέχετε σε τακτική βάση πρωτότυπο περιεχόμενο και να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε.

  10:05 07/12

  Γιατί οι μετοχές των Apple, Google, Nike έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ

  Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και στην καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου.

  14:10 06/12

  H IPO της Saudi Aramco επιβεβαιώνει ότι η αξία της ξεπερνά εκείνη των Apple και Microsoft

  H Aramco τιμολόγησε τις μετοχές στο άνω άκρο του εύρους τιμής, οδηγώντας την αποτίμηση στα $1,7 τρισ.

  00:05 06/12

  Γιατί ο Elon Musk δεν έχει φράγκο στην τσέπη αν και δισεκατομμυριούχος

  Ο Elon Musk βρέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, όπου κατέθεσε στο πλαίσιο της δίκης του για δυσφήμηση μέσω αναρτήσεών του στο twitter το 2018, στις οποίες αποκάλεσε έναν μη επώνυμο...

  15:29 05/12

  Σαμπάνια, LVMH, τυριά τα υποψήφια "θύματα" των Αμερικανικών δασμών στη Γαλλία

  Η απειλή Τραμπ για δασμούς έως 100% σε γαλλικά αγαθα, θα αυξήσει το κόστος δημοφιλών προϊόντων για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

  07:59 05/12

  Black Friday και Cyber Monday δίνουν "μαθήματα" για το "κυνήγι" των καταναλωτών

  Μπορεί οι εκπτωτικές καμπάνιες των διαδικτυακών καταστημάτων να ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά και να "έκλεψαν" ένα μέρος από τον καταναλωτικό ντόρο της Black Friday, ωστόσο τα τελικά...

  14:32 04/12

  Τι μας λέει για την αγορά η αποτυχία του τελευταίου deal του Buffett

  Η απόφαση του Buffett να μην μπει σε έναν πόλεμο προσφορών με την Apollo για την απόκτηση της Tech Data Corp., εγείρει ερωτήματα για το αν η χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της είναι υπερτιμημένη.

  08:06 04/12

  Τα "30 κάτω των 30" κορυφαία "οικονομικά μυαλά" για το 2020

  Το Forbes παρουσιάζει την αφρόκρεμα της νέας γενιάς των traders και dealmakers του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίοι παρότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα 30 κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον χώρο. Τα...

  17:35 03/12

  Οι "30 Under 30" του 2020 με αριθμούς: Νέοι Αμερικανοί και Καναδοί που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον

  Αυτοί οι επιχειρηματίες μαθαίνουν σε ιούς να καταπολεμούν τον καρκίνο, αναπτύσσουν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αναπνέουν στον Άρη.

  08:07 03/12

  Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της "Λίστας του Μίδα" για το 2019

  Η έκρηξη επενδυτικών κεφαλαίων προς τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο, έφερε ανακατατάξεις αλλά και τέσσερις νέες παρουσίες στη φετινή "Λίστα του Μίδα".

  18:37 02/12

  Αυτές τις μετοχές αγοράζουν οι insiders - Πρέπει να τις αγοράσετε κι εσείς;

  Ορισμένες μετοχές που "σνομπάρει" η αγορά, οι insiders φαίνεται να τις προτιμούν, πηγαίνοντας κόντρα στη γενικότερη τάση. Μήπως ξέρουν κάτι που οι υπόλοιποι επενδυτές αγνοούν;

  08:50 02/12

  Οι πολυτιμότερες ομάδες της F1: Ferrari και Mercedes κερδίζουν έδαφος

  Mercedes και Ferrari είναι οι αναμφισβήτητοι ηγέτες της F1, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ξοδεύουν αφειδώς ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ομάδες τους θα είναι άπιαστες στην πίστα. Αυτό...

  08:13 01/12

  Τα καλύτερα αυτοκίνητα της έκθεσης Los Angeles Auto Show 2019

  Νέα οχήματα από Ford, Audi, VW, Land Rover, Mini, Toyota, Lincoln, Aston Martin, Chevrolet, καθώς και το Cybertruck που παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια αλλά έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

  11:17 30/11

  "Ο Ιρλανδός" και πώς το Netflix αλλάζει την ιστορία του σινεμά

  To Netflix δεν παρεμβαίνει καθόλου στη δουλειά των σκηνοθετών, προσφέροντας συνεχώς την αμέριστη στήριξή του.

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  109,1 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  106,8 δισ. $

  -7,2 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  105,7 δισ. $

  -542,9 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  87,7 δισ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  74,5 δισ. $

  +0,0 εκ. $