Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Μαϊ-2017 14:45

  Forbes: Δεσμεύει τη μισή του περιουσία στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του Gates ο Στ. Χατζηιωάννου

  Forbes: Δεσμεύει τη μισή του περιουσία στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία του Gates ο Στ. Χατζηιωάννου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Kerry A. Dolan

  Το Giving Pledge, ένα φιλανθρωπικό δίκτυο της ελίτ που αποτελείται από μεγάλους δωρητές, απέκτησε 14 νέα μέλη από 7 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του ιδρυτή της αεροπορικής εταιρείας easyJet, ενός Νορβηγού εφοπλιστή, του ιδρυτή της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας σπόρων του πλανήτη και ενός Αυστραλού δισεκατομμυριούχου από τον κλάδο τυχερών παιχνιδιών. Τα νέα μέλη, οδηγούν το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στο Giving Pledge στους 168 από 21 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

  Ο Bill και Melinda Gates και ο Warren Buffett ξεκίνησαν το Giving Pledge το 2010 προσπαθώντας να υποκινήσουν περισσότερους από τους πλουσιότερους του πλανήτη να αφιερώσουν τους πόρους τους για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας. Τα μέλη του Giving Pledge υπόσχονται να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή μετά το θάνατό τους. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επιβολής.

  "Η φιλανθρωπία διαφέρει σε όλο τον κόσμο, αλλά σχεδόν κάθε πολιτισμός έχει μια μακρά παράδοση στο να δίνει", ανέφερε σε δήλωσή της η Melinda Gates, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. "Ο Bill, ο Warren και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τη νέα, διεθνή ομάδα φιλάνθρωπων που εντάσσεται στο Giving Pledge, και ανυπομονούμε να μάθουμε από τις διαφορετικές εμπειρίες τους". Οι νεοφερμένοι περιλαμβάνουν το πρώτο μέλος από τη Σλοβενία (Iza και Samo Login), το πρώτο από τη Νορβηγία (Kjell Inge Rokke και η σύζυγός του Anne Grete Eidsvig) και το πρώτο από την Τανζανία (Mohammed Dewji).

  Ιδού μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεται για τα νέα μέλη της πρωτοβουλίας:

  Ο Κύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου, ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet το 1995. Ο ίδιος και οικογένειά του εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της αεροπορικής εταιρείας που έχει εισαχθεί στο Λονδίνο. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του αξία στα 1,3 δισ. δολάρια. Στην επιστολή του για τη συμμετοχή στο Giving Pledge, ο Στ. Χατζηιωάννου έγραψε: "Η άποψή μου είναι ότι κανείς δεν έχει το μονοπώλιο στις καλές ιδέες φιλανθρωπίας και τα προβλήματα στον κόσμο μας δεν θα τελειώσουν ποτέ. Συνεπώς, πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε, με τα μέσα μας, για πάντα…"

  Ο Νορβηγός Kjell Inge Rokke ξεκίνησε από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη ναυτιλία και τις υπεράκτιες γεωτρήσεις μέσω της Aker Group και της εισηγμένης Aker ASA στη Νορβηγία. Το Forbes εκτιμά την καθαρή του αξία στα 2,7 δισ. δολάρια. "Όντας τυχεροί στη ζωή, μας δόθηκαν πολλά, θυσιάσαμε ελάχιστα και κερδίσαμε πολλά", γράφει ο Rokke στην επιστολή του για το Giving Pledge. "Είναι πραγματικό προνόμιο για την οικογένειά μας να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της να προσφέρει μέσω της συμμετοχής της στην πρωτοβουλία The Giving Pledge.”

  Ο Leonard "Len" Ainsworth, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της Αυστραλίας, έχτισε δύο επιτυχημένες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών και μηχανημάτων τζόγου, την Aristocrat Leisure και την Ainsworth Gaming Technology. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του αξία στα 1,2 δισ. δολάρια. "Ως ιδιώτης, προτιμώ να προφυλάσσω από τη δημοσιότητα τις φιλανθρωπικές μου δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώ ότι το να θέτεις το καλό παραδείγμα είναι ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρυνθούν και άλλοι να δώσουν πίσω", γράφει στην επιστολή του.

  Ο Robert F. Smith ίδρυσε την εταιρία private equity της Vista Equity Partners, η οποία επενδύει σε εταιρείες λογισμικού επιχειρήσεων. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του αξία στα 2,5 δισ. δολάρια. "Η δυνατότητα από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση για την πρόοδο. Εμείς θα κατανοήσουμε την εντυπωσιακή δυνατότητα της εποχής μας όταν δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα που θα δίνει σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει, άσχετα με το ιστορικό του, τη χώρα του ή την καταγωγή του, τη θρησκεία, το γένος ή το χρώμα του δέρματός του", έγραψε ο Smith στη δική του επιστολή για το Giving Pledge. Η σύζυγός του, Hope, επικεντρώνεται επίσης σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν την ασφάλεια, ανατροφή και την επιτυχία των θετών παιδιών και των νέων ανθρώπων.

  Ο Harry Stine, ένας αγρότης που έγινε δισεκατομμυριούχος, δημιούργησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία σπόρων στον κόσμο, την Stine Seed, στην Αϊόβα. Το Forbes εκτιμά την καθαρή του αξία στα 3,4 δισ. δολάρια.

  Ο Mohammed "Mo" Dewji, βιομήχανος της Τανζανίας, είναι ο πρώτος από τη χώρα του που εντάσσεται στο Giving Pledge. Ο Dewji είπε στον Forbes τον Ιούλιο του 2016 ότι θα συμμετείχε στην πρωτοβουλία.

  Η Dagmar Dolby, η χήρα του πρωτοπόρου των ηχητικών συστημάτων Ray Dolby (απεβίωσε το 2013), υπήρξε δραστήρια φιλάνθρωπος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στην υποστήριξη προγραμμάτων και έρευνας στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου και στο πεδίο του Alzheimer.

  Ο Dean Metropoulos, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος του τομέα private equity, οδήγησε στην ανάκαμψη μια σειρά από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, με πιο πρόσφατη την Twinkie. 

  Οι ηλικίες των 168 δωρητών κυμαίνονται από τα 31 έως τα 93 έτη. Συνολικά, οι υπογράφοντες αντιπροσωπεύουν 21 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Ταϊβάν), Κύπρος, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Μαλαισία, Μονακό, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Τανζανία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. 

  Αναλυτικά, η λίστα με τα νέα μέλη που εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία του Giving Pledge το 2017 και η χώρα προέλευσής τους:

  1. Leonard H. Ainsworth - Αυστραλία
  2. Mohammed Dewji - Τανζανία
  3. Dagmar Dolby - Ηνωμένες Πολιτείες
  4. DONG Fangjun - Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
  5. Anne Grete Eidsvig και Kjell Inge Røkke - Νορβηγία
  6. Στέλιος Χατζηιωάννου - Μονακό, Κύπρος
  7. Nick και Leslie Hanauer - Ηνωμένες Πολιτείες
  8. Iza και Samo Login - Σλοβενία
  9. Dean και Marianne Metropoulos- Ηνωμένες Πολιτείες
  10. Terry και Susan Ragon - Ηνωμένες Πολιτείες
  11. Nat Simons και Laura Baxter-Simons - Ηνωμένες Πολιτείες
  12. Robert Frederick Smith - Ηνωμένες Πολιτείες
  13. Harry H. Stine - Ηνωμένες Πολιτείες
  14. YOU Zhonghui - Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:22 25/06

  Ο Γουόρεν Μπάφετ "αγόρασε την πτώση" στο πετρέλαιο

  Η Berkshire Hathaway έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Occidental Petroleum.

  18:42 24/06

  Το Netflix απέλυσε 300 ακόμη υπαλλήλους μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών από τις αρχές του έτους

  Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις μελλοντικά.

  08:05 23/06

  Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

  15:27 22/06

  Γιατί ο Elon Musk είναι από την Τρίτη 15 δισ. πιο πλούσιος

  Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, εκτινάχθηκε κατά 14,5 δισ. δολάρια καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 9,4% μετά την...

  07:30 22/06

  Το κακό προαίσθημα του Μασκ για επερχόμενη ύφεση εντείνεται

  Την ώρα που ο ίδιος στηρίζει Ρεπουμπλικανούς εν όψει προεδρικών του 2024.

  07:42 21/06

  Τρία μαθήματα από το πρόσφατο sell-off στα κρυπτονομίσματα

  Η μεταβλητότητα στην ευρύτερη αγορά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

  08:02 20/06

  Το δύσκολο τρίμηνο για την Tesla και η προειδοποίηση του Elon Musk

  Αυξήσεις τιμών, περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση της παραγωγής στην Κίνα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

  00:05 20/06

  Μ. Σπανός (Global Sustain): Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση, μονόδρομος για κάθε επιχείρηση

  Η ενσωμάτωση ESG κριτηρίων γίνεται καθιερωμένη πρακτική στο πλαίσιο των δανειοδοτήσεων και των επενδύσεων, αναφέρει ο Μ. Σπανός, Πρόεδρος και CEO της Global Sustain.

  07:54 17/06

  Ουκρανία: Τα στρατιωτικά ρομπότ Gnom ρίχνονται στη μάχη κατά των Ρώσων

  Θα εντοπίζει τις θέσεις του ρωσικού στρατού και θα παρέχει υποστήριξη με πυρά.

  07:38 16/06

  Ετοιμαστείτε για "χειμώνα" δύο ετών στα κρυπτονομίσματα

  Κορυφαίοι επενδυτές προειδοποιούν για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών.

  07:37 15/06

  Τι (κακό) σηματοδοτεί για τις μετοχές το "μακελειό" στα κρυπτονομίσματα

  Οι επενδυτές θέλουν να κρατηθούν μακριά από ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις εν μέσω φόβων για ύφεση.

  07:37 14/06

  Πώς θα τιθασευθεί ο πληθωρισμός - είναι οι τιμές του πετρελαίου το "κλειδί";

  Η ενέργεια είναι η "άγκυρα" του υψηλού πληθωρισμού.

  00:13 13/06

  Ελληνική Ναυτιλία: Ελκυστικές ευκαιρίες για τις τράπεζες

  Έχοντας ελάχιστες απώλειες στο ενεργητικό της, η ελληνική ναυτιλία προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες για τις τράπεζες, κάτι που αυξάνει τον τραπεζικό ανταγωνισμό. Η τραπεζική ναυτιλιακή χρηματοδότηση...

  00:05 13/06

  Π. Κορωναίος (Synergy): Στην Ελλάδα δεν έχουμε αναπτύξει πλήρως την κουλτούρα του outsourcing

  Ο κ. Παναγιώτης Κορωναίος, CEO της Synergy, μεταξύ άλλων αναφέρει πως η εταιρεία στοχεύει να επενδύσει σε τέσσερις καίριους τομείς για την ανάπτυξή της.

  08:20 11/06

  Οι µεγάλοι κερδισµένοι των ναύλων

  Θετικό σκηνικό για το θαλάσσιο εµπόριο.