Πέμπτη, 08-Ιουν-2017 15:40
Γιατί το Forbes δημοσιεύει τις λίστες με τους δισεκατομμυριούχους από το 1987

Του Abram Brown
Το Forbes δημοσίευσε την πρώτη λίστα των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως το 1987 με μια ειδική έκθεση 50 σελίδων: "Το ποσό του ενός δισ. δολαρίων φάνηκε αρκετό για να διαχωρίσει κανείς τον πλούτο από τον πολύ μεγάλο πλούτο. Το πώς κάποιος κατάφερε να αποκτήσει ή να κρατήσει ένα δισ. δολάρια είναι πιθανό να σας "μαρτυρήσει" και το πώς λειτουργεί ο κόσμος. "Το περιοδικό έδωσε έμφαση σε ονόματα τόσο γνωστά (Kerry Packer) όσο και λιγότερο γνωστά (η Γερμανίδα Grete Schickedanz), εξαιρώντας τους βασιλιάδες (Fahd της Σαουδικής Αραβίας) και τους δικτάτορες (Kim Il-Sung της Βόρειας Κορέας)".
Μόνο 24 χώρες φιλοξενούσαν τότε δισεκατομμυριούχους, ενώ σήμερα 67. Η Κίνα και η Ρωσία δεν είχαν κανένα, ενώ η Ινδία μόνο έναν. Ένα πράγμα έχει παραμείνει σταθερό: η Αμερική είχε πάντοτε τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους. Το 1987 οι Η.Π.Α. είχαν 49 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Ιαπωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 24 δισεκατομμυριούχους, ακολουθούμενη από τη Δυτική Γερμανία (13), το Ηνωμένο Βασίλειο (7), το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά (6).
"Τα εθνικά σύνορα εξακολουθούν να ικανοποιούν τους πολιτικούς, αλλά δεν περιορίζουν πλέον τους επιχειρηματίες."
Fast-Forward
1987: Ο Li Ka-shing από το Χονγκ Κονγκ είχε καταφέρει να μετατρέψει μια μέτρια περιουσία από πλαστικά είδη σε 1,2 δισ. δολάρια, χάρη στις έξυπνες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία του Χονγκ Κονγκ.
2016: Ο Li είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με περιουσία 27,1 δισ. δολαρίων μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες αύξησε τις επενδύσεις του, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επενδύσεων στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνία.
Η "έκρηξη" της Ιαπωνίας
Στη δεκαετία του '80 η Ιαπωνία εκτοξεύτηκε, προωθώντας τη βιομηχανική και τεχνολογική κυριαρχία εταιρειών όπως η Sony. Το 1987 ο τιτάνας σιδηροδρόμων και ακινήτων Yoshiaki Tsutsumi ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Παρά την οικονομική ύφεση της Ιαπωνίας από τότε, ο Tsutsumi παρέμεινε δισεκατομμυριούχος μέχρι το 2007, όταν άρχισε να καταρρέει η αποδυναμωμένη από σκάνδαλο αυτοκρατορία του.
Πρόσωπο από το παρελθόν -Όταν το έγκλημα πληρώνει
Pablo Escobar: άρχοντας των ναρκωτικών και δισεκατομμυριούχος. "Ένας εκκεντρικός άνθρωπος, ο Escobar ήταν κάπως επιθετικός, χωρίς συναισθήματα". Χρησιμοποιώντας αυτά τα χαρακτηριστικά, ο Escobar έφτασε στην κορυφή του καρτέλ της Medellin της Κολομβίας "με την συνεχή επανεπένδυση των αρχικών κερδών του και με το να γίνει μάστερ των δημοσίων σχέσεων". Έζησε ένα χρόνο σε μια πολυτελή φυλακή. Μετά τη διαφυγή του, σκοτώθηκε από τις κολομβιανές δυνάμεις ασφαλείας (με τη βοήθεια των Η.Π.Α.) το 1993.
Ο ρωσικός στρατός λέει ότι "αναβίωσε" μια τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο.
Αντιμέτωπα με τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν οι Ρώσοι αναμένεται να βρεθούν τα Α26, σε Μπαχμούτ και Σβατόβε.
Τα εταιρικά αποτελέσματα μάλλον θα απογοητεύσουν τους επενδυτές, συμπιέζοντας τη Wall σε χαμηλά 2 ετών.
Παρά το χρηματιστήριο-"ναρκοπέδιο" του 2022, οι πλέον γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέθεσαν για αγαθούς σκοπούς περισσότερα χρήματα απ' ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Εάν ο τουρκικός σχεδιασμός για τα F-16 αποτύχει, η Αθήνα θα έχει το πάνω χέρι στα μαχητικά το 2025.
Ο Πούτιν κατάπιε το δικό του δόλωμα: την ψευδαίσθηση ενός "σύντομου και νικηφόρου πολέμου"
Ο Παναγιώτης Αλαμάνος, CEO της ΣΟΛ Crowe, εξηγεί γιατί το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το πλέον αποτελεσματικό.
Πώς πούλησε την startup της στον αμερικανικό κολοσσό έναντι 175 εκατ. δολαρίων δίνοντας ψεύτικα στοιχεία.
Οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στο αίτημα να παραμείνει εκτός φυλακής.
Θα μπορούσε να υποβαθμιστεί το χρέος των ΗΠΑ; Και πώς θα αποφύγει το Κογκρέσο ένα επιζήμιο αδιέξοδο.
Μαζική έξοδος των κορυφαίων διαφημιστικών εταιρειών από την πλατφόρμα.
Ο μεγαλοεπενδυτής πιστεύει στην ενεργειακή βιομηχανία και λέει: "Δίκοπο μαχαίρι η τεχνολογία".
Robert Wilder: συγγραφέας, λέκτορας, λάτρης της φύσης. Κάποιου είδους χίπις; Όχι, ο 62χρονος οικολόγος είναι επενδυτής, με μάτι που κόβει και βλέπει πώς μπορεί να μετατρέψει τον περιβαλλοντισμό σε...
H κίνηση του Σάκη Τανιμανίδη να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής του αμερικανικού σόου επιχειρηματικότητας, Shark Tank και το σκεπτικό της συγκεκριμένης τηλεοπτικής επένδυσης.
Το χειρότερο σφάλμα των επενδυτών δεν είναι πως δεν θα παίξουν άμυνα. Το αντίθετο...
Η περικοπή έρχεται από μια αναπροσαρμογή της αμοιβής του σε μετοχές.