Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαϊ-2017 11:47

  Η νίκη Macron επισκιάζει την ακροδεξιά στην Ευρώπη

  Η νίκη Macron επισκιάζει την ακροδεξιά στην Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Shellie Karabell

  Προς το τέλος φάνηκε ότι οι εκτιμήσεις πως η Marine Le Pen θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική απειλή για τον αρχάριο Emmanuel Macron ήταν εν πολλοίς ένα κατασκεύασμα της αγγλοσαξονικής ρητορικής και ειδησεογραφίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κέρδισε με σημαντική διαφορά, κατακτώντας το 60% των ψήφων έναντι του ποσοστού της Le Pen που δεν υπερέβη το 40%. Οι διαρροές της τελευταίας στιγμής στο διαδίκτυο για την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κόμματος του Macron δεν φάνηκε να έχουν καμία επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα, εν μέρει χάρη στο γαλλικό εκλογικό νόμο. 

  Υπήρξε, παρολ’αυτά, συνεχής ανησυχία για το ενδεχόμενο της σκόπιμης αποχής των ψηφοφόρων. Το δημοφιλές hashtag #SansMoi7mai (Χωρίς Εμένα Στις 7 Μαΐου) έγινε η φωνή όσων δεν μπορούσαν να στηρίξουν ούτε τις οικονομικές πολιτικές του Macron ούτε το χαοτικό μέλλον που οραματίστηκε η Le Pen.

  Αλλά η ισχυρή νίκη του Macron ήταν η ήττα του λαϊκισμού, η άρνηση της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να απορρίψουν τα "συνηθισμένα" χωρίς απαραίτητα να επιλέξουν έναν εξτρεμιστή.

  Μιλώντας στους υποστηρικτές του στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Παρίσι, ο Macron είπε, "Γύρισε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία της χώρας μας". Και πράγματι, η αισιοδοξία του και υπερκινητικότητά του δίνει νέο πρόσωπο σε μια χώρα που είναι γνωστή στον κόσμο για τον ωχαδερφισμό και τον κυνισμό της.

  To outsider

  Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας είναι ένα πρόσωπο το οποίο μόλις ένα χρόνο πριν κανείς εκτός χώρας δεν αναγνώριζε. Η κατεστημένη πολιτική τάξη γελούσε μαζί του, ο ίδιος δεν είχε εκλεγεί ποτέ ξανά, ενώ πολλοί ψηφοφόροι τον απέρριπταν χωρίς δεύτερη σκέψη λόγω της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας. Σήμερα, στα 39 του, είναι ο νεότερος που έχει εκλεγεί ποτέ Πρόεδρος και ένα πολιτικό αουτσάιντερ, παρά την ανάμιξή του με την επικρατούσα ελίτ ως (διορισμένος) υπουργός Οικονομικών υπό τον απερχόμενο Σοσιαλιστή Πρόεδρο Francois Hollande.

  Η νίκη του Macron σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν το διεθνισμό πάνω από τον απομονωτισμό, αναγνώρισαν ότι η τρομοκρατία και η μετανάστευση δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία ή ο κόσμος, και προτίμησαν την παραμονή εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Πράγματι, η ψηφοφορία του Brexit και η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ φάνηκε αν μη τι άλλο να ωθούν τους Γάλλους περισσότερο προς μια ολοκληρωμένη, ενωμένη Ευρώπη παρά να τους απομακρύνουν. Μια νίκη της Le Pen, που θα σηματοδοτούσε την αποστασιοποίηση της Γαλλίας από τις παγκόσμιες υποθέσεις, θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική: η Γαλλία είναι ιδρυτικό και σημαντικό μέλος της ΕΕ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επί μακρόν σύμμαχος των ΗΠΑ (και ο μόνος σύμμαχος εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ δεν έχουν πολεμήσει) και η 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

  Ο Macron έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο. Είναι γνωστός ή μάλλον διαβόητος στη Γαλλία για τον εργασιακό του νόμο ο οποίος ξεκίνησε την επώδυνη διαδικασία ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας. Αλλά η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ψηλά στην ατζέντα του.

  Η πρόκληση

  "Είναι σημαντικό ότι ο Macron εστιάζει στον τρόπο που κατανέμονται οι επιπτώσεις της οικονομικής του πολιτικής προκειμένου να μπορέσει να έχει στο πλευρό του τους λιγότερο προνομιούχους", σχολίασε ο Peter Dencik, οικονομολόγος που ζει στο Παρίσι. "Αν δεν το κάνει, ενδέχεται να δυσκολευτεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι πραγματικά εκπροσωπεί μια νέα προσέγγιση και όχι απλώς ένα διαφορετικό είδος νεοφιλελευθερισμού."

  O Dencik αποκαλεί τις εκλογές του Macron "ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη Γαλλία και την Ευρώπη... Τώρα η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι τόσο η Ένωση, όσο και η ΕΚΤ χρειάζεται να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να κινηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αλληλεγγύης αλλά και της ομοσπονδιακής διάστασης".

  Η εκστρατεία έλαβε έναν αποφασιστικό διεθνοποιημένο τόνο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δύο υποψήφιοι εκσφενδόνιζαν φαρμακερά σχόλια ο ένας για τον άλλον. Η Le Pen αποκάλεσε τον Macron αυτουργό της βάναυσης παγκοσμιοποίησης. Ο Macron ισχυρίστηκε ότι η Le Pen είναι "ανίκανη για έναν ισορροπημένο δημοκρατικό διάλογο".

  Και η Le Pen;

  Σε αντίθεση με το 2002, όταν ο πατέρας της Le Pen αντιμετώπισε τον Jacques Chirac στο β' γύρο των εκλογών, τα σωματεία ήταν αυτή τη φορά διχασμένα. Ο έντονα αντιδημοφιλής εργασιακός νόμος του Macron, που πέρασε με νομοεθτικό τέχνασμα ο πρώην Πρόεδρος Francois Hollande, πυροδότησε απεργίες διάρκειας πολλών εβδομάδων πέρυσι. Το 2002 τα σωματεία τάχθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου ενάντια στον πατέρα Le Pen. Ωστόσο, φέτος η κόρη του προσέλκυσε διπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων σε σχέση με αυτούς που ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο το 2002. 

  Αλλά η Le Pen, παρότι δείχνει να ηττήθηκε κατά κράτος, δεν τίθεται ακόμη εκτός. Το κόμμα της διατηρεί δύο έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και οι βουλευτικές εκλογές -που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο- θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερες έδρες. Θα είναι αρκετό για την ακροδεξιά να αναλάβει το ρόλο της αντιπολίτευσης στη Γαλλία; Ο Nigel Farage, μία από τις δυνάμεις πίσω από το Brexit, είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως εάν φτάσει έως το τέλος της δύσκολης διαδικασίας, η Le Pen θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2022.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  111,8 δισ. $

  -1.575,1 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  105,7 δισ. $

  -179,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  98,2 δισ. $

  +703,3 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  82,5 δισ. $

  -339,7 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  70,5 δισ. $

  -76,3 εκ. $