Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Ιουν-2017 12:42

  Σκάνδαλο Madoff: Σχεδόν 10 χρόνια από τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας και τα θύματα δεν έχουν πάρει δεκάρα

  Σκάνδαλο Madoff: Σχεδόν 10 χρόνια από τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας και τα θύματα δεν έχουν πάρει δεκάρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kelly Phillips Erd

  Σχεδόν δέκα χρόνια μετά από την αποκάλυψη της απάτης-μαμούθ που ενορχηστρώθηκε από τον Bernie Madoff - και πέντε χρόνια αφ’ότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε ταμείο αποζημιώσεων για την υπόθεση - το μέλος του Κογκρέσου, Vern Buchanan, υποστηρίζει ότι τα θύματα του Madoff δεν έχουν λάβει ούτε μία δεκάρα. 

  Απαντώντας στις ανησυχίες του Buchanan, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να εξετάσει γιατί καθυστερεί τόσο η αποκατάσταση των θυμάτων της απάτης. Σύμφωνα με τον Buchanan, περισσότερα από 4 δισ. δολ. του ταμείου που δημιουργήθηκε το 2012 για να αποζημιώσει τα θύματα του Madoff, μένουν αναξιοποίητα. Στο ταμείο περιλαμβάνονται 2,4 δισ. δολ. από την περιουσία ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές του Madoff, του Jeffry Picower και 1,7 δισ. δολ. από τον διακανονισμό με την JP Morgan. 

  Τον Μάιο, ο Buchaman απέστειλε μια επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Jeff Sessions, ρωτώντας τον γιατί το θύματα δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα, ενώ η εταιρεία που ανέλαβε τη διανομή των χρημάτων έχει πληρωθεί 39 εκατ. δολ.. Ο Buchaman που εκπροσωπεί τη Φλόριντα, σημείωσε επίσης ότι περίπου ένα στα πέντε θύματα του Madoff κατάγονται από τη Φλόριντα, η οποία και συγκεντρώνει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, μετά από τη Νέα Υόρκη. Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Rod Rosenstein, εν συνεχεία, δεσμεύτηκε να "ανακαλύψει προς τι αυτή η καθυστέρηση".

  Το σκάνδαλο στήθηκε μέσα από την εταιρεία της Wall Street, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, την οποία ο Madoff ίδρυσε το 1960. Για χρόνια, η εταιρεία ακολουθούσε τον νόμο. Στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, οι ανταγωνιστές της άρχισαν να διερωτώνται πώς ο Madoff συνέχιζε να αναπτύσσει την επιχείρησή του. Ο Madoff ισχυρίστηκε, τότε, ότι προσέλκυε επενδυτές, υποσχόμενος υψηλές αποδοχές και χαμηλές χρεώσεις. Με τον καιρό, θα γινόταν ξεκάθαρο ότι λειτουργούσε σύμφωνα με το "σχήμα Πόντσι". 

  Το "σχήμα Πόντσι" δουλεύει ως εξής: Βάζεις τα χρήματά σου σε ένα τσουκάλι μαζί με τα λεφτά όλων των άλλων. Κάθε επενδυτής, βέβαια, θεωρεί ότι η απόδοση της επένδυσης είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης. Στο "σχήμα Πόντσι", όμως, αυτό που μοιάζει ως απόδοση επένδυσης είναι στην πραγματικότητα τα χρήματα άλλων (νέων) επενδυτών. Με άλλα λόγια, τα χρήματα δεν αυξάνονται, απλώς μετακινούνται. Εάν για παράδειγμα, επενδύσεις 100 δολ. και εγώ άλλα τόσα, ο απατεώνας που χρησιμοποιεί το "σχήμα Πόντσι" θα σου προβάλλει τα δικά μου 100 δολ. ως απόδειξη του ότι τα δικά σου 100 δολ. "αυξήθηκαν" σε 200 δολ. - ενώ στην πραγματικότητα θα πρόκειται για τα δικά μου χρήματα, όχι για ανάπτυξη. Το κόλπο, ασφαλώς, έγκειται στο να διατηρείς αυξημένη κίνηση στα χρήματα, προκειμένου να καταφέρνεις να προσελκύσεις ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Στις απάτες μικρής διάρκειας, τα κεφάλαια είναι περιορισμένα, αλλά στην περίπτωση του Madoff, το σχήμα φέρεται να εμπλέκει περισσότερα από 50 δισ. δολ. (το ακριβές ποσό δεν προσδιορίστηκε ποτέ). 

  Στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, ο Madoff συνελήφθη, ως "εγκέφαλος" της απάτης. Την επόμενη χρονιά, παραδέχθηκε την ενοχή του για 11 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για πλαστογράφηση τίτλων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης. Αρκετοί συγγενείς του και συνεργάτες του τέθηκαν υπό δημόσιο έλεγχο: Η πρώην γραμματέας του Madoff γλίτωσε κάποια χρόνια φυλάκισης, ενώ ο λογιστής του καταδικάστηκε σε κατ’οίκον περιορισμό. Ο αδερφός του Madoff, Peter, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Η ζωή των υιών του μετατράπηκε σε τραγωδία: Ο Mark αυτοκτόνησε το 2010 και ο Andrew απεβίωσε από καρκίνο το 2014.  

  Οι επιπτώσεις της απάτης για το αμερικανικό Δημόσιο και τη Wall Street ήταν τεράστιες. Οι απώλειες εσόδων ήταν τόσο μεγάλες που το 2009, η Εφορία των ΗΠΑ ανέπτυξε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση όσων πέφτουν θύματα του "σχήματος Πόντσι". Η εν λόγω φορολογική μεταχείριση που αφορά σε πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν σε "κάποιο επενδυτικό σχέδιο που αποδείχθηκε απάτη", δημιουργήθηκε σαφώς λόγω των ανησυχιών που πυροδότησε η σύλληψη του Madoff. 

  Το εγχείρημα ανάκτησης μέρους των χρημάτων που κάποιος έχασε, μπορεί να είναι δύσκολο. Με ασφάλιση, το θύμα είναι εύκολο να προβλέψει εάν θα λάβει κάποιου είδους αποζημίωση - και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξέρει εξ αρχής πόσα να αναμένει. Αλλά στην περίπτωση του ταμείου - όπως έγινε με τα θύματα του Madoff - το εάν θα λάβουν τίποτα (και πόσα) έγκειται στην φαντασία του καθενός. Θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια, αλλά πέντε; Ο Buchanan το θεωρεί απαράδεχτο, σημειώνοντας πως τα θύματα "στερήθηκαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής και τώρα στερούνται έγκαιρης αποζημίωσης από ένα ταμείο που δημιουργήθηκε ειδικά για να τους βοηθήσει". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:08 20/09

  Η αξία της ιδιοκτησίας της Βασίλισσας Ελισάβετ μειώθηκε 700 εκατ. δολ. εξαιτίας της πανδημίας

  "Βουτιά" για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μετά το lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία.

  08:06 20/09

  Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Trump για την οικονομία

  Αν και ο Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις ΗΠΑ.

  16:10 18/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Οι μεγαλύτεροι χορηγοί των Trump και Biden

  Σχεδόν πενταπλάσια είναι η στήριξη που έχει λάβει ο Biden από δισεκατομμυριούχους στην προεκλογική του εκστρατεία.

  07:45 18/09

  Πώς οι Tesla και Nikola θα ορίσουν το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων εάν δεν διαθέτουν τις μπαταρίες;

  Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων δεν κατασκευάζουν τις δικές τους μπαταρίες.

  08:40 17/09

  Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος... σχεδόν απένταρος - όπως ακριβώς το σχεδίαζε

  Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Feeney, ο πρώην δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του λιανικού γίγαντα Duty Free Shoppers τελικά δώρισε όλα τα χρήματά του στη φιλανθρωπία.

  07:53 16/09

  Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

  Μπορεί να μην υπάρχει ξεκάθαρος νικητής την επομένη των εκλογών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις αγορές.

  17:17 15/09

  O Αρνό περνά στην επίθεση: Η Tiffany πλήρωσε 140 εκατ. δολάρια μερίσματα την ώρα που είχε ζημία

  Οργή διακατέχει την LVMH αναφορικά με τα 70 εκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο σε μερίσματα, που πλήρωσε η Tiffany στους μετόχους της, εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα την ώρα που η εταιρεία κατέγραφε...

  08:34 15/09

  Γιατί χάλασε το deal μεταξύ LVMH και Tiffany

  Η συμφωνία της LVMH για την απόκτηση της Tiffany ήταν παραδεισένια. Η εταιρεία κοσμημάτων θα ταίριαζε τέλεια στο πολυτελές στερέωμα της LVMH και θα συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη.

  14:50 14/09

  Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές το 2020: Ο Μέσι ηγείται, ο Εμπαπέ ανεβαίνει

  Ίσως έχει φτάσει ο καιρός οι δύο ογκόλιθοι, Μέσι και Ρονάλντο, να υποδεχθούν και έναν "τρίτο" στην παρέα τους.

  09:48 14/09

  Ποιες μετοχές των ΗΠΑ θα υπεραποδώσουν έναντι της αγοράς εάν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη, σύμφωνα με την Stifel.

  07:42 11/09

  Amy Novogratz: Έχτισε το μεγαλύτερο fund επενδύσεων σε ιχθυοκαλλιέργειες στον κόσμο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις

  Το Aqua-Spark έχει προσελκύσει 148 εκατ. δολάρια από 190 επενδυτές σε 29 χώρες.

  07:46 10/09

  Γιατί η Tiffany μηνύει την Louis Vuitton

  Τι έχει αλλάξει από την εποχή της συμφωνίας εξαγοράς και τι επικαλούνται οι δύο πλευρές.

  15:00 09/09

  Forbes 400: Οι 9 πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής δεν είναι αυτοδημιούργητες

  Μόνον 11 από τις 56 γυναίκες στο Forbes 400 είναι αυτοδημιούργητες. Οι άλλες 45 κληρονόμησαν τον πλούτο τους από τις οικογένειές τους ή τους θανόντες συζύγους τους ή, όπως η η MacKenzie Scott, ως...

  08:20 09/09

  12 κάτω των 40 ετών: Οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes 400 για το 2020

  Μερικοί από τους νεότερους της λίστας έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους ωστόσο οι περισσότεροι κέρδισαν δισεκατομμύρια ιδρύοντας μια εταιρεία τεχνολογίας ή κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

  14:54 08/09

  Ο Τζεφ Μπέζος στην κορυφή της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς

  Υποχώρησε στην κατάταξη ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω της πανδημίας.

  07:48 08/09

  H HTC για να σωθεί επαναφέρει στη θέση της την εκατομμυριούχο πρώην CEO της

  Προσπάθησε να σώσει την επιχείρηση έχοντας απέναντί της ανταγωνιστές όπως η Samsung και η Huawei.