Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουλ-2017 15:56

  Η Κίνα υιοθετεί με γρήγορους ρυθμούς την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

  Η Κίνα υιοθετεί με γρήγορους ρυθμούς την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Yue Wang

  Θα θέλατε το πρόσωπό σας να καταγράφεται από τις υπάρχουσες κάμερες στο χώρο, ώστε άλλοι να μπορούν να γνωρίζουν την ταυτότητά σας και τα ίχνη σας; Παρότι η απάντηση κατά πάσα πιθανότητα είναι αρνητική για τους περισσότερους στη Δύση, το σενάριο αυτό γίνεται πραγματικότητα στην Κίνα. 

  Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που κάποτε βλέπαμε μόνο σε ταινίες σαν το Minority Report - μπαίνει με γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινή ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων στη χώρα. Απαλλαγμένες από κανονισμούς απορρήτου, οι μεγαλύτερες κινεζικές διαδικτυακές εταιρείες σαρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές τους για να μάθουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πώς να αναλύουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτές οι εταιρείες "βλέπουν" σημαντικές ροές κερδών από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν το ενδιαφέρον του Πεκίνου για της ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ενισχύσει την παρακολούθηση. 

  Για παράδειγμα ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης Baidu, παρουσίασε την δική του τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης στο Πεκίνο. Επίσης την χρησιμοποιεί για να επαληθεύσει την ταυτότητα των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Taikang. H Ant Financial, που ασχολείται με πληρωμές και είναι θυγατρική του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, πλέον επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές σκανάροντας το πρόσωπό τους. Η Today's Headlines, μία δημοφιλής εγχώρια εφαρμογή για ειδήσεις, χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να επαληθεύσει τους συνεργαζόμενους συντάκτες, σύμφωνα με τον Xie Yinan εκπρόσωπο της Megvii, μίας startup με έδρα το Πεκίνο η οποία ασχολείται με την αναγνώριση προσώπου και διαθέτει την τεχνολογία της σε ειδησεογραφικές και ψυχαγωγικές πλατφόρμες. 

  Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία επαλήθευσης απαιτεί από τους χρήστες να συνδεθούν μέσω live βίντεο. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στη συνέχεια μπορούν να αναλύσουν τις κινήσεις του προσώπου τους και να τις διασταυρώσουν με φωτογραφίες ταυτότητας για να γίνει η επαλήθευση των στοιχείων τους, αναφέρει ο Xie. Η τεχνολογία μπορεί επίσης να ξεχωρίσει φωτογραφίες από πραγματικούς ανθρώπους, προσθέτει. 

  Στο μεταξύ, πολλά ξενοδοχεία, σχολεία και νηπιαγωγεία εγκαθιστούν κάμερες για να σκανάρουν πρόσωπα ανθρώπων πριν τους επιτραπεί η είσοδος. Ορισμένα κολέγια έχουν καταφύγει στην εγκατάσταση αυτής της τεχνολογίας για να εντοπίσουν τους λεγόμενους "ghost writers" που προσπαθούν να περάσουν τις γραπτές εξετάσεις για λογαριασμό άλλων σπουδαστών. Επίσης, ένα KFC στο Πεκίνο σαρώνει τα πρόσωπα των πελατών προκειμένου να τους προτείνει φαγητά από το μενού, με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η διάθεση. 

  Ωστόσο ο μεγαλύτερος οπαδός αυτής της τεχνολογίας είναι η κινεζική κυβέρνηση. Σε μία προσπάθεια να παρακολουθούν πιο στενά τους πολίτες, οι αρχές ενσωματώνουν την αναγνώριση προσώπου στο τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης με οπτικά μέσα που διαθέτει η χώρα και σήμερα αριθμεί 176 εκατ. κάμερες, σε σύγκριση με τις μόλις 50 εκατ. στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit. 

  Όπως στις ΗΠΑ, οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να διασταυρώσουν τα βίντεο παρακολούθησης με την τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτουν από φωτογραφίες ταυτότητας, για να εντοπίσουν εκγληματίες και τρομοκράτες. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ταιριάξει ένα άτομο με φωτογραφίες που τραβήχθηκαν πριν από δέκα χρόνια. Υπάρχουν επίσης τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας των σκοτεινών λήψεων. 

  Ωστόσο, άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις στη Δύση. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας για την προώθηση της "πολιτισμένης" συμπεριφοράς, οι αρχές χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για να κατονομάσουν και να εκθέσουν δημοσίως ανθρώπους που περνούν απέναντι τους δρόμους από σημεία όπου δεν υπάρχει διάβαση ή φωτεινός σηματοδότης. 

  Για παράδειγμα, στην πόλη Τζινάν, οι κάμερες που αναγνωρίζουν πρόσωπα μπορούν να τραβήξουν μικρά βίντεο με πεζούς που περνάνε τους δρόμους με κόκκινο φανάρι. Τα προσωπικά στοιχεία των παραβατών, συμπεριλαμβανομένου του ονόματός τους και της διεύθυνσης της κατοικίας τους, εμφανίζονται στη συνέχεια σε οθόνες στο πλάι το δρόμου ως προειδοποίηση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. 

  Με βάση το κινεζικό δίκαιο, αυτό δεν αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας. Ο νέος κινεζικός νόμος περί κυβερνοασφάλειας, θέτει κανόνες για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων βιομετρικών στοιχείων, για εμπορική χρήση, αλλά αυτοί δεν ισχύουν στην περίπτωση των τοπικών κυβερνήσεων, αναφέρει ο Ronald Cheng από το διεθνές δικηγορικό γραφείο O’Melveny. 

  Οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των προσωπικών τους πληροφοριών ή να ζητήσουν αποζημίωση αν διαπιστωθεί ότι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο, λέει ο ίδιος. Αλλά καθώς ο νόμος είναι σε ισχύ εδώ και μόλις ένα μήνα, μένει να φανεί το πώς θα εφαρμοστεί. 

  Ανεξάρτητα από αυτό, η Κίνα κινείται προς ένα μέλλον όπου οι κάμερες αναγνώρισης θα είναι παντού. 

  "Η Κίνα θα συνεχίσει να έχει το προβάδισμα σε σχέση με τις δυτικές χώρες αναφορικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου" λέει ο Leng Biao, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Beihang. "Από την οπτική της κυβερνητικής στρατηγικής, η τεχνολογία θα κινηθεί πολύ πιο γρήγορα απ' ότι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:41 19/04

  Το ξεπούλημα της πτωχευμένης Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν απέφερε $820 εκατ., αλλά ίσως δεν είναι αρκετά

  Παραμένει "τρύπα" $440 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας.

  10:45 17/04

  Η SpaceX του Musk νίκησε την Blue Origin του Bezos για το σύστημα προσελήνωσης της NASA

  Παρά την πρόσφατη επιτυχία του Musk, ο Bezos κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο πλούτο.

  11:34 16/04

  Ανοίγει ο τουρισμός για Αμερικανούς τουρίστες την επόμενη εβδομάδα

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα επιτρέψει σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έρθουν στη χώρα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

  07:37 16/04

  H νεαρή αουτσάιντερ που μετέτρεψε τη βαλτωμένη Vimeo σε κολοσσό δισεκατομμυρίων

  Η Vimeo προσπαθούσε πάντα να "μοιάσει" στο YouTube - έως ότου μια διορατική CEO την μετέτρεψε σε "χρυσωρυχείο".

  13:14 15/04

  Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

  Το 2008 οι δύο γιοι του τον κατήγγειλαν. Λίγα χρονια αργότερα ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος πέθανε απο καρκίνο.

  07:55 15/04

  Πρώην διευθυντής της CIA βάζει "φρένο" στις κινδυνολογίες της Γέλεν και άλλων για το bitcoin

  Καταρρίπτει το αφήγημα ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν διαδεδομένο μέσο παράνομων δραστηριοτήτων.

  07:47 14/04

  Forbes: Οι κορυφαίοι επενδυτές με το "άγγιγμα του Μίδα" για το 2021

  Η νέα γενιά τεχνολογικών γιγάντων σήμανε αλλαγή φρουράς και στις τάξεις των κορυφαίων VCs του πλανήτη.

  07:39 13/04

  Οι πολυτιμότερες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο: Στην κορυφή η Μπαρτσελόνα με αξία $4,8 δισ.

  Η αξία των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 30% την τελευταία διετία.

  07:41 12/04

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

  Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ για τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".

  09:37 11/04

  Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

  Οι Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος, που διαπρέπουν στις κατηγορίες "Επιστήμη" και "Βιομηχανία" μίλησαν στο Capital.gr.

  08:17 11/04

  Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι το 2021

  Η λίστα με τους 10 τομείς από τους οποίους πλούτισαν.

  08:13 09/04

  Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

  Ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, αποκαλύπτει το όραμά του και τον δρόμο που ανοίγει η τεχνολογία του mRNA για νέες θεραπείες.

  15:23 08/04

  Τέσσερις Έλληνες κι ένας Κύπριος στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους "30 κάτω των 30"

  Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου και Γιώργος Καλλίγερος ξεχωρίζουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes 30 Under 30 Europe Class Of 2021.

  08:01 08/04

  Ο "πύραυλος" Μασκ: Πώς το εκκεντρικό αφεντικό της Tesla έγινε ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

  Η περιουσία του Μασκ αυξήθηκε κατά περισσότερα από 126 δισ. δολάρια σε ένα μόλις έτος.

  14:22 06/04

  Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη - Στην κορυφή και πάλι ο Bezos, κατά πόδας ακολουθεί ο Musk

  Arnault, Gates και Zuckerberg συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Τα ελληνικά ονόματα της λίστας. Αυξήθηκε 5 τρισ. η συνολική περιουσία τους.